Újrónafő Község Önkormányzata Polgármesterének 3/2021. (IV. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 7/2018. (XI.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 21

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 7/2018. (XI.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel veszélyhelyzetet hirdetett ki Magyarország teljes területére az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány miatt. A veszélyhelyzeti intézkedések, illetve a gyülekezés tilalma miatt rendezvények, kultúrális programok nem tarthatóak meg, a civil szervezetek által szervezhető programok köre jelentősen lecsökkent, működésük ellehetetlenült. 2021. április 30-ai járványügyi intézkedések még nem ismertek, így a pályázat kiírása a szabályok ismeretének hiányában nem lehetséges. Előreláthatóan az új benyújtási határidőre rendelkezésre áll a szabályozás. Az önkormányzati rendelet módosítása, új határidő megállapítása fentiekre tekintettel indokolt.

Továbbá a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében az elavult, szükségtelenné vált, a jogrendszer egységébe nem illeszkedő, a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható, a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor. A korábbi szabályozás kialakítása során helytelenül került megállapításra az egyedi támogatás szabályozása, így a rendelet e tekintetben történő módosítása is indokolt.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A pályázat kiírási határideje kerül meghosszabbításra.

A 2. §-hoz

A Jat. előírásai miatt felülvizsgálatra került a hivatkozott rendelkezés (5. §), módosítása a Jat, Jszr. előírásai miatt jelen módosítással együtt indokolt.

A 3. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.