Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01

Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a szociális ellátások helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) felhatalmazása alapján megalkotott szociális tárgykörű önkormányzati rendeletekben az egyes szociális juttatások megállapításának alapját az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege képezte. Az Szt. 2023. január 1-jével hatályba lépett módosításával bevezetésre került a szociális vetítési alap fogalma, melynek következtében a szociális juttatások mértéke már nem az öregségi nyugdíjminimumhoz, hanem a szociális vetítési alaphoz igazodik. A szociális vetítési alap összege szintén 28.500 Ft, ami megegyezik a jelenleg hatályos öregségi nyugdíjminimum összegével.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal GY/04/903-1/2023. számú tájékoztató levelében a fenti jogszabályváltozásra hívta fel a jegyzők figyelmét és kérte, hogy a szociális tárgyú önkormányzati rendeletek felülvizsgálatát 2023. szeptember 5. napjáig végezzék el.
A hivatkozott jogszabályváltozásra és a Kormányhivatal felhívására tekintettel felülvizsgálatra került Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Alaprendelet). A 2015-ben megalkotott rendeletet két alkalommal módosította a Képviselő-testület, először 2018-ban, majd 2019-ben.
Az Alaprendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a felsőbb szintű jogszabályokkal történő összhang megteremtése érdekében a rendeletet számos helyen módosítani kellene, több új rendelkezéssel kellene kiegészíteni, illetve a jogalkalmazást megkönnyítő tartalmi pontosításokat kellene végezni. Ennek okán, egy átfogó módosítás helyett egy új alaprendelet tervezetét készítettük el.