Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2005.(VII.1.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2010. 12. 15- 2010. 12. 31

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterület használatáról a következő rendeletet alkotja.

I. cím

A rendelet célja


1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek a község területén a közterületek használatát meghatározza a községrendezési, környezetvédelmi, valamint a közlekedésbiztonsági előírásokra tekintettel.  

II. cím

A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre, valamint e területek használóira terjed ki.

        (2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

         a) közutakra és azok műtárgyaira, amelyek nem közlekedési célú igénybevételéhez a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdése alapján a jegyző, mint a közút kezelője ad hozzájárulást az ott meghatározottak szerint.

      b) azokra az ügyekre, amelyek az egyes építményekkel, építési munkákkal és az építési tevékenységekkel kapcsolatosan építésügyi hatósági engedélyezési eljárásról szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet 9. §-a alapján a jegyző építésügyi hatósági engedélyezési hatáskörébe tartoznak. 

IV. cím


I. fejezet


A közterület-használati engedéllyel kapcsolatos eljárás


4.§       (1) Az engedély megadása, megtagadása, feltételhez kötése a polgármestert hatáskörébe tartozik.


         (2) A polgármestert által hozott határozat ellen a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 11. § (2) bekezdése alapján fellebbezést lehet benyújtani a képviselő-testülethez.

II. fejezet

Az engedély megadása iránti kérelem benyújtása


5. §      (1) Az engedély megadása iránti kérelmet a Körjegyzőség Hivatalához kell benyújtani.

            (2) A kérelme elbírálási határideje a benyújtástól számított harminc nap.

            (3) A kérelemnek a következőket kell tartalmaznia:

- az igénybevevő neve-, lakó-, ill. telephelyének címe, magánszemély esetén az anyja nevét, születési helyét és idejét, jogi személy esetén a felelős személy nevét, címét, aláírását

- közterület használat célját és időtartamát,

- a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

- szükség esetén egyéb hatósági engedélyt, hozzájárulást, kezelői hozzájárulást.


            (4) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

III. fejezet

A közterület-használati díj


6. §      A közterület engedéllyel történő használatáért a rendelet mellékletében meghatározott díjat kell megfizetni a házipénztárba történő befizetéssel, amennyiben a közterület-használati engedélyt

            a) egy hónapra, vagy annál rövidebb időtartamra kérik, egy összegben,

            b) egy hónapnál hosszabb időtartamra, havi törlesztő részletekben. 

V. cím


Szabálysértés


7. §      (1) Aki a rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben engedély nélkül, az abban foglalt feltételektől eltérően, illetve az abban meghatározott időtartamon túl használja a közterületet, szabálysértést követ el, és 10.000,- Ft-ig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.

        (2) A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 134. § (1) bekezdése értelmében az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés tetten ért elkövetőjét a jegyző vagy a Körjegyzőség ügyintézője helyszíni bírsággal sújtja, melynek megfizetése csekken történik.

VI. cím

Átmeneti és záró rendelkezések


8. §     (1) Ez a rendelet 2005. VII. 1-jén lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 7/1999. (VII.1.) rendelet.


             (2) A folyamatban lévő ügyekben, amennyiben kedvezőbb az ügyfél részére, e rendelet előírásait kell alkalmazni.


        (3) A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) hatályba lépését követően annak 76. § (1) bekezdése értelmében a képviselő-testület jogosult az ügyféllel hatósági szerződést kötni.


          (4) A rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekben az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény rendelkezéseit, illetve hatályba lépését követően a Ket. szabályait kell megfelelően alkalmazni.