Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaságról

Hatályos: 2023. 09. 02

Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.02.
a köztisztaságról
Végső előterjesztői indokolás
Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete korábban a 2004. július 1. napjával hatályba lépett, a települési szilárd és folyékony hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás megszervezéséről és kötelező igénybevételéről, a köztisztaságról szóló 7/2004. (VII.1.) önkormányzati rendelete keretében, annak IV. fejezetében határozta meg a köztisztaságra vonatkozó követelményeket.
A tárgyi rendelet 2014-ig nyolc alkalommal került módosításra, majd a Képviselő-testület 2014-ben új rendelet alkotott 2/2014. (II.17.) számon, „a település szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról” elnevezéssel. E rendelet hatályon kívül helyezte a 2004-es rendeletet úgy, hogy a köztisztaságra vonatkozó szabályokat már nem tartalmazta és a Képviselő-testület erre vonatkozó külön rendeletet sem alkotott.
Előbbiek okán a településnek jelenleg nincs olyan önkormányzati rendelete, melyben a köztisztaságra vonatkozó normákat előírná.
Jelen rendeletalkotás célja, hogy a Képviselő-testület Mezőörs község közigazgatási területére vonatkozó kötelező érvényű magatartási szabályok megállapításával elősegítse a helyi köztisztaság fenntartását, valamint előmozdítsa a köztisztaság helyzetének fokozatos javulását.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét véleményezésre meg kell küldeni az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervnek. A környezetvédelmi igazgatási szerv szakmai véleményéről harminc napon belül tájékoztatja a települési önkormányzatot.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztály, mint illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv, véleményében megfogalmazottak alapján, a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében, a rendelet-tervezet 20-21. §-a átdolgozásra került.