Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (2005. I. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2005. 01. 30- 2005. 08. 31

Mezõörs község Önkormányzatának 16/2004. (2005.I.30.) számú rendelete Helyi építési szabályzat Mezõörs község Rendezési Tervéhez


Mezõörs község képviselõtestülete az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (a továbbiakban építési törvény) 6. § (3) (4) továbbá a 13. § (4) bekezdésében, és a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelettel közzétett Országos Településrendezési és Építési Követelmé-nyekben (a továbbiakban OTÉK) és a módosításáról szóló 36/2002. (III. 7.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében és a 16. § (1) bekezdésében biztosított feladat- és jogkörében eljárva a követke-zõ helyi építési szabályzatot (továbbiakban HÉSZ) megállapítja, a TH -03-02-04 munkaszámú tervdo-kumentáció SZ-1 és SZ-2 jelû szabályozási terveit jóváhagyja, és ezek együttes alkalmazását elrendeli.

                               1. Általános elõírások


Az elõírások hatálya és alkalmazása

                         1.§


/1/Jelen rendelet hatálya kiterjed Mezõörs község teljes közigazgatási területére.


/2/A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési telket és területet alakítani, to-vábbá – a bányamûveléshez szükséges földalatti építmények kivételével – mûtárgyat és más építményt tervezni, építeni, felújítani, helyreállítani átalakítani, korszerûsíteni, bõvíteni és lebontani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényû hatósági elõírásoknak (OTÉK, ágazati szab-ványok stb.) és e rendeletben elõírtaknak szabad.


/3/Jelen rendelet csak TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 számú szabályozási tervlapjaival együtt érvényes, csak ezekkel együtt módosítható.


Szabályozási elemek

           2.§


/1/A szabályozási terv, valamint jelen rendelet elõírásai kötelezõ és irányadó szabályozási elemeket tartalmaznak.


/2/I. rendû kötelezõ szabályozási elemek


  • az építési elõírások a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területekre


  • a szabályozási vonal ( közterületet a nem közterülettõl elválasztó vonal )


  • a közúti szabályozási elemek (szabályozási szélességek)
  • terület felhasználási módok határa


  • építési övezet határa
  • beépített és beépítésre szánt illetve beépítésre nem szánt területek határa


  • építési hely határa
  • részletes szabályozási terv készítendõ


/3/II. rendû szabályozási elemek a /2/ bekezdésben nem említett szabályozási elemek.

  • 10éven túli szabályozási vonal


  • irányadó telekhatár


/4/Az irányadó szabályozási elemek betartása ajánlott.


Az állattartásra vonatkozó elõírások

             3.§


/1/Nevelési, oktatási intézmény telkétõl, egészségügyi intézmény, temetõ, valamint élelmiszer elõállítá-sára, feldolgozására, forgalmazására, fogyasztására szolgáló építménytõl 50 m -es távolságon belül állattartás céljára szolgáló épület létesítése tilos

Építési engedélyhez kötött tevékenységek

                   4.§


/1/A 46/1997. /XII.29./ KTM. rendelet 9. §-ában felsoroltakon túl a következõ építési munkák is csak építési engedély alapján végezhetõk:


a./építési telken, illetve területen elhelyezett, közterületrõl látható mindenfajta reklám, hirdetés létesíté-se, festése, felszerelése.


b./külterületen mindenfajta kerítés létesítése


/2/Külterületen a kerítés anyaga fa, élõ sövény ill. drótháló lehet, fa oszlopokkal. Betonoszlopok és be-ton lábazatok nem helyezhetõek el.

Övezeti besorolások 5.§

/1/A szabályozási és övezeti terv Mezõörs közigazgatási területét az alábbi övezetekre bontja:








Megnevezés:


Rajzi jel:








Beépítésre szánt területek:





Lakóterület





Falusias lakó


L f



Intézményi jellegû lakóterület


L- int



Gazdasági





Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület


G ksz



Különleges terület





Sport és szabadidõs tevékenység területe


K sp



Temetõ


K t



Hulladékátrakó


K h



Beépítésre nem szánt területek:





Közlekedési és közmûterületek





Állami másodrendû fõút


KÖ f



Állami mellékút


m



Településközi út


KÖ t



Gyûjtõút


gy



Kiszolgáló út




Gyalogút


KÖ gya



Közlekedési zöldterület


KÖ z



Erdõterületek





Gazdasági célú erdõ


E



Védõ erdõ


E v



Mezõgazdasági területek





Szántó terület


M sz – 1



Szélerõmûvek elhelyezésre alkalmas szántóterület


M sz – 2


Rét, legelõ terület



M r

Mezõgazdasági üzemi



M ü

Vízgazdálkodási területek




Általános vízgazdálkodási terület



V

Zöldterületek




Közpark



Z kp





Védõtávolságok


6.§

A védõterület lehet:

  1. védõövezet (biztonsági övezet), illetõleg
  2. nyomvonal jellegû építmény esetén védõsáv (biztonsági sáv).


A védõterület kiterjedését, felhasználásának és beépítésének lehetõségét, módját és feltételeit a vonat-kozó jogszabályok - ennek hiányában az illetékes hatóságok elõírásai - alapján kell meghatározni.

/1/ Folyóvizek, csatornák, holtágak mentén a partéltõl számított 6-6 méteres sávon a fenntartást akadá-lyozó létesítményeket, építményeket elhelyezni nem lehet. Ezen belül a partéltõl számított 3 méter szé-les sávon csak rét és legelõ gazdálkodás folytatható.


/2/ A 20 kV-os nagyfeszültségû vezetéknél külterületen a tengelytõl mért 6 méteres (vagy szélsõ száltól mért 5 méteres) védõtávolságon belül, belterületen a tengelytõl mért 2,5 méteres védõtávolságon belül építmény nem helyezhetõ el.

/3/ A 120 kV-os nagyfeszültségû vezetéknél a tengelytõl mért 13 m-en belül építmény nem helyezhetõ el.


/4/ A település 1000 méteres védõtávolságán belül szélerõmû, dögkút, állattartó telep, hulladéklerakó illetve más egyéb bûzös, fertõzésveszélyes tevékenységet folytató telephely nem létesíthetõ.

/5/ A mezõgazdasági üzemi terület (állattartó telep) 500 méteres védõtávolságán belül új lakóépület csak abban az esetben helyezhetõ el, ha az kialakult telektömbön belül van és a tömbre vonatkozó övezeti elõírás ezt lehetõvé teszi.


/6/ Új vagy újra megnyitott temetõ, temetkezési emlékhely telkén belül legalább 30 m széles, fásított védõterületet kell kialakítani. E követelményt mûködõ temetõ, temetkezési emlékhely bõvítési területére is alkalmazni kell.


A telekalakítás szabályai

        7.§


/1/A beépítésre szánt területen csak építési telek céljára lehet telket alakítani. Az építési telek méretei meg kell hogy feleljenek az építési övezetre elõírt telekméreteknek.


/2/A TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelû szabályozási tervein irányadó te-lekhatárral, megszüntetõ jellel, vagy a kettõ együttes alkalmazásával jelölt telekalakítás ajánlás. Azok a telkek, amelyek megfelelnek az övezeti elõírásoknak, telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthetõek.


Azok a telkek, amelyeknek valamely mérete nem felel meg az övezeti elõírásoknak, csak a jelölt telek - alakítások végrehajtása után építhetõk be.


/3/A falusias lakóterületeken telket összevonni 40 méteres telekszélességig lehet.


/4/A TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelû szabályozási tervein a közút céljá-ra történõ lejegyzés által érintett részeken a meglévõ terület, telek –amennyiben az jelenleg is megfelel az övezeti elõírásoknak- a jelölt telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthetõ. Ilyenkor a beépítésnél a kialakítandó telek paramétereinek figyelembe vételével kell az épületeket elhelyezni.


/5/ Új telkek kialakításakor a telekalakítási terv készítése során közterület-szabályozási terv készítendõ a közmûvek védõtávolságainak betarthatósága érdekében

A létesítmények elhelyezésének szabályai

            8.§


/1/Azokon a területeken, ahol a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelû tervei építési hely határát jelölnek meg épületet elhelyezni csak az építési hely határa jellel körülhatárolt terü-leten belül lehet.


/2/Ahol a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2 jelû szabályozási terve nem tartal-maz építési hely határvonalat, ott az épületek elhelyezésére szolgáló területet az övezetre vonatkozó elõ-, oldal-, és hátsókerti méretek betartásával kell meghatározni.


/3/Oldalhatáron álló beépítés esetén


  • kelet-nyugati fekvésû teleknél az északi oldalhatáron


  • dél-kelet – észak-nyugati fekvésû teleknél az észak-keleti oldalhatáron
  • észak-kelet – dél-nyugati fekvésû teleknél az észak-nyugati oldalhatáron


  • észak-déli fekvésû teleknél a keleti oldalhatáron


kell az épületeket elhelyezni.


/4/Az építmények közötti legkisebb távolságok 14 m-nél nagyobb telekszélesség esetében az OTÉK 36 §-ban foglaltak kötelezõen betartandóak. A 14 m-nél kisebb telekszélességek esetében az építmények közötti megengedett legkisebb távolság egyedi szakhatósági (katasztrófavédelem, tûzoltóság) szakv é-lemény alapján csökkenthetõ.


/5/Az újonnan beépítésre kerülõ területek beépítése elõtt vízügyi szakvéleményt kell készíttetni az adott területre és a vízügyi szakvéleményben foglaltaknak megfelelõen kell eljárni.

/6/Oldalhatáron álló beépítés esetén melléképítményt a fõ funkciót hordozó épülettel egybeépítve vagy a fõ funkciót hordozó épülettel megegyezõ oldalhatáron lehet elhelyezni.


A kialakult esetekre vonatkozó rendelkezések

             9.§


/1/Az építési övezeti elõírásoktól eltérõen kialakult telekméreteket, telekhasználatot, vagy megvalósult épületet és bármely más, a követelményeknek meg nem felelõ övezeti tényezõt, ha az jogszerûen vagy jóhiszemûen valósult meg a HÉSZ közreadása elõtt; továbbá, ha annak megvalósulása érvényes építé-si engedély alapján folyamatban van, kialakultnak kell tekinteni.


/2/Ha a beépítettség mértéke magasabb vagy a telek területe kisebb a megengedettnél, akkor a telken meglévõ épület felújítható, átalakítható, de sem a beépítettség, sem az épületek építménymagassága nem növelhetõ. A szintterület növelése a tetõtér beépítésével lehetséges.


/3/Amennyiben a telek területe kisebb a megengedettnél és a telekhatár módosítása semmilyen módon nem lehetséges, valamint a rajta lévõ épület elbontásra kerül, maximum az eredeti épülettel megegyezõ nagyságú épület építhetõ. Az építési hely kötelezõ határa az eredeti épület helyének határa. A megen-gedett maximális építménymagasság az eredeti épület építménymagassága.


/4/Az övezeti elõírásoknak nem megfelelõ, kialakult építménymagasságok esetén az épület felújítható, átalakítható, új épület építésekor azonban az övezeti elõírásoknak megfelelõ építménymagasságot kell az építési telken alkalmazni.

/5/Azokon a területeken, ahol a telekméretek az övezeti elõírásoknak nem megfelelõ, építési telek alakí-tása a tömbben jellemzõen kialakult telekméreteknek megfelelõen – az építési telek beépítési módjára beépítettségére és az építmények között megengedett legkisebb távolságokra vonatkozó elõírások figyelembe vételével – történhet. A kialakított telek területe a tömbben illetve a tömbön belüli övezetben kialakult és beépített telkek területének átlagától maximum 10 % -al térhet el.


/6/Az építési telekre már korábban túlnyomórészt felosztott telektömb területén, amennyiben a már ki-alakult telek valamely mérete nem felel meg az övezeti elõírásoknak a telek a beépítési mód, beépített-ség és az építmények között megengedett legkisebb távolság figyelembevételével beépíthetõ.


/7/Már kialakult tömbbelsõ esetén a telekhatárok módosítása esetén, az övezeti határvonaltól max. 10 méter eltérés engedélyezett.


A közmûvekre vonatkozó rendelkezések

         10.§


/1/Útépítésnél, útrekonstrukciónál a csapadékvizek elvezetésérõl, a közmûvek kiépítésérõl, illetve szük - séges rekonstrukciójáról gondoskodni kell.


/2/Mindennemû építési tevékenységnél a meglévõ és megmaradó közmûvezetékek vagy közmûlétesít-mények védelmérõl gondoskodni kell.


/3/A közmûvekkel kapcsolatos mindennemû egyéb építési tevékenység során az ágazati elõírásokat és a vonatkozó szabványokat kell figyelembe venni.

/4/A teljes közmûvel nem rendelkezõ területeken a közmûvek kiépítéséig a szennyvíztárolást zárt szennyvíztározóban kell megoldani. A teljes közmûvesítettségbe jelen esetben a zárt, fedett csapadék - víz elvezetés megléte nem tartozik bele.


/5/A település belterületén az ivóvízhálózaton 200 méterenként tûzcsapot kell elhelyezni.


/6/A szabályozási elõírások során a teljes közmûvesítettség nem foglalja magában a zárt csapadékvíz elvezetés meglétének követelményét.

Mûvi értékvédelem


11.§


/1/ Országos védelemben részesített mûvi értékek:


Római katolikus templom                                          Hrsz:333, Templom tér


Feszület                                                                         Hrsz:334, Templom tér

Református templom                                                  Hrsz:359, Fõ u. 360.

/2/ Helyi védelem alá vont objektumok:


Lakóház, Fõ u. 115.                                                    Hrsz: 471.


Középület, Általános Mûvelõdési Központ „L” alakú épületszárnya

Hrsz: 253/4, Fõ u. 64.


Temetõkereszt                                                             Hrsz.:341.


Kereszt                                                                           Hrsz.:69., Hunyadi János u.


Kereszt                                                                           Hrsz.:290/1., Fõ u. 11.


/3/ A helyi védelem alá vont létesítményeket eredeti formájukban kell megtartani, épület esetén meg-õrizve a tetõidomot, nyílásrendszert, részletképzéseket, homlokzati tagolásokat, anyag és színhaszná-latot.


/4/ A védett építmények belsõ átalakítása, korszerûsítése esetén az átalakításokat az eredeti szerkezet tiszteletben tartásával kell megoldani. A védettség a belsõ korszerûsítéseket nem akadályozhatja, sõt a védelem érdekében elõ kell segíteni a mai kor igényeinek megfelelõ használatát.


/5/ Amennyiben a helyi védelem alatt álló létesítmény valamely okból életveszélyessé válik és bontása elkerülhetetlen, részletes felmérési tervdokumentáció készítendõ.

/6/A közigazgatási határon belül az alábbi régészeti lelõhelyek ismeretesek:

  1. Alsó tag, hrsz. 019/4. Mészáros Vilmos – Tomka Péter 1995.
  2. Alsó tag, hrsz. 019/7-8-9, 023. Mészáros Vilmos – Tomka Péter 1995.


  1. Alsó tag, hrsz. 027. Mészáros Vilmos – Tomka Péter 1995.


  1. Alsó tag, hrsz. 027. Mészáros Vilmos – Tomka Péter 1995.


  1. Alsó tag, hrsz. 027. Mészáros Vilmos – Tomka Péter 1995.


  1. Belterület, Farkasdy István háza, hrsz. 273. Gabler Dénes 1967.
  2. Belterület, volt KISz-klub, 18. századi épület, hrsz. 467. Tomka Péter 1972.


  1. Börce domb, hrsz. 0321/2. Mithay Sándor 1956.


  1. „Rétre dûlõ” szõlõk, Hrsz. pontosítandó (037/67-68-69-70). Mithay Sándor 1956.
  1. „Disznójáró”, Hrsz. 010/1, 013/1-2-3. Mithay Sándor 1956, Losonczi Máté 2002.


  1. „Szovjet gyakorlótér”, hrsz. pontosítandó (02/1-2, 04/6, 027). Figler András 1992, 1999.
  2. Rétalap 4., József major, Selyemtelek pusztától D-re Hidegér mentén, Hrsz. 055/4, 055/6, 080, 082. Szõnyi Eszter 1992.
  3. Rétalap 5., Hidegér bal part, Hrsz. 081, 085, 050/3. Szõnyi Eszter 1992.


  1. Rétalap 6., hrsz. 050/3. Szõnyi Eszter 1992.
  2. Rétalap 7., hrsz. 050/3. Szõnyi Eszter 1992.


/7/Az ismert (azonosított) és feltételezett régészeti lelõhelyeken és a régészettel érintett területeken a 30 cm-t meghaladó talajbolygatással járó tevékenységet csak a szakhatóság hozzájárulásával lehet végezni. Ismert és feltételezett régészeti lelõhelyek a településen a TH -02-02-10 munkaszámú tervdo-kumentáció SZ-1, SZ-2 jelû tervlapján régészeti lelõhely határa jellel határolt területek.


/8/A nemzeti kulturális örökség védelmérõl szóló törvény értelmében a település teljes közigazgatási területén leletbejelentési és leletbeszolgáltatási kötelezettség érvényes.

/9/Amennyiben a területen régészeti emlék illetve lelet kerül elõ a felfedezõ köteles a régészeti emléket veszélyeztetõ tevékenységet felfüggeszteni és a területileg illetékes múzeumhoz bejelenteni.

Táj-és településkép védelem 12.§


/1/A településkép védelme érdekében az épületek földszinti padlóvonal magassága az épület és a te-repszint csatlakozásától mért 0,30-1,00 méter között legyen.


/2/Az elõkertek mélysége és a beépítési vonal a meglévõ épületek többségéhez igazodjon. Új beépítés esetén az elõkert mélysége általános esetben 5 méter legyen, amennyiben az övezeti jelben más érték nem kerül meghatározásra.


/3/Melléképítmény kivételével tetõhéjalásra szürke pala és hullámpala nem alkalmazható.


/4/A településen belül a közterületeken sátor, lakókocsi, mobil árusítóhely és más hasonló ideiglenes jellegû építmény csak eseti, alkalomhoz kötött és határozott idõre szóló ideiglenes engedély alapján helyezhetõ el. A mobil árusítóhelyet üzemen kívüli idõben a területrõl el kell távolítani.


/5/A település területén meglévõ növényzetet kivágni (tervszerû ritkítás és csere kivételével) csak indo-kolt esetben és a hatályos jogszabályoknak megfelelõen lehet.

Természetvédelem


13.§


/1/ Országos természetvédelem alá esõ terület a tervezési területen nincsen.


/2/ A táj jellege, a természeti értékek, az egyedi tájértékek és az esztétikai adottságok megóvása érde-kében az illetékes nemzeti park igazgatóság (a továbbiakban: igazgatóság) tájvédelmi szakhatóságként mûködik közre 166/1999. (XI. 19.) Korm. Rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek ható-sági engedélyezési eljárásaiban.

Környezetvédelem


14.§


/1/A település a 33/2000. (III.17.) Korm. rendelet szerint a felszín alatti v izek szennyezõdés érzékeny - ségi besorolása alapján „B” érzékenységû terület.


/2/ A levegõtisztaság-védelem biztosítása érdekében a 4/2002. (X. 7.) KvVM rendelet az ország terüle-tét légszennyezettségi agglomerációba és zónákba sorolja. E rendelet alkalmazásában zónacsoport vagy zónatípus a légszennyezettség alapján kijelölt olyan területegységet jelent, amelyen belül a kör-nyezetvédelmi hatóság által meghatározott helyen, a szennyezõ anyag koncentrációja tartósan vagy idõszakosan a légszennyezettségi határértékekrõl, a helyhez kötött légszennyezõ pontforrások kibocsátási határértékeirõl szóló 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: együttes miniszteri rendelet) 4. számú mellékletében meghatározott tartományok valamelyikébe esik. A légszennyezettségi agglomeráción és a zónákon belül a határértéket meghaladó légszennyezettségû helyek határait a környezetvédelmi felügyelõség határozza meg, és teszi közzé a levegõ védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 3. számú melléklete szerint. Mezõörs azon zónán kívüli területre esik, ahol a légszennyezettség az alsó vizsgálati küszöböt nem haladja meg.


Helyhez kötött légszennyezõ források légszennyezésével kapcsolatban a hatályos környezetvédelmi jogszabályok elõírásait be kell tartani. A tervezési területen létesítendõ légszennyezõ anyagot kibocsátó források kibocsátási határértékeit ennek megfelelõen kell megállapítani.

/3/A tervezési terület az üzemi tevékenységbõl származó zaj szempontjából 8/2002. (III.22.) KöM-EüM rendelet 1. sz. melléklete alapján a 2. területi funkcióba tartozik. A zajkibocsátási határértékeket ennek megfelelõen kell megállapítani.


/4/ A tervezési terület a közlekedésbõl származó zaj szempontjából a 8/2002. (III.22.) KöM - EüM. szá-mú rendelet 3. sz. melléklete alapján a 2. területi funkcióba tartozik. A település területén építmények elhelyezése ennek figyelembe vételével történhet.


/5/A tervezési területen az egyéb funkciójú területekkel (lakó, vegyes) határos zajkibocsátónak kell gon-doskodnia a zajvédelemrõl. A zajt kibocsátó szükség esetén saját telkén köteles gondoskodni a zajv é-delemrõl, és a zajt csökkentõ berendezés elhelyezésérõl.

/6/A zaj kibocsátója és a levegõ szennyezõje indokolt esetben mérésre kötelezhetõ.


/7/A területen feltöltések kialakítására a környezetet károsító anyag ill. veszélyes hulladék nem hasz - nálható fel. A területen esetleg található környezetet károsító anyagokat a tereprendezés során el kell távolítani. A fellelhetõ környezetkárosító anyagok –veszélyes hulladékok- ártalmatlanítását a 89/2001. (VI. 18.) Korm. rendelet szerint kell végezni.


/8/Építési munkáknál a terület elõkészítése során a termõföld védelmérõl, összegyûjtésérõl és megfele-lõ újrahasznosításáról gondoskodni kell.

/9/Teljes közmûvel el nem látott területeken a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkezõ szennyvíz, kommunális és egyéb hulladék ártalommentes átmeneti tárolásáról és a hulladéktelepekre való szállításáról.


/10/A TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2 jelû szabályozási tervlapján kötelezõen fatelepítés jellel kijelölt helyeken a szél elleni védekezés és talajerózió elleni védekezés céljából fasoro-kat ill. facsoportot kell telepíteni.

/11/A felszíni vizekbe csak a mindenkori hatályos elõírások határértékeinek (a módosított 3/1984. (II. 7.) OVH sz. rendelkezés VI. vízminõségi területi kategória) betartásával vezethetõ csapadékvíz és szenny - víz. (2003. jan. 1-jén a 203/2001. (X. 26.) Kormányrendelet lépett hatályba.)

                  2. Övezeti elõírások


               BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

        Lakóterületek


     15.§


Általános elõírások:


/1/Épületek elhelyezése:


  • már beépült utcák foghíjbeépítései esetén az elõ- és oldalkert méreteknek az utcában már jellem-zõen kialakult méretekhez kell igazodni.
  • új beépítésû területeken az elõ-, oldal- és hátsókert méretek meghatározásánál az OTÉK 35.§ –ban foglaltak az irányadóak

    /2/Az oldalhatáron álló beépítés esetén az elõkerti, oldalkerti, hátsókerti méretek betartásával meghatá-rozott építési helyen az épület szabadon állóként is elhelyezhetõ.


    /3/A lakóterületek övezeti tagolását a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelû szabály o-zási tervlapja tartalmazza.

    /4/Az újonnan kialakított falusias lakóterület övezeteiben az oldalkertek szélessége min. 6 m, a hátsó-kertek mélysége min. 10 m.


    /5/A falusias lakóterületen melléképítmény csak a fõ funkciót hordozó épülettel megegyezõ oldalhatáron helyezhetõ el. A melléképítmény építménymagassága nem haladhatja meg a fõ funkciót hordozó épület építménymagasságát. Állattartás céljára szolgáló épület maximum 50 m2 hasznos alapterületig létesít-hetõ.


    /6/Pince létesítésekor építési engedély csak talajmechanikai szakvélemény készítése után adható ki. /7/A falusias lakóterület (L f) jellemzõen alacsony laksûrûségû, összefüggõ nagy kertes, maximum kettõ önálló rendeltetési egységet magába foglaló telkeket tartalmazó övezet.


    A részletes övezeti elõírásokat az alábbi táblázatok tartalmazzák:


    Falusias lakóterületek:



    L f-1

    O

    30/50

    0,5

    Jelû építési övezet


    4,5

    15/30/500




















    Megengedett használat



    Lakóépület








    Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,








    vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület








    Lakosságot nem zavaró kisipari építmény








    Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-








    ségügyi, szociális épület



    Nem valósítható meg



    A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-








    lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-








    rázs



    A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

    Teljes közmûvesítettség



    Egyéb elõírások



    A XII.számú patakparti telektömb beépítése eseté-








    ben vízügyi szakvéleményt kell kérni és az abban








    foglalt elõírások szerint kell eljárni.



    Személygépkocsi várakozás és tárolás


    Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési








    igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



    A zöldfelület legkisebb mértéke



    50 %



    A megengedett szennyezettségi határértékek

    Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



    A telek legkisebb méretei



    Szélesség: 15 m








    Mélység: 30 m








    Terület: 500 m2



    A beépítési mód



    Oldalhatáron álló, magastetõs








    Elõkert: min.:0 m



    Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

    0.5



    A beépítettség legnagyobb mértéke


    30 %



    A megengedett építménymagasság


    Maximum: 4,5 m




O


30/50



jelû építési övezet


L f-2

4,5


14/140/1500  0,5



















Megengedett használat



Lakóépület










Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,










vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület










Lakosságot nem zavaró kisipari építmény










Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-










ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-










lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-










rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûv esítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési










igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei



Szélesség: min. 14 m










Mélység: 140 m










Terület: min. 1500 m2



A beépítési mód



Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5



A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %



A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m













L f-3

O


30/50


0,5

jelû építési övezet





4,5


16/45/700






















Megengedett használat



Lakóépület










Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,










vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület










Lakosságot nem zavaró kisipari építmény










Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-










ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-










lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-










rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség



Egyéb elõírások



A  X.  számú  telektömbben  az  épületek  mindkét










utcafrontra elhelyezhetõek.










A XII. számú patakparti telektömb beépítése ese-










tében vízügyi szakvéleményt kell kérni és az ab-










ban foglalt elõírások szerint kell eljárni.



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési










igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



50 %





A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei


Szélesség: 16 m






Mélység: 45 m






Terület: 700 m2




A beépítési mód


Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5




A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %




A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m












L f-4

O


30/50

0,5

jelû építési övezet


4,5


14/40/400





















Megengedett használat



Lakóépület









Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,









vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület









Lakosságot nem zavaró kisipari építmény









Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-









ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-









lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-









rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési









igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei



Szélesség: 14 m









Mélység: 40 m









Terület: 400 m2



A beépítési mód



Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5



A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %



A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m












Lf-5

O


30/50

0,5

jelû építési övezet




4,5


14/45/600




















Megengedett használat



Lakóépület









Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,









vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület









Lakosságot nem zavaró kisipari építmény









Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-









ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-









lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-









rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség





Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési





igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke


50 %




A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei


Szélesség: 14 m






Mélység: 45 m






Terület: 600 m2




A beépítési mód


Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5




A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %




A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m












L f-6

O


30/50


0,5

jelû építési övezet



4,5


22/40/800



























Megengedett használat




Lakóépület











Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,











vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület











Lakosságot nem zavaró kisipari építmény











Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-











ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg




A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-











lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-











rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások


Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési











igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke




50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek


Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei




Szélesség: 22 m











Mélység: 40 m











Terület: 800 m2



A beépítési mód




Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség


0.5



A beépítettség legnagyobb mértéke



30 %



A megengedett építménymagasság



Maximum: 4,5 m














L f-7

O


30/50


0,5

jelû építési övezet







4,5


16/70/1000



























Megengedett használat




Lakóépület











Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,











vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület











Lakosságot nem zavaró kisipari építmény











Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-











ségügyi, szociális épület




Nem valósítható meg







lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-






rázs





A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség





Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési






igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.




A zöldfelület legkisebb mértéke


50 %





A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint




A telek legkisebb méretei


Szélesség: 16 m






Mélység: 70 m







Terület: 1000 m2





A beépítési mód


Oldalhatáron álló, magastetõs




Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5





A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %





A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m













L f-8

O


30/50


0,5

jelû építési övezet



4,5


18/50/900



























Megengedett használat




Lakóépület











Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,











vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület











Lakosságot nem zavaró kisipari építmény











Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-











ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg




A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-











lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-











rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások


Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési











igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke




50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek


Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei




Szélesség: 18 m











Mélység: 50 m











Terület: 900 m2



A beépítési mód




Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség


0.5



A beépítettség legnagyobb mértéke



30 %



A megengedett építménymagasság



Maximum: 4,5 m














L f-9

O


30/50


0,5

jelû építési övezet







4,5


18/40/800



























Megengedett használat




Lakóépület











Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,











vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület





Lakosságot nem zavaró kisipari építmény





Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-





ségügyi, szociális épület




Nem valósítható meg


A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-





lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-





rázs




A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség




Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési





igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke


50 %




A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei


Szélesség: 18 m






Mélység: 40 m






Terület: 800 m2




A beépítési mód


Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5




A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %




A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m












O

30/50



jelû építési övezet


L f-10  4,5

14/70/1000


0,5



















Megengedett használat



Lakóépület









Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,









vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület









Lakosságot nem zavaró kisipari építmény









Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-









ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-









lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló  ga-









rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési









igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei



Szélesség: 14 m









Mélység: 70 m









Terület: 1000 m2



A beépítési mód



Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5



A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %



A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m













L f-11

O


30/50


0,5

jelû építési övezet


4,5


16/35/550





















Megengedett használat



Lakóépület










Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,










vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület










Lakosságot nem zavaró kisipari építmény










Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-










ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-










lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-










rázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési










igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei



Szélesség: 16 m










Mélység: 35 m










Terület:  550 m2



A beépítési mód



Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5



A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %



A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m













L f-12

O


30/50


0,5

jelû építési övezet





4,5


25/30/700




















Megengedett használat



Lakóépület










Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató,










vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület










Lakosságot nem zavaró kisipari építmény










Helyi szintû igazgatási, egyházi, oktatási, egész-










ségügyi, szociális épület



Nem valósítható meg



A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szál-










lító jármû számára önálló parkolóhely, önálló ga-










rázs



A közmûvesítettségre vonatk ozó elõírások

Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési










igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei



Szélesség: 25 m










Mélység: 30 m










Terület:  700 m2



A beépítési mód



Oldalhatáron álló, magastetõs



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0.5





A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %




A megengedett építménymagasság


Maximum: 4,5 m










Intézményi jellegû lakóterületek

       16.§


/1/A TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelû szabályozási tervlapján L int-1 és L int-2 jellel jelölt intézményi jellegû lakóterületeken a következõ övezeti elõírások érvényesek:




L int-1

O


30/50


0,5

JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET



10,5


20/100/2000





























Megengedett használat





Igazgatási épület











Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely











szolgáltató épület, lakosságot nem zavaró funkció-











jú gazdasági épület











Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület











Kulturális létesítmények, könyvtár, faluház











A helyi lakosság biztonságát szolgáló építmények:











polgárvédelem, tûzoltóság, rendõrség épületei











Lakóépület



Nem valósítható meg





Melléképítmény, önálló parkoló, önálló garázs



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások


Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás



Tekintettel az egyedi adottságokra az OTÉK 42. §-











ban felsorolt jármû-elhelyezési igény 50 % -át kell











csak telken belül kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke





50 %



A megengedett szennyezettségi határértékek


A zaj elleni védelem elõírásai: a 8/2002. (III.22.)











KöM-EüM   rendelet   alapján   a   2.   terület-











felhasználás



A telek legkisebb méretei





Szélesség: 20 m











Mélység: 100 m











Terület: 2000 m2



A beépítési mód







Oldalhatáron álló











Elõkert mélysége: kialakult vagy min. 5 m











Hátsókert mélysége: min. 8 m



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség


0,5



A beépítettség legnagyobb mértéke




30 %



A megengedett építménymagasság




Maximum. 10,5 m














L int-2

O


50/30

0,5

JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET






6,0


20/50/1000




























Megengedett használat





Igazgatási épület











Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely











szolgáltató épület











Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület











Kulturális létesítmények, könyvtár, faluház




polgárvédelem, tûzoltóság, rendõrség épületei



Lakóépület


Nem valósítható meg


Melléképítmény, önálló parkoló, önálló garázs

A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség


Személygépkocsi várakozás és tárolás

Tekintettel az egyedi adottságokra az OTÉK 42. §-



ban felsorolt jármû-elhelyezési igény 50 % -át kell



csak telken belül kielégíteni.


A zöldfelület legkisebb mértéke


30 %


A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem elõírásai: a 8/2002. (III.22.)



KöM-EüM   rendelet   alapján   a   2.   terület-



felhasználás


A telek legkisebb méretei


Szélesség: 20 m




Mélység: 50 m




Terület: 1000 m2


A beépítési mód


Oldalhatáron álló, magastetõs



Elõkert mélysége: kialakult vagy min. 5 m



Hátsókert mélysége: min. 8 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0,5


A beépítettség legnagyobb mértéke


50 %


A megengedett építménymagasság


Maximum. 6,0 m


Gazdasági területek

          17.§


/1/ A területen a gazdasági területek alkalmazott kategóriái az alábbiak: G ksz – kereskedelmi, szolgáltató terület


G ip – ipari gazdasági terület


/1/A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület elsõsorban nem jelentõs zavaró hatású gazdasági tevékenységi célokat szolgáló telephelyek ill. szolgáltató létesítmények elhelyezésére kijelölt terület. /2/Az ipari gazdasági terület zavaró mértékû kibocsátási értékekkel járó üzemi tevékenységhez szüksé-ges építmények elhelyezésére szolgál.

/3/A G ksz és G ip jelû övezetekben a telkek korlátlanul összevonhatóak.

/4/ A gazdasági területek esetében a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelû szabály o-zási tervén jelölt helyeken védõerdõ sávot kell telepíteni.


A részletes övezeti elõírásokat a következõ táblázatok mutatják:




G ksz-1

SZ

50/30

1,0

JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET



7,5

30/100/3000




























Megengedett használat



Nem jelentõs zavaró hatású gazdasági tevékeny -








ségi célú épület, építmény (melyeknek a szenny e-








zési kibocsátási paraméterei nem haladhatják meg








a lakóterületekre elõírt maximum értékeket)








Lakóépületek,  mely  alapterülete  nem  haladhatja








megy a telek 10% -át








Parkoló








Igazgatási és irodaépületek








Raktárépületek




A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások




Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési





igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke


30 %




A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei


Szélesség: min. 30 m






Mélység: min. 100 m






Terület: min. 3000 m2




A beépítési mód


Szabadon álló






Elõkert mélysége: min. 10 m





Oldalkert mélysége: min. 10 m





Hátsókert mélysége: min. 10 m



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

1,0




A beépítettség legnagyobb mértéke


50 %




A megengedett építménymagasság


Maximum 7,5 m











G ksz-2

SZ


50/30

1,0

JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET



7,5


20/50/1000

























Megengedett használat




Nem jelentõs zavaró hatású gazdasági tevékeny -










ségi célú épület, építmény










A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati










lakás










Parkoló










Igazgatási és irodaépületek










Raktárépületek



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások



Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás



Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési










igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke




30 %



A megengedett szennyezettségi határértékek


Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei




Szélesség: min. 18 m










Mélység: min. 50 m










Terület: min. 1000 m2



A beépítési mód






Szabadon álló










Elõkert mélysége: min. 10 m










Oldalkert mélysége: min. 10 m










Hátsókert mélysége: min. 10 m



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség


0,5



A beépítettség legnagyobb mértéke




50 %



A megengedett építménymagasság




Maximum 7,5 m













G ksz-3

SZ


50/30

1,0

JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET






9,0


18/50/2000

























Megengedett használat




Nem jelentõs zavaró hatású gazdasági tevékeny -










ségi célú épület, építmény










A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati










lakás












Parkoló






Igazgatási és irodaépületek, raktárépületek



Egyéb rendelkezések


Az állattartó funkcióval nem összeférõ tevékeny -





ségek  (pl.:  élelmiszeripari)

végzése  addig  tilos,





amíg bármely állattartó telep védõtávolságán belül





fekszik a terület




A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások

Teljes közmûvesítettség




Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési





igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke


30 %




A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem elõírásai: a 8/2002. (III. 22.)





számú  KÖM-EüM  rendelet  alapján  a  2.  területi





funkció




A telek legkisebb méretei


Szélesség: min. 18 m






Mélység: min. 50 m






Terület: min. 2000 m2




A beépítési mód


Szabadon álló






Elõkert mélysége: min. 10 m





Oldalkert mélysége: min. 10 m





Hátsókert mélysége: min. 10 m



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

1,0




A beépítettség legnagyobb mértéke


50 %




A megengedett építménymagasság


Maximum 9,0 m













SZ


30/30


JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET


G ip-1

9,0


30/100/3000  1,5





















Megengedett használat




Mezõgazdasági zavaró tevékenységgel (termény -










tárolás, terményfeldolgozás, állattartás stb.) kap-










csolatos épületek, építmények










Igazgatási és irodaépületek










Mezõgazdasági gépek tárolására alkalmas épüle-










tek



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások


Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési










igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke


30 %



A megengedett szennyezettségi határértékek


Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A telek legkisebb méretei


Szélesség: min. 30 m










Mélység: min. 100 m










Terület: min. 3000 m2



A beépítési mód






Szabadon álló










Elõkert mélysége: min. 10 m










Oldalkert mélysége: min. 10 m










Hátsókert mélysége: min. 10 m



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség


1,5



A beépítettség legnagyobb mértéke


30 %



A megengedett építménymagasság


Maximum 9 m













Különleges területek

         18.§


/1/Különleges területek a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelû tervlapján: K SP – 1; K h; K t jelû övezetek.



K SP-1

SZ

10/60

0,2

JELÛ ÉPÍTÉSI ÖVEZET


4,5

30/100/3000


























Megengedett használat



A pihenést és sportolást, testedzést, szabadidõs








tevékenységet, vendéglátást és turizmust szolgáló








épületek, építmények








Sportlétesítmények








A terület fenntartásához szükséges épületek



A közmûvesítettségre vonatkozó elõírások


Teljes közmûvesítettség



Személygépkocsi várakozás és tárolás


Az  OTÉK  42.  §-ban  felsorolt  jármû-elhelyezési








igény 100 % -át telken belül kell kielégíteni.



A zöldfelület legkisebb mértéke



A terület 60% -a



A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó elõírások a HÉSZ 14.§-a szerint



A beépítési mód




Szabadon álló



A telek legkisebb méretei



Szélesség: min. 30 m








Mélység: min. 100 m








Terület: min. 3000 m2



Megengedett legnagyobb szintterület-sûrûség

0,2



A beépítettség legnagyobb mértéke


10 %



A megengedett építménymagasság


Maximum 4,5 m











K h

Hulladékátrakó



jelû övezet


/1/ A hulladékátrakó területén csak a fenntartáshoz szükséges, mûszaki jellegû létesítmények helyezhe-tõek el.


/2/ A K h övezet területén az építmények által elfoglalt terület a teljes telek 10% -át nem haladhatja meg. /3/A területen gondoskodni kell a mindenkori környezetvédelmi elõírásokról.



K t             Temetõ                jelû övezet



/3/A temetõ területén maximum 2% -os beépítettség mellett a terület funkcióját szolgáló épület, építmény helyezhetõ el. A megengedett építménymagasság 4,5 méter. Az övezetben szabadon álló és oldalhatá-ron álló, magastetõs épület helyezhetõ el a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelû terv - lapján megadott építési helyen belül.


/4/A temetõ kerítése csak természetes anyagból (kõ, tégla, fa) készíthetõ. A kerítés kegyeleti szem-pontból minimum 50 % -ban tömör építésû és 1,80-2,50 m közötti magasságú kell legyen. A kerítés bel-sõ oldalán cserjét ill. fát kell telepíteni.


/5/A temetõben lévõ sírjelek magassága nem haladhatja meg 3,0 métert. A temetési helyek a temetõ területének max. 65 % -át foglalhatják el. Egyéb kérdésekben a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet az irányadó.

                BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési- és közmûterületek

          19.§


/1/A közlekedési és közmû elhelyezési területbe a községen áthaladó országos közutak, az önkor-mányzati fõ- és gyûjtõ utak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák valamint ezek csomópontjai tartoznak. /2/A tervezési területen az utak szabályozási szélességét a TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentá-ció SZ-1 és Sz-2 jelû szabályozási tervlapjai, valamint az út mintakeresztszelvények tartalmazzák.


/3/Az utak területsávjai mentén létesítményt elhelyezni csak a biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása mellett az út kezelõjének hozzájárulásával és a vonatkozó ágazati szabványok, elõírások betartásával lehet.


/4/A közlekedési területen elhelyezhetõek az OTÉK 26. § (3) bekezdésében foglalt létesítmények. /5/A közutakra rácsatlakozást kialakítani csak az út kezelõjének hozzájárulásával lehet.


/6/A 81-es fõút Mezõörsöt elkerülõ tervezett szakasza csak abban az esetben adható át a forgalomnak amennyiben a 031/23 - 25 hrsz-ú területeken, valamint a velük szemben az út túloldalán levõ területen (érintett hrsz.: 034/30 – 32) a védõfásítás telepítése megtörténik.


/7/A területen az útkategóriák alábbiak:



Jel

Név

Tervezési osztály jele

Szab. szélesség

§

KÖ f

Állami másodrendû fõút – 81.sz. fõút


K.IV.

16-20 m



Fõ utca


B.IV.

18-52 m

§

KÖ m

Állami mellékút, összekötõ út


K.V.




8224.sz. mellékút



15–19 m



8208.sz. mellékút



15–20 m

§

KÖ gy

Gyûjtõút


B.V.




Hunyadi János utca Nyalka felé vezetõ szakasza

13-17 m


Táp felé induló út belterületi szakasza

K.VI.

13-14 m

§

Külterületi kiszolgáló utak





Belterületi kiszolgáló út


B.VI.




Hunyadi János utca



13-14 m



Petõfi Sándor utca



6-17 m



Fõ utca déli szárnya



16 m



Fõ utca északi szárnya



19-29 m

§

KÖ gya

Gyalogút


B.X.




260.hrsz. Fõ u. – Hunyadi János utca között

3 m

      Zöldterületek


    20.§



Z közpark                                                     jelû övezet



/1/Zöldfelület az állandó növényzettel fedett közpark területe.


/2/A közpark területén elhelyezhetõek a pihenést, testedzést szolgáló létesítmények (térbútorok, játszó-terek) illetve a fenntartást szolgáló létesítmények.

/3/Az övezetben maximum 2% beépítési százalék mellett 3,0-3,5 m-es építménymagasságú építmény építhetõ szabadon álló módon.

/4/A területen az OTÉK 27 § (2)-(3)bekezdés elõírásait alkalmazni kell.


/5/A közparkok parkosítását és kialakítását, növényzettelepítéseket kert és tájtervezõ szakemberrel kell megterveztetni.


/6/Közterületen a térbútorok megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésé-re. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni a területen, (kõ, tégla, fa) beton és vasbeton elemek nem helyezhetõek el. Az itt elhelyezendõ építmények lefedésére pala, hul-lámpala, hullámlemez nem alkalmazható.


             Erdõterületek


          21.§


/1/A területen az alkalmazott kategóriák az alábbiak:

                           E              Gazdasági célú erdõ 

    E v           Védõ erdõ


/1/A gazdasági célú erdõ területén a 100.000m2-t (10 ha) meghaladó telken az erdõ rendeltetésének megfelelõ építmény helyezhetõ el maximum 0,5 % -os beépítés mellett. Az építmények magassága a 3,5 métert nem haladhatja meg.


/2/A közjóléti erdõ egészségügyi-szociális, turisztikai rendeltetésû erdõterület, melyen 0,5% -os beépí-tettséggel az erdõ rendeltetésének megfelelõ építmények helyezhetõk el. Az építmények magassága a 3,5 métert nem haladhatja meg.

/3/A védõerdõ területe elsõdlegesen környezetvédelmi célokat szolgál. A területén építmény nem he-lyezhetõ el.

Mezõgazdasági területek

              22.§


/1/ A területen a mezõgazdasági területek alkalmazott kategóriái az alábbiak: M általános:

Msz 1      Szántóterület


Msz 2 Szélerõmûvek elhelyezésére alkalmas szántóterület M r Rét és legelõ területe


/2/A TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2 jelû szabályozási tervlapjain az Msz 1, M r jellel jelölt területeken az OTÉK 29.§ elõírásait kell alkalmazni.


/3/A mezõgazdasági területeken meglévõ a deflációs hatást csökkentõ fasorokat, erdõsávokat fenn kell tartani, és a fák szakszerû pótlását el kell végezni. A mezõgazdasági táblák szegélyei mentén a hiányzó helyeken, új fasorok ültetendõk.


Msz 2             jelû övezet



/1/ A TH -03-02-04 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2 jelû szabályozási tervlapján az Msz 1 jellel jelölt területeken szélkerekek (szélerõmû) és a kapcsolódó mûszaki létesítmények telepítése megenge-dett a technológia szükséges építménymagasságával és mûszaki paramétereivel.

/2/ A létesítmények által igényelt területeket ki kell vonni a mûvelési ág alól.


/3/Az objektumok szervizúttal való elérésérõl gondoskodni kell. Ugyanakkor az autópályától illetve a fõúttól 100m, a mellékutaktól 50m távolságra kell elhelyezni õket.

/4/ A szélerõmûhöz kapcsolódó kiszolgáló épület maximális alapterülete 20m2, építménymagassága maximum 4,5 m lehet.


/5/ A szélkerekeket állandó emberi tartózkodásra alkalmas terület határától min.1000m-re kell telepíteni.

/6/ Egyéb szabályozási kérdésekben az OTÉK 29.§ -át kell alkalmazni.

Egyéb területek

      23.§


/1/Az egyéb területekbe a folyóvizek medre és partja, nyílt csatornák, vízelvezetõ árkok medre és partja tartoznak.

/2/A területen az egyéb területek alkalmazott kategóriája az alábbi:


V Általános vízgazdálkodási terület


/3/ A vízgazdálkodási területeken építményt elhelyezni csak a 46/1999. (III. 18.) a hullámterek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és a hasznosítá-sáról szóló kormányrendelet figyelembe vételével lehet.


/4/A vízgazdálkodási területen az OTÉK 30. § (2) bekezdésben foglalt építmények helyezhetõek el. /5/Az általános vízgazdálkodási övezetben az elhelyezhetõ épületek által elfoglalt terület a telekterület 3 % -át nem haladhatja meg. A megengedett építménymagasság 3,5 méter, technológiai célú építmény esetén 6,0 méter.


A településrendezés sajátos jogintézményeivel érintett területek

                                     24.§


/1/ Elõvásárlási joggal érintett területek:  297.298 hrsz.ú területek


/2/Helyi közút céljára történõ lejegyzéssel érintett területek:


233/1, 234 – 244, 249 – 252, 253/4, 254, 255, 220 hrsz.-ú területek


               3. Záró rendelkezések

           Hatálybalépés


       24.§


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejûleg a Mezõörs önkormányzatának …/ … rendelete a helyi építési elõírásokról és az egyes építési munkák engedélyezésérõl hatályát veszti.

Mellékletek