Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(VIII.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

Hatályos: 2015. 08. 25- 2023. 09. 01

Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(VIII.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről1

2015.08.25.

Mezőörs Község Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (továbbiakban: Ltv.) kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Mezőörs község önkormányzata tulajdonában lévő lakás, helyiség valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségek, és területek (továbbiakban: lakás, helyiség), továbbá nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére.

A lakások hasznosításának módja

2. § (1) A bérbeadó naprakész nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában álló, bérbeadás útján hasznosítható lakásokról, helyiségekről.

(2) A bérlő kiválasztása történhet

a) szociális helyzete alapján,

b) önkormányzati feladatok megoldása érdekében, közérdekű célból (szolgálati jelleggel)

(3) A bérlő kiválasztásáról a képviselő-testület dönt.

(4) A képviselő-testület nevében a polgármester köt bérleti szerződést.

(5) Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.

Lakás bérbeadása szociális célból

3. § (1) Szociális helyzete alapján önkormányzati lakás bérlésére jogosult az a nagykorú személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedülálló esetén két és félszeresét.

(2) Nem jogosult szociális helyzete alapján önkormányzati lakás bérlésére az a személy aki, illetve házastársa, vagy élettársa

a) tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében beköltözhető lakás, üdülő van,

b) lakását a bérbeadást megelőző 3 éven belül

- elcserélte kisebb szobaszámú, vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásra,
- elidegenítette.
c) érvényes tartási szerződéssel rendelkezik.
(3) A bérbeadó a lakásigénylést annak kézhezvételétől számított 30 napon belül megvizsgálja és megállapítja, hogy az igénylő szociális helyzete alapján önkormányzati lakás bérlésére jogosult vagy sem.
(4) A lakásigénylőkről a bérbeadó nyilvántartást vezet, a nyilvántartásba vett kérelmező szociális helyzetét évente felül kell vizsgálni.

4. § (1) Szociális helyzet alapján lakás határozott időre, legfeljebb 3 évre adható bérbe.

(2) Amennyiben a határozott időre szóló bérleti szerződés lejártának időpontjában a bérlő jövedelmi, vagyoni viszonyai változatlanul megfelelnek a 3. §-ban meghatározottaknak, és nincs lakbérhátraléka akkor kérelmére vele újabb határozott idejű szerződést lehet kötni.

(3) Amennyiben a volt bérlő a 3. §-ban meghatározott feltételeknek nem felel meg, úgy a feltételek vállalása esetén kérelmére az önkormányzati lakásra nem szociális jelleggel lehet bérleti szerződést kötni.

(4) Amennyiben a volt bérlő a (3) bekezdésben foglalt feltételek teljesítését nem vállalja, úgy a lakást a vele ott élőkkel együtt köteles 30 napon belül elhagyni.

Szolgálati jelleggel történő lakás bérbeadás

5. § (1) Az önkormányzati intézmények megfelelő szakember ellátása érdekében nyilvántartásba vétel és pályáztatás mellőzésével a képviselő-testület döntése alapján lakás biztosítható annak a személynek, aki Mezőörs községben nem rendelkezik lakással, tevékenysége (alkalmazása) községi érdekeket szolgál, önkormányzati szervnél köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyt létesít, vagy az önkormányzati törvényben meghatározott kötelező alapfeladatot lát el az önkormányzat megbízásából.

(2) Szolgálati jelleggel történő bérbeadás esetén határozott időre, legfeljebb 5 év időtartamra illetve a feltétel fennállásáig lehet bérleti szerződést kötni. A szerződés lejártát követően a bérlő maga köteles elhelyezéséről gondoskodni minden külön térítési és elhelyezési igény nélkül.

A felek jogai és kötelezettségei

6. § (1) A bérbeadó és a bérlő jogait és kötelességeit a bérbeadó által meghatározottak szerint a bérleti szerződés tartalmazza, az ott nem szabályozott kérdésekben irányadóak a Ltv., illetve a Ptk. ide vonatkozó rendelkezései. A bérleti szerződést minden esetben írásba kell foglalni.

(2) Önkormányzati bérlakás/helyiség bérbeadásakor, illetve átvételekor leltárt kell felvenni amelyen fel kell tüntetni:

a lakásberendezések tételes felsorolását, illetve azok hiányát, a pótlásra kötelezett megnevezését, a pótlás határidejét,
a lakásberendezések, a burkolatok és a nyílászárók elhasználtsági fokát,
a festés, mázolás állapotát, valamint a bérlő és a bérbeadó esetleges észrevételeit.
(3) A bérlő kérheti a bérbeadótól, hogy az általa bérelt lakást/helyiséget értéknövelő módon átalakíthassa, illetve korszerűsíthesse. Amennyiben ezt a bérbeadó engedélyezi, úgy erre vonatkozóan egy külön megállapodást kell kötni a bérleti szerződés kötésére jogosulttal, melyben rögzíteni kell, hogy az átalakítás és korszerűsítés költsége a bérlőt terheli.
(4) A bérlő a bérleti szerződés fennállásának időtartamáig az átalakítás és korszerűsítés előtti komfortfokozat szerinti lakbért/bérleti díjat köteles megfizetni.
(5) A megállapodásban azt is rögzíteni kell, ha az átalakítás költségeit a bérbeadó viseli. Ebben az esetben az átalakítást követő komfortfokozat szerinti lakbért kell e bérlőnek fizetnie.
(6) Amennyiben a bérlő a (3) bekezdésben foglalt munkát bérbeadói hozzájárulás és hatósági engedélyezés nélkül végzi el, a bérbeadó kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására.
(7) A bérbeadó a rendeltetésszerű és gondos használatot, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül munkanapokon 8-20 óra közötti időben ellenőrizheti. A bérlő az ellenőrzést tűrni köteles.

A jogcím nélküli lakáshasználat

7. § (1) A lakást/helyiséget jogcím nélkül használó a jogcím nélküli használat első két hónapjában a lakbérrel/bérleti díjjal azonos összegű lakás/helyiséghasználati díj fizetésére köteles, 2 hónap elteltével a lakás/helyiséghasználat havi díja a lakás/helyiség bérleti díjának háromszorosa.

(2) Amennyiben a jogcím nélküli használót a bérbeadó írásban felszólította arra, hogy a lakást/helyiséget haladéktalanul ürítse ki, és azt rendeltetésének megfelelő állapotban bocsássa rendelkezésre, de ezt a használó nem tette meg, a jogcím nélküli lakás/helyiséghasználat harmadik hónapjának első napjától a lakbér/ bérleti díj háromszorosát köteles használati díjként megfizetni.

8. § Az önkormányzati lakásba/helyiségbe a bérlő házastársán, gyermekén (örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermekén), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjén) kívül más személyt csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.

9. § Az önkormányzati lakásra tartási szerződés nem köthető, a bérelt lakás albérletbe nem adható.

A lakásbérlet megszűnése

10. § (1) A szerződésben meghatározott idő elteltével a bérleti jogviszony megszűnik és a bérlő, valamint a vele együtt élő személyek külön felszólítás nélkül, mindennemű elhelyezési, és térítési igény mellőzésével a lakást/helyiséget kötelesek kiüríteni és rendeltetésszerű állapotban, tisztán visszaadni.

(2) Amennyiben a bérlők a meghatározott idő, illetve feltétel bekövetkezését követő 15 napon belül a lakást/helyiséget nem adják vissza rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban úgy jogcím nélküli használóvá válnak és a 7. §-ban foglaltak szerint kell velük szemben eljárni.

(3) A bérlő köteles a lakás/helyiség bérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban jegyzőkönyvileg át nem adja.

(4) Amennyiben a lakás/helyiségbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg a bérbeadó az örököst kötelezi, hogy a lakásban/helyiségben maradt hagyatéki tárgyakat az örökhagyó halálát követő 30 napon belül szállítsa el.

(5) Amíg az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból/helyiségből nem szállítja el, viseli egyébként a bérlőt terhelő üzemeltetési és fenntartási költségeket.

(6) Amennyiben az elhalt bérlőnek lakbér/bérleti díj hátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként bejelenteni, melyért az örökös, az örökhagyó hagyatékának erejéig felel.

A lakbér, bérleti díj

11. § (1) Az önkormányzati bérlakásban élő, helyiséget bérlők a bérleti jogviszony fennállása alatt lakbért/bérleti díjat kötelesek fizetni a rendelet 1. mellékletében meghatározottak szerint.

(2) A lakbér/bérleti díj előre, egy-összegben a hónap 15. napjáig esedékes.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezés

12. § A bérbeadó – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelkezések

13. § Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 10/2015. (VIII. 24.) önkormányzati rendelethez

A lakbér, bérleti díj összege

1. Lakás céljára szolgáló épület bérleti díja nettó 500,- Ft/m2/hó

2. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díja nettó 1000,- Ft /m2/hó

3. A szociális lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díja nettó 250,- Ft/m2/hó

1

Az önkormányzati rendeletet a Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 2. napjával.