Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2016.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adóügyek elektronikus ügyintézéséről

Hatályos: 2016. 12. 01

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény 42/C.§ (4) bekezdésében és 43.§ (3) bekezdésében, valamint az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény 175.§ (24) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32 cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. Értelmező rendelkezések


1. §

           

E rendelet alkalmazásában


1. adóhatóság: Mezőörs Község Önkormányzat adóhatósága

2. adókötelezettség: a helyi iparűzési adó, magánszemélyek kommunális adója bevallási, a bejelentkezési, a változás-bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség

2. Az adókötelezettségek teljesítése


2.§

           

(1) Az adózó az adóhatóság felé fennálló adókötelezettségét az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók tekintetében az önkormányzat honlapján (www.mezőörs.hu) közzétett nyomtatványokon teljesítheti.


(2) Az adóhatósághoz teljesítendő adókötelezettségeket az ügyfélkapuval rendelkező adózó elektronikusan is teljesítheti.


(3) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője nyújtja be elektronikusan a teljesítendő adókötelezettséget, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített papíralapú nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségre terjed ki, a képviseleti jogosultság igazolásának hiányában az adókötelezettség nem teljesíthető.


(4) Az adózó az adókötelezettségét és egyéb kérelmeit az önkormányzat honlapján közzétett nyomtatványok kitöltésével, kinyomtatásával, aláírásával postai úton vagy a Pénzügyi és Adó osztályhoz személyesen eljuttatva teljesítheti.

3. §

           

(1) Az adóhatóság az adókötelezettségek teljesítéséhez nyomtatványt, elektronikus űrlapot rendszeresít. Ezen bejelentést, az adóbevallást, az adatszolgáltatást, az önellenőrzést, az adófizetés átvezetését, kérelmeket lehet benyújtani.



(2) Az adóhatóság meghatározza és közzéteszi a rendszeresített nyomtatványok tartalmát és formáját, gondoskodik arról, hogy azok az adózók számára megfelelő időben, elérhető helyen álljanak rendelkezésre. A bevallási és adatszolgáltatási nyomtatványokat, a kéreleműrlapokat az önkormányzati adóhatóság által rendszeresíthető bevallási, bejelentési nyomtatványok tartalmáról szóló 35/2008.(XII.31.) PM. rendelet vonatkozó módosítását követően, de a benyújtásukra előírt határidőt megelőzően 30 nappal kell közzétenni.


4. Záró rendelkezés


4.§



Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.


Mellékletek