Újrónafő Község Önkormányzata Polgármesterének 6/2021. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 27

az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Általános indokolás

A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:

a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,

b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Stabilitási tv. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,

c) a vagyonkimutatást, és

d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.

A jogszabályok által kötelezően előírt tételeket, azok részletezését és további információkat az előterjesztés mellékletei ill. a rendelet-tervezet mutatják be.

A 2020. évi költségvetést a Képviselő-testület az 1/2020. (II.6.) önkormányzati rendeletével fogadta el, amelynek az adott év utolsó előirányzat-módosítása az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló előterjesztését megelőzően a Képviselő-testület elé került. A 2020. évi költségvetési év során egy alkalommal előirányzat módosítások, illetve előirányzat átcsoportosítások történtek. A költségvetési rendeletet a 6/2020 (VII.10.) a számú rendelettel módosították. Az előirányzat-módosítások tételesen kerültek bemutatásra, külön részletezve a központi intézkedés hatására, a felügyeleti szervi hatáskörben, illetve az intézményvezetői hatáskörben történt a módosításokat, átcsoportosításokat.