Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 07- 2022. 01. 07

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.07.

Újrónafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet megalkotásának célja, hogy az Újrónafő község polgárainak érdekeit és igényeit figyelembe véve meghatározza Újrónafő Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által ellátott közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Újrónafő község területén működő azon intézményekre, szervezetekre, civil szervezetekre, közalapítványokra, vállalkozásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

2. § Az önkormányzat a közművelődési feladatellátás keretében a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását közművelődési alapszolgáltatásként biztosítja.

3. § (1) Az önkormányzat a 2. § szerinti közművelődési alapszolgáltatáshoz (a továbbiakban: közművelődési alapszolgáltatás) való folyamatos hozzáférést közösségi színtér formában, és szükség szerint – (2) bekezdésben foglalt partnerek bevonásával - a képviselő-testület döntése alapján közművelődési megállapodás útján biztosítja.

(2) Az Önkormányzat, a közművelődési feladatait közvetlenül az általa alapított és fenntartott Közösségi Színtéren (Újrónafő, Szabadság utca 3.) és Könyvtári Információs és Közösségi Helyen (Újrónafő, Szabadság utca 3., továbbiakban: Fiókkönyvtár), valamint a sportpálya területén kialakított fedett közösségi színtér (Újrónafő, Nefelejcs u. 1.) útján látja el.

(3) Az Önkormányzat a fiókkönyvtárt a dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Színtérrel (Győr, Hermann Ottó u. 22.) kötött megállapodás alapján működteti.

(4) A Fiókkönyvtár működtetésében az Önkormányzat által ellátandó feladatok:

1. Az Önkormányzat végzi a lakosság nyilvános könyvtári ellátásának kötelező feladatából eredő teendőket.

2. Rendszeres nyitva tartással, alkalmazott biztosításával, a lakosság részére térítésmentesen működteti a könyvtári szolgáltató helyet.

3. Költségvetésében gondoskodik a Fiókkönyvtár működési feltételeiről.

4. Gondoskodik a helyiség fűtéséről, világításáról, takarításáról, az állomány és a berendezések biztosításáról.

5. Az elektronikus információ szolgáltatások igénybevételéhez internet szolgáltatást biztosít.

(5) Az Önkormányzat a közösségi színterek fenntartójaként biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel vehessék igénybe a Közösségi Színtér által biztosított közművelődési alapszolgáltatást és az igénybevétel idejére a jogszabályban meghatározott működési feltételek rendelkezésre álljanak.

(6) Feladata a községben élő lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához fedett szabadtéri színtér biztosítása, ezáltal is segítve a kulturális értékek közvetítését.

(7) A Közösségi Színtereket minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti szolgáltatásait, berendezéseit és más eszközeit.

(8) Az önkormányzat a jogszabályban meghatározott kötelező feladatellátásának megvalósításának érdekében az általa fenntartott közösségi színtereken túl partnerként Újrónafőn működő, az önkormányzat által fenntartott nem közművelődési alapfeladatú intézményeket, civil szervezeteket, közalapítvány, gazdálkodó és egyéb más szervezeteket, magánszemélyeket vonhat be.

(9) A közművelődési színterek, a Fiókkönyvtár a közművelődési alapszolgáltatás nyújtását és az önkormányzat által meghatározott feladatok ellátását az éves munkaterve és az annak részét képző szolgáltatási terve szerint végzi.

4. § (1) Újrónafő Község Önkormányzata a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatát költségvetéséből finanszírozza.

(2) Az önkormányzat a költségvetésében biztosítja a közművelődési alapszolgáltatás nyújtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, továbbá az éves munkatervében meghatározott feladatok és szolgáltatási elemek megvalósítását.

5. § Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

6. § Hatályát veszti A közművelődésről szóló 9/2002 (VII.18.) önkormányzati rendelet.