Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Mezőörs Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2019. (XI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 02

Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.02.
Mezőörs Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2019. (XI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2019. (XI.22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) időközönkénti felülvizsgálata indokolttá vált, ezen túl a Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága a 08-TNY-278-2/2023-369873. iktatószámú értesítésében kérte, hogy a 041231 – Rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció kód a törzskönyvi nyilvántartásból történő törlést követően, a szervezeti és működési szabályzatból (a továbbiakban: SZMSZ) is kerüljön törlésre. A kormányzati funkciók közül törlésre kerülnek továbbá mindazok a tételek, melyek tekintetében az önkormányzat állami normatívában jelenleg nem részesül: óvodai nevelés, háziorvosi ellátás, házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés, gyermekétkeztetés.
A Mindszentpuszta és Püspökalap településrészen élő lakosság lakcímének Mezőörshöz történő átvezetése a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban 2023. március 7. napjával megtörtént, így szükségessé vált azon változások átvezetése az SZMSZ-ben, mely Mezőörs község közigazgatási területének megváltozásához kapcsolódnak. Így pl. az önkormányzat működési területe, a képviselő-testületi ülések helyszínének meghatározása, a közigazgatási területen működő civil szervezetek felsorolása.
2022. december 31. napjával megszüntetésre került a Bakony-ér Többcélú Társulás, ezért módosításra kerül azon társulások felsorolása is, melyekben Mezőörs Község Önkormányzata részt vesz.
Farkasdi Márk önkormányzati képviselő/alpolgármester lemondása és Kollár István képviselői mandátum átvétele okán aktualizálásra kerül a képviselő-testületi tagok névsora, valamint módosul a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármesterek száma.
A jegyző és az aljegyző helyettesítésére a korábbi Önkormányzati előadó helyett az Igazgatási előadó I. kerül kijelölésre.