Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2001. 07. 01- 2006. 05. 04

Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2001.07.01.

Mezőörs Község Önkormányzat Képviselőtestületének a Helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. felhatalmazása alapján, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XVIII. tv-ben, valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) sz. korm. r-ben, az egészségügyről szóló 1995. évi. CLIV. tv.-ben, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra tekintettel az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Mezőörs község közigazgatási területén lévő köztemetőre, valamint ennek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) a köztemető létesítményei fenntartása és bővítése Mezőörs Község Önkormányzat feladata, melyhez az önkormányzat a szükséges fedezetet az éves költségvetésben biztosítja.

2. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel temetőben szabad.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

(3) Az elhunyt temetőbe történő eltemetését az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. Nem mezőörsi lakos elhunyt a mezőörsi temetőben történő eltemetésére az önkormányzat ad engedélyt.

3. § (1) A temetőt sírhely-táblákra és urnafalra lehet felosztani.

(2) A sírhelytáblákat folyószámmal ellátott sírokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(3) A sírhelyeket főszabályként folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel szabad temetkezni.

(5) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben, urnasírban lehet elhelyezni.

(6) Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az önkormányzat külön engedélye szükséges.

4. § (1) Az egyes temetkezési helyekért – a hősi sírokat kivéve – az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A fizetendő díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírhely beton 25 év

b) urnafülke, urnáshely esetén 10 év

c) sírbolt esetén 60 év

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) Ha a használati idő leteltét követően a temetkezési helyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Sírhelytábla lezárásáról és/vagy kiürítéséről a képviselőtestület dönt.

(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest-maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, melyről az elhunyt hozzátartozói, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltható hozzátartozó használati jogot szerez.

(8) Lezárt temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

5. § (1) A temetőben sírhelyek méretei:

a) egyes sír: 2,1x0,9 m

b) kettős sír: 2,1x1,9 m

c) gyerek sír: 1,3x0,6 m

(2) sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt kifalazni nem szabad.

(3) A sírhelynek a másik temetési helytől való távolsága legalább 60 cm.

(4) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30x30 cm.

(5) Urna földbetemetésénél a sírhely mérete 60x60cm. Mélysége legalább 1 m, másik temetési helytől való távolsága legalább 60 cm.

6. § (1) Sírbolt felett rendelkezőnek az tekintendő, aki a használati díjat megfizette.

(2) A sírhely fenntartásáról annak létesítője köteles gondoskodni. A fenntartó felszólíthatja a kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjon a helyreállításról. Ennek eredménytelensége esetén az önkormányzat saját költségén helyreállíthatja a sírhelyet, majd a költségeket ráterhelheti a kötelezettre.

(3) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették.

7. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokról a fenntartó köteles gondoskodni.

(2) A temetkezés módjára az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(3) A rendelkezésre jogosultságot a fenntartó csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatban kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot a fenntartó nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság dönt. A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

A köztemető rendje

8. § (1) A köztemető nyitvatartása 6.00 – 20.00-ig.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeltnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, a sírokat beszennyezni, rongálni tilos.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(5) A temető területére kutyát bevinni tilos.

(6) A temető területére gépjárművel, illetve kerékpárral – mozgáskorlátozottak kivételével – behajtani tilos.

(7) A panasz ügyintézés az önkormányzat feladata.

9. § Szabálysértést követ el és 30.000, - Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki jelen rendelet 8. § (1)–(6) bekezdésében foglaltakat megszegi.

Nyilvántartások vezetése

10. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány 1 példányának megőrzéséről a fenntartó gondoskodik.

(2) A fenntartó gondoskodik továbbá:

a) sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a körjegyző által történő jóváhagyásáról,

b) nyilvántartó könyv vezetéséről, melynek a következő adatokat kell tartalmaznia.

- folyószám
- temetés napja
- az elhalt neve, lánykori neve
- születési ideje
- utolsó állandó lakcíme
- az elhalálozás napja
- fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka
c) sírboltkönyv vezetéséről
(3) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – halott nevének, a temetés időpontjának, és a temetés helyének kivételével csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

Vegyes rendelkezések

11. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A sírok után fizetendő használati díjat a temetés előtt kell megfizetni.

1. melléklet

A sír helyének díja:
- egy személyes sírhely: 2.000, - Ft
- kettes sírhely: 3.000, - Ft
- sírbolt: 10.000, - Ft
- urnafülke: 3.000, - Ft
- urnasírhely: 3.000, - Ft