Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2022. 10. 04

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.04.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdése b) pontja alapján a helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.
Az Mötv. 143. § (4) bekezdés d.) pontja alapján felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
A helyi közösségi érdekek érvényre juttatása érdekében a törvényi felhatalmazással élve célszerű és szükséges a helyi jogalkotás, amelynek alapvető célja az ingatlanok rendeltetésszerű használatát elősegítő, biztosító szabályok betartása és betartatása a lakosság, mint helyi közösség érdekében. Fenti törvényi felhatalmazásra és a helyben kialakult panaszokra (pl. elhanyagolt, gondozatlan ingatlanok) tekintettel javaslom, hogy Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testülete rendeletben állapítsa meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, illetve annak jogkövetkezményeit.
A jogkövetkezmények meghatározásánál figyelembe vettük a 2021. január 1. napján hatályba lépett közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvényt (továbbiakban: Szankció tv.), mely alapján közigazgatási szabályszegés esetén több közigazgatási szankció is alkalmazható, ebből a figyelmeztetés, közigazgatási bírság a releváns jelen rendelet tárgykörében.
A Szankció tv. 10. § (3) bekezdése meghatározza az önkormányzati rendelet alapján megállapítható közigazgatási bírság felső határát is, amely természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint lehet.