Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 04. 22

Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.22.
a tanyagondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
Mezőörs község közigazgatási területén a tanyagondnoki szolgáltatás életre hívásának célja a település közigazgatási területéhez tartozó egyéb belterületi (Mindszentpuszta) és külterületi (Püspökalap) lakott településrészek intézmény hiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségeltek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségeltek teljesítésének segítése.
A tanyagondnoki szolgáltatás legalább hetven és legfeljebb négyszáz lakosságszámú külterületi vagy egyéb belterületi lakott helyen működtethető, mely feltételnek Mindszentpuszta és Püspökalap településrészek megfelelnek.
Tanyagondnoki szolgálat létesítése esetén a települési önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján rendeletet alkot. Az önkormányzati rendelet a szolgáltatás fontosabb elveit és a lényeges feladatokat tartalmazza, hogy stabil keretet biztosítson a szolgálat működéséhez.
Mezőörs Község Önkormányzata a tanyagondnoki szolgáltatást, mint alapszolgáltatást, a Mezőörsi Református Egyházközséggel kötött közfeladat-ellátási szerződés alapján, az Egyházközség fenntartásában működő Ujvári János Református Szeretetotthon útján biztosítja.