Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017.(V.30.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel és településrendezéssel, a települési arculati kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 31

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet hatálya Mezőörs község (a továbbiakban: település) közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet és a településrendezési eszközök készítésének vagy módosításának eljárására terjed ki.


(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:


  1. a település teljes lakossága, különös tekintettel az adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek;
  2. az adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészen székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezet;
  3. a községben nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek - jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza;

d) a községben működő, jogszabályban elismert egyházak – jelen rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


2. § (1) A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei:


  1. az önkormányzat közigazgatási területén elhelyezett hirdetőtáblák
  2. Mezőörs Község Önkormányzatának (9097 Mezőörs, Fő u. 105.) épületében található hirdetőtáblán elhelyezett hirdetmény
  3. az önkormányzat honlapja (www.mezőörs.hu)
  4. a település egészét érintő tervezés, módosítás esetén lakossági fórum keretében.


(2) A lakossági fórum meghívóját annak időpontját megelőzően legalább 5 nappal a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

3. A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartása


3. § (1) A partnerek a hirdetményben, illetve megkeresésben meghatározott időpontig adhatnak írásban, illetve lakossági fórumon szóban véleményt, vagy tehetnek javaslatot, észrevételt.


(2) A partnerek az írásos véleményüket, észrevételüket postai úton a 9097 Mezőörs, Fő u. 105. címre, vagy elektronikusan a mezoors.hivatal@freemail.hu elektronikus e-mail címre nyújthatják be indoklással, névvel és címmel ellátva.


(3) A lakossági fórumról feljegyzést kell készíteni, melyben rögzíteni kell a szóban elhangzott javaslatokat, észrevételeket, véleményeket.


(4) A papíralapú beérkezett, rögzített javaslatokat, észrevételeket a helyben szokásos módon – a névvel és az elérhetőséggel együtt – iktatni kell.

4. Az el nem fogadott javaslatok indokolásának módja, dokumentálása, valamint nyilvántartásuk rendje


4. § (1) Az önkormányzati főépítész a tervezői szakmai vélemény figyelembe vételével valamennyi érdemi észrevételre, javaslatra választ állít össze. Az elfogadásra nem kerülő észrevételekre, javaslatokra adott választ érdemi indokolással kell ellátni.


(3) Az el nem fogadott észrevételek, javaslatok indokolásáról való tájékoztatás eszközei:


  •  az önkormányzat honlapján
  • önkormányzati hirdetőtáblákon való kifüggesztés

5. A nyilvánosságot biztosító intézkedések


5. § (1) A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet nyilvánosságát, a partnerek részére történő közzétételét az Önkormányzat az alábbiak szerint biztosítja:


  • az önkormányzat honlapján
  • önkormányzati hirdetőtáblákon való kifüggesztés
  • nyomtatott dokumentációjába betekintési lehetőség az önkormányzati hivatalban

6. Záró rendelkezések


6. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mellékletek