Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015.(VI.22.) önkormányzati rendelete

"Mezőörs Község Díszpolgára" kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2015. 06. 23

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéséről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában, és 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



A kitüntetés alapítása


1.§


(1) Mezőörs község tisztelettel és megbecsüléssel adózik azon kiemelkedő érdemeket szerzett hazai és külföldi személyeknek, akiknek Mezőörshöz kötődése megtiszteltetést jelent, illetve akik életművükkel, tevékenységükkel dicsőséget szereztek a községnek, elősegítették fejlődését, értékeinek gyarapítását, hozzájárultak a róla alkotott kedvező kép kialakításához.

(2) Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető címet alapít.

(3) „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá a példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(4) „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető cím évente többször, több fő részére is adományozható.

(5) A kitüntetés az arra méltó személyek részére haláluk után is adományozható.



Kitüntetés adományozása


2.§


(1) A község lakossága nevében a képviselő-testület adományozza a „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető címet.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett és tárgyjutalom jár.



(3) A díszoklevél tartalmazza Mezőörs község címerét, az adományozó megjelölését, nevét, határozatának számát és keltét, az adományozó pecsétjét, az adományozás indokát.

(4)A díszoklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek az állampolgárok, a bejegyzett politikai pártok, társadalmi és érdekképviseleti szervek, civil szervezetek, egyházak, intézmények, a polgármester, az önkormányzati képviselők, a képviselő-testület, valamint annak bizottságai.

(6) A kitüntetések adományozásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

(7) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(8) A község díszpolgára a képviselő-testület és a község lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

(9) Külföldi állampolgár részére – amennyiben nem magyar anyanyelvű – az oklevelet anyanyelvén kell kiállítani.

(10) „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető cím elhunyt személy részére történő adományozásakor a díszoklevelet, az emlékplakettet és a tárgyjutalmat az elhunyt családja képviselőjének, illetve örökösének kell átadni.  


3.§


(1) „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető cím átadására évente elsősorban a Falunap keretében kerül sor. Indokolt esetben kivételesen a képviselő-testület ettől eltekinthet, és más időpontban is élhet e jogával.

(2) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos ügykezelési és nyilvántartási teendőket a jegyző látja el.

(3) A kitüntető cím költségeinek fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésében állapítja meg.

(4) A „Mezőörs Község Díszpolgára” kitüntető címre vonatkozó személyi javaslatokat tárgyév június 30-áig lehet benyújtani indoklással együtt Mezőörs község polgármesteréhez címezve.


A kitüntetés visszavonása


4. §


(1) A kitüntető címet vissza lehet vonni attól, aki arra érdemtelenné válik. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntető cím visszavonását elsősorban az adományozásra javaslatot tevő kezdeményezheti, de kezdeményezést tehet más, az érdemtelenségről tudomást szerző is.

(3) A visszavonásra az adományozásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


Záró rendelkezés

5.§


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mellékletek