Győrasszonyfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017.(XII.20.) önkormányzati rendelete

Győrasszonyfa Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, valamint a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 12. 21- 2018. 07. 14

Győrasszonyfa Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, valamint a településképi bejelentési eljárásról


Győrasszonyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. §

E rendelet alkalmazásában információs berendezés: plakátok, hirdetések elhelyezésére szolgáló, közterületről látható, egy oldalán 2,0 m2-nél kisebb felületű reklámberendezés, és a tájékozódást segítő, az adott közterületen vállalkozások nevét tartalmazó berendezés.

2. Reklámok, reklámhordozók, cégérek elhelyezésének, alkalmazásának

követelményei és feltételei

2. §

(1) A reklámok közzétételére, a reklámhordozók elhelyezésére a településkép védeleméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban Tktv.), a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet), és e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A reklámok közterületen és magánterületen történő elhelyezésére a Korm. rendelet 2. § (4) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

3. §

Az információs berendezés a település építészeti arculatához illeszkedő formai kialakítással, színhasználattal létesíthető, jellemzően fa vagy fém anyaghasználattal.

4. §

(1) Közművelődési célú hirdetőoszlopon, hirdető felületen csak közművelődéssel és az önkormányzattal kapcsolatos tájékoztatás, reklám, plakát helyezhető el. A plakátok kihelyezését a közművelődési hirdetőoszlop működtetője végzi.

(2) Az önkormányzat által létesített információs berendezésen reklám kihelyezését az önkormányzat végzi. Az információs berendezésen ragasztással tilos plakátot közzé tenni.

(3) A reklámhordozó tulajdonosa köteles gondoskodni annak rendszeres karbantartásáról.

5. §

(1) A település számára jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében a polgármester a Tktv. 11/B. § (1)-(2) bekezdéseiben, a Korm. rendeletben és e rendeletben meghatározott tilalmak és követelmények alól eltérést engedélyezhet évente összesen tizenkét naptári hét időszakra.

(2) Építési reklámháló kihelyezését az építési tevékenység időszakára, de legfeljebb 6 hónapra a polgármester engedélyezheti, mely időtartam indokolt esetben egy alkalommal 3 hónappal meghosszabbítható.

6. §

(1) Cégér, cégfelirat, cégtábla épületen, épületrészen, építményen csak annak homlokzatához (stílusához, anyaghasználatához) illeszkedően helyezhető el.

(2) A cégfelirat felületnagysága nem haladhatja meg az érintett homlokzat 10%-át.

(3) A cégér maximális mérete 0,75 m2 lehet.

3. Településképi bejelentési eljárás

7. §

Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében.

8. §

(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul, a bejelentési kérelem nyomtatványt jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza. A bejelentéshez 2 példány papír alapú dokumentációt kell mellékelni a bejelentés tárgyához igazodó tartalommal, amely az elvégzendő tevékenység tekintetében elegendő információt nyújt az elbírálásához. A dokumentáció tartalma: a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló rajz, műszaki leírás.

(2) A bejelentési eljárás során a polgármester vizsgálja, hogy a tervezett tevékenység megfelel-e a Korm. rendeletben, a településrendezési eszközben és a rendeletben foglalt előírásoknak.

(3) A polgármester a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban a reklám, reklámhordozó elhelyezését – feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, ha a bejelentés

a) megfelel (2) bekezdésben meghatározott követelményeknek, és

b) a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a Korm. rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.



(4) A polgármester a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban megtiltja a reklám, reklámhordozó elhelyezését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a bejelentés nélküli elhelyezés jogkövetelményeire, ha a bejelentés

a) nem felel meg a (2) bekezdésben meghatározott követelményeknek, vagy

b) a reklámhordozó elhelyezése nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelményeknek, vagy nem felel meg a Korm. rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(5) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését, valamint a bejelentett tevékenység folytatását.

(6) Amennyiben a polgármester a településképi bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal, erről 15 napon belül értesíti a megyei kormányhivatalt.

9. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba

Győrasszonyfa, 2017. december 19.



Valiczkó Mihály                                                                              Laposáné Molnár Ildikó

  polgármester                                                                                                  jegyző 


Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve: 2017. december 20.



                                        Laposáné Molnár Ildikó

                                                                                                                            jegyző

Mellékletek