Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2022. 12. 02

Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról

2022.12.02.

Újkér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Újkér Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) és az irányítása alá tartozó intézmények felé az államháztartás alrendszerein kívüli jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek, társadalmi, civil szervezetek, továbbá természetes személyek részéről érkezett vissza nem térítendő forrásra.

2. § Jelen rendelet alkalmazásában az államháztartáson kívüli forrás: az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 3. § hatálya alá nem tartozó szervezettől, továbbá természetes személytől kapott pénzeszköz, ingó és ingatlan vagyon.

3. § Államháztartáson kívüli ingatlan vagyon, továbbá alapítványi forrás átvételéről a Képviselő-testület dönt.

4. § Az alapítványi forrás kivételével az államháztartáson kívüli ingó vagyon, pénzeszköz átvételéről átruházott hatáskörben az Önkormányzat esetén a polgármester, intézmény esetén annak vezetője dönt.

5. § Az átvételt megelőzően minden esetben meg kell vizsgálni az átvétel következtében esetlegesen felmerülő kiadásokat, és egyéb kötelezettségeket. A felajánlott ingó és ingatlan vagyon esetében a döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket, és egyéb kötelezettségeket. Javaslatot kell tenni továbbá a felajánlott ingó és ingatlan vagyon hasznosításának mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.

6. § Az átvétellel párhuzamosan jelentkező többletkiadások fedezetét az Önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmaznia kell, éven túl jelentkező kiadások esetén az adott évi költségvetési rendelet összeállításánál figyelembe kell venni.

7. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről minden esetben megállapodást kell kötni, melynek tartalmaznia kell legalább:

a) a megállapodást kötő felek megnevezését, egyéb azonosításra szolgáló adatait, képviseletében eljáró személyeket,

b) a forrás átvételéről szóló döntést (államháztartáson kívüli ingatlan vagyon, továbbá alapítványi forrás átvétele esetében),

c) az átvett forrás pontos megnevezését, értékét, összegét, annak célját,

d) az átvett forrás felhasználására vonatkozó szabályozást, ingó és ingatlan esetén a hasznosítás módját, feltételeit,

e) a forrás rendelkezésre bocsátásának ütemezését,

f) az átvett forrás felhasználásáról szóló elszámolás módját, határidejét,

g) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

8. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást az Önkormányzat esetén a polgármester, intézmény esetén annak vezetője köti meg.

9. § A polgármester, valamint az intézmények vezetői a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló keretében tájékoztatják a képviselő-testületet az államháztartáson kívülről átvett forrásokról és azok felhasználásáról.

10. § Ez a rendelet 2022. december 2-án lép hatályba.