Újrónafő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002 (VII.18.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2017. 06. 16- 2022. 01. 06

Újrónafő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002 (VII.18.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről1

2017.06.16.

Újrónafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődési intézmény- és tevékenységrendszerének védelme, a civil szerveződések feladatvállalása a közművelődésben, a közművelődés finanszírozási rendszerének szabályozása, a közművelődés feltételeinek biztosítása érdekében -a helyi sajátosságok figyelembe vételével- a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a kultúrális javak védelméről, a múzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvényben (továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Újrónafő Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődés olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javítja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az Önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében eltérő intézmények megfelelő szintű működtetését. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.

A közművelődési rendelet célja

2. § (1) A rendelet megalkotásával az Önkormányzat célja, hogy a helyi művelődési és kulturális igények figyelembe vételével -a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján egységes alapelvek szerint határozza meg az Önkormányzat által támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá azt, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a községi hagyományok ápolásához.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

3. § (1) A község minden polgárának joga, hogy:

a) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta szolgáltatásokat,

a) gyarapítsa műveltségét

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmények útján látja el.

(3) Az Önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.

(4) Az Önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétel.

(5) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veheti.

(6) Az Önkormányzat a Polgármester útján gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(7) Az Önkormányzat a közművelődési intézményei útján is tájékoztatja a polgárokat a közművelődés lehetőségeiről. A megfelelő tájékoztatás érdekében az Önkormányzat biztosítja annak feltételeit, hogy:

a) a közművelődési programok ismertetésre kerüljenek a helyi kábel tv-n,

a) az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat a plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdető táblákon és szórólapokon is közzé tehessék, megszólítsák a polgárokat.

Az Önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek megteremtése,

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

a) az egyetemes, a nemzeti kultúrák értékeinek megismertetése, megértése, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

a) az ismeretszerző , az amatőr alkotó, művelődő közösségek, tevékenységek támogatása,

a) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

a) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

a) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja, továbbá:

a) a községi polgárok életminőségének javítását,

a) a község tehetséges, kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét,

a) különösen a gyermek-, és időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,

a) a fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,

a) a lokálpatriotizmus és a helyi kulturális értékek védelmét,

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési intézményeket működtet, közművelődési megállapodásokat köt (közművelődési feladatokat ellátó közalapítványokat hozhat létre), illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat. Kiemelten fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezetek, intézmények felsorolását e rendelet (1.) számú melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat a 4. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatait közművelődési megállapodáson keresztül látja el.

(3) a (2) bekezdésben meghatározott intézmények feladatait e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) község nevelési, oktatási intézményével

a) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

a) az egyházzal,

a) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

a) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A Tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények szakmailag önállóan látják el tevékenységüket az "Alapító okirat"-ban foglaltak szerint. Éves munkatervükben rögzítik a konkrét feladataikat, annak költségtervezetét, melyet a tárgyévet megelőző év decemberében készítik el, majd ezt követően véleményezésre benyújtják azt az Önkormányzat Képviselő-testületének. Az előterjesztés az éves költségvetés meghatározásával együtt kerül elfogadásra.

(3) Az Önkormányzat közművelődési intézményei munkájukról és a feladatok teljesítéséről évente beszámolnak a Képviselő-testület előtt.

A közművelődési feladatok finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait az éves költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített pénzalapokból, valamint a különböző alapítványokból pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítési és felújítási-karbantartási költségeit,

a) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait,

a) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

(3) Az intézmények önkormányzati támogatásra is nyújthatnak be igényt, a működési költség biztosításán felül, mely támogatás az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

Az Önkormányzati intézményekben alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

8. § (1) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekben foglalkoztatottak foglalkoztatásával kapcsolatosan a törvényben foglaltak és a mindenkor hatályos jogszabályok az irányadók,

(2) A közművelődési tevékenység helyi elismeréséről az Önkormányzat külön rendelete alkot.

(3) Az Önkormányzat a szakalkalmazottak részére biztosítja a szakmai továbbképzéseken való részvétel költségeit. Ennek fedezetét a mindenkori éves költségvetésben biztosítja.

Záró rendelkezés

9. § (1) E rendelet 2002. augusztus 1. napjától lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet az Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 6.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 7. napjával.