Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 01

Újkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2022.03.01.

Újkér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) g) pont kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pont, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a) pontjában biztosított feladat körében eljárva a következő rendeletet alkotja.

1. § A rendelet célja Újkér Község közigazgatási területén a 2. §-ában megjelölt igénylők tartós letelepedésének elősegítése, első magántulajdonú lakás vagy lakóház (a továbbiakban: lakás) vásárlásának, vagy építésének támogatása vissza nem térítendő támogatás nyújtásával.

1. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a kérelem benyújtásának időpontjában 40. életévüket be nem töltött házastársakra, bejegyzett élettársakra és egyedülállókra, továbbá a 40 év alatti, gyermekét egyedül nevelő szülőre, akik Újkér község közigazgatási területén lakást építenek vagy vásárolnak.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feltételeknek legalább az egyik igénylő személy vonatkozásában teljesülnie kell.

2. A támogatásra jogosultak köre

3. § (1) A 2. §-ában foglalt feltételek megléte esetén az a kérelmező részesíthető a támogatásban akinek, valamint házastársának, kiskorú gyermekének vagy más vele együtt költöző hozzátartozójának (a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) Ptk.8:1 §. (1) bekezdés) lakástulajdona nincs.

(2) Az (1) bekezdéstől és a 4. § c) pontjában foglaltaktól eltérően támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylőnek, házastársnak kiskorú gyermekének vagy vele együtt költöző hozzátartozójának

a) együttesen legfeljebb 50%-os tulajdonú hányada van egy olyan lakásban, amely öröklés, vagy ajándékozás útján került a tulajdonukba, vagy

b) ha az 50%-ot meghaladó lakás résztulajdon az igénylő szülei haszonélvezettel terhelt, és a szülők tulajdonában nincs lakás.

(3) A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a kérelmező családjának egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét.

(4) A támogatás felújításra, korszerűsítésre, bővítésre nem igényelhető.

(5) Lakásvásárlás esetén támogatás akkor nyújtható, ha a lakás állaga lakhatásra alkalmas, beköltözhető, valamint tulajdonjoga az ingatlannyilvántartásban rendezett. A lakás alkalmasságát az Iváni Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) állapítja meg.

(6) A támogatás akkor adható, ha az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterülete 150 m2-nél nem nagyobb.

(7) Az(ok) a kérelmező(k) részesíthető(k) támogatásban, akinek (akiknek) a támogatás alapjául szolgáló lakás a kizárólagos tulajdonában (tulajdonukban) van.

3. Támogatásból kizáró okok

4. § Nem részesíthető támogatásban:

a) a kérelmező vagy a vele együtt lakó, együtt költöző személy valamelyikét korábban az önkormányzat első lakáshoz jutók támogatásában részesítette;

b) a kérelmező vagy a vele együtt lakó, együtt költöző személy hozzátartozójától vásárolja az ingatlant,

c) aki a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 1) pontjában meghatározott közeli hozzátartozójától szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, kivétel ez alól a 3. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezés;

d) a kérelmezők bármelyikének 50% tulajdonú arányt meghaladóan, öröklés, vagy ajándékozás útján szerzett lakás ingatlan van a tulajdonában, melyet más haszonélvezeti joga nem terhel;

e) aki a támogatás megállapítása iránti kérelemben valótlan adatokat közöl.

4. Hatásköri és eljárási szabályok

5. § (1) A támogatás az erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével, az abban foglalt mellékletek csatolásával igényelhető a Hivatalban.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező, illetve a család jövedelmét igazoló jövedelemigazolást (A jövedelem számításánál irányadó időszak, a havonta rendszeresen igazolható jövedelmeknél három hónap, egyéb jövedelmeknél pedig egy év.). Ha jövedelmi viszonyai más szerv által történő igazolására nincs mód, vagy jövedelme nem mérhető, akkor erre vonatkozóan köteles büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni.

b) lakásépítéshez történő támogatási igény esetén a lakóépület használatbavételének tudomásulvételre vonatkozó 6 hónapnál nem régebbi igazolást, valamint az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját,

c) lakás vásárlása esetén, a támogatási kérelem beadásától számított 6 hónapon belül kötött, közjegyző által készített vagy ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést és a kérelmező tulajdonjogának bejegyzését tartalmazó 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot.

5. A támogatás mértéke

6. § (1) A támogatást az önkormányzat éves költségvetésében, erre a célra képzett alapból kell folyósítani, a támogatás csak a keretösszeg mértékéig ítélhető oda és folyósítható.

(2) A támogatás odaítélésről a Képviselő-testület dönt folyamatosan az éves támogatási keretösszeg mértékéig.

(3) A vissza nem térítendő támogatás mértéke: új lakóház építése esetén 200.000,- Forint azaz kétszázezer forint, lakás vásárlás estén 100.000,- Forint azaz egyszázezer forint.

(4) A Képviselő-testület döntéséről a Hivatal ügyintézője 8 napon belül értesíti az igénylőt és felhívja a támogatási megállapodás megkötésére. A támogatási megállapodás a Képviselő-testület döntésének és e rendelet előírásainak megfelelő tartalommal készül.

6. A támogatás felhasználásnak szabályai

7. § A támogatási megállapodásban ki kell kötni a támogatás összegének visszafizetését egy összegben, a Ptk. 6:48. § (1) bekezdése szerinti kamattal együtt, az erre történő írásbeli felszólítás közlését követő 30 napon belül amennyiben a kérelmezők a támogatás megszerzése érdekében valótlan adatokat közöltek, egyéb megtévesztő magatartást tanúsítottak, vagy a támogatást nem a megállapodásban rögzített célra fordították.

7. Értelmező rendelkezések

8. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint értendő.

(2) A használatbavétel tudomásulvétele: a fiatalok, valamint a gyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) Kormányrendelet 1.§ (1) bekezdés 26. pontja szerint értendő.

8. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.