Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(X.30.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2018. 10. 30- 2019. 03. 30

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8a pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában és 32. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §


A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában tűzifa támogatás nyújtható Mezőörs község részére a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében megállapított 16 m3, valamint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásához megállapított 79 erdei m3 mennyiség erejéig.

2.§


(1) A szociális tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd és lakás fával (vagy részben fával) fűthető feltéve, ha a kérelmező jövedelme nem haladja meg

            a) családban élők esetében a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 200%-át,

            b) egyedül élő személy esetén: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének     300%-át.


(2) Az elbírálás során különösen előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki

a.) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időkorúak járadékára, vagy tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra jogosult személy,

b.) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő,

d) közfoglalkoztatásban részt vevő személy,

e) egyéb rendkívüli életkörülmény között élő személy.


(3) A pályázat elbírálásakor előnyben kell részesíteni a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket.

(4) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

3.§


(1) A szociális ellátás iránti kérelmet az Önkormányzati Hivatalban az 1. számú mellékleten kell 2018. január 15. napjáig benyújtani.

(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket, a kérelemhez csatolni.

4.§


(1) A 2.§ (1) – (4) bekezdése szerinti jogosult legalább 1 erdei m3, legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa támogatásban részesül.

(2) A tűzifa támogatás átvételének igazolására az „Átvételi elismervény szociális célú tűzifa támogatásról” szóló, a rendelet 2. számú mellékletét képező nyomtatványt kell alkalmazni.

(3) Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

A tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségeket az önkormányzat vállalja.

5.§


A szociális célú tűzifa támogatásról az e rendeletben foglaltak alapján a képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester jogosult dönteni.

6.§


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. március 31. napján hatályát veszti.

Mellékletek