Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(III.11.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2016. 03. 12- 2016. 07. 25

Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(III.11.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2016.03.12.

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint 1/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a helyi közszolgáltatások biztosítása érdekében Mezőörs község illetékességi területén található termőföldre földadó elnevezéssel vagyoni típusú adókötelezettséget állapít meg, továbbá a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya, az adó alanya és tárgya

1. § (1) Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testülete Mezőörs község illetékességi területén települési adóként földadót (a továbbiakban: földadó) vezet be 2016. július 01. napjától. A földadóban adóköteles az ingatlan nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, nádas, fásított terület, erdő művelési ágban nyilvántartott föld (a továbbiakban: földterület).

(2) A földadó határozatlan időre kerül bevezetésre.

(3) A földadó alanya az a jogi személy vagy természetes személy, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok.

(4) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

2. Adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

2. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség a termőföld elidegenítését követő év első napján szűnik meg.

3. Az adó alapja és mértéke

3. § (1) A földadó alapja a földterület négyzetméterben meghatározott területe.

(2) Az adóalap meghatározása során az adóalany valamennyi tulajdonában lévő területet össze kell számolni.

(3) A földadó mértéke egységesen minden megkezdett hektár után évi 4.000 Ft/ha/év.

4. Adómentesség

4. § (1) Mentes az adó alól az a földtulajdonos, akinek a tulajdonában lévő földterületek együttes nagysága nem éri el az 5.000 m2 területet.

5. Eljárási rendelkezések

5. § (1) A földadót az adóalany önadózással állapítja meg, az ingatlan nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben március 15., továbbá szeptember 15. napjáig kell megfizetni.

(3) A befizetés évében a földadó befizetésének határideje október 30. napja.

(4) A földadó bevezetésének évében az adóalany az adott év július 31. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi — az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon — adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

(5) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit 2016. július 1. napjától kell alkalmazni.