Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2008. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2008. 09. 19- 2022. 09. 19

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2008. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról1

2008.09.19.

Újrónafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a levegőtisztaság-védelmi követelmények érvényre juttatása érdekében az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Újrónafő Község közigazgatási területére.
(2) A rendelet személyi hatálya Újrónafő község közigazgatási területén kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

2. §

A jelen rendelet alkalmazása szempontjából

(1) Avar és kerti hulladék: a kert használta során keletkező, és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (avar, falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradvány) a továbbiakban: kerti hulladék.
(2) Háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.
(3) Légszennyező anyag: a levegő természetes minőséget hátrányosan befolyásol olyan anyag, amely természetes forrásból, vagy az emberi tevékenység közvetlen vagy közvetett eredményeként kerül a levegőbe, és amely káros lehet az emberi egészségre, a környezetre, illetve károsítja vagy károsíthatja az anyagi javakat.
(4) Hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása.

Kerti hulladék nyílt téri égetésére vonatkozó szabályok

3. § (1) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással, komposztálással történhet.

(2) A kerti hulladék elszállítására, évente szervezett lomtalanítási akció vehető igénybe, melyet a közszolgáltató szervez a község közigazgatási területén.

(3) A szokásos háztartási hulladék mennyiséget meghaladó kerti hulladék – lomtalanítási akción kívüli – kezeléséről, ártalmatlanításáról a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

(4) Kerti hulladék égetése közterületen tilos.

(5) A kerti hulladék égetése március 1-jétől május 15-ig, illetve szeptember 15-től november 30-ig végezhető hétköznap 8-12, 14-18 óráig, szombaton 8-12 óráig. Vasárnap és ünnepnapokon szigorúan tilos.

(6) Kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és a környezeti kárt nem okoz. A kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett történhet. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni. Az égetést csak olyan 18 éven felüli személy végezheti, aki fizikailag és szellemileg alkalmas arra, hogy veszély esetén megfelelően tudjon cselekedni.

(7) A nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos. A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

(8) Lakott területen az egyszerre égethető kerti hulladék mennyisége ingatlanonként 0,5 m3, lakott területen kívül pedig 3 m3 lehet. A lakott területen kívül is kizárólag kerti hulladéknak minősülő anyagot lehet égetni.

(9) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (például: műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, gyógyszermaradványt, egyéb veszélyes hulladékot).

(10) Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.

Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

4. § (1) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz-vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(3) A szabadban tüzet és üzemeltett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha nincs rá szükség a tüzet azonnal el kell oltani.

(4) A tűzgyújtás és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(5) Természetvédelmi területen, valamint az erdő területén és annak 200 m-es körzetében tüzet gyújtani csak kiépített és kijelölt tűzrakóhelyen szabad.

Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) A 140 kW összteljesítmény alatti egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag az egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot, valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Hulladék nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

(4) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésen történő égetése külön engedély nélkül nem végezhető.

6. §

Szabálysértési rendelkezések

Záró rendelkezések

7. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 20. napjával.