Árpás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 10

Árpás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2021.11.10.

Árpás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy Árpás község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek, hagyományainak figyelembevételével meghatározza Árpás Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét

(2) A rendelet hatálya kiterjed a település területén közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által működtetett, fenntartott, megvalósított közművelődési tevékenységekre.

2. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt céljának tekinti:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus és alkalmas környezet és infrastruktúra, tárgyi feltételek biztosítását,

b) a település hagyományainak fenntartását, a helyi érdekek védelmének erősítését,

c) az ünnepek kultúrájának gazdagítását, ápolását,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

e) a civil közösségek létrejöttének, működésének és együttműködésének ösztönzését,

f) az élet minőségének javítását közösségi élmények biztosításával, a szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítását.

g) A közművelődési alapszolgáltatások köre, a feladatellátás formája, módja és mértéke

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása feladatot látja el. Ennek keretében a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez helyszínt biztosít, és a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(3) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az általa. fenntartott és működtetett közösségi színtér útján látja el. A közművelődési tevékenységét a helyi adottságokra, hagyományokra figyelemmel a helyi közösség ösztönzésével, továbbá lehetőségeihez mérten támogatásával, az öntevékeny közművelődési szervezetek segítésével végzi.

(4) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatait közösségi színtér és könyvtári szolgáltató hely működtetésével látja el. Az önkormányzat közösségi színtérként az Árpás 9132 Kápolna tér 8. szám alatt található Művelődési házat, könyvtári szolgáltató helyként pedig az Árpás 9132, Kápolna tér 8. szám alatti Községi Könyvtárat biztosítja.

(5) Az önkormányzat költségvetési intézményt a helyi közművelődési feladatok ellátására nem hoz létre.

3. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása, a közművelődési célok és feladatok megvalósítása során a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel, azok fenntartóival, működtetőivel, a térség oktatási és közművelődés, könyvtár intézményeivel és - megalakulása esetén - a Közművelődési Kerekasztallal szorosan együttműködik.

4. § Az önkormányzat a közösségi színtér szolgáltatásait térítésmentesen biztosítja mindenki számára.

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges létesítményi feltételeket a közösségi színtér többfunkciós helyiségei útján biztosítja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges tárgyi feltételeket a közösségi színtér berendezésével biztosítja.

(3) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges személyi feltételeket a jogszabályban foglalt határidővel közművelődési szakember foglalkoztatása útján biztosítja.

6. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait - a közösségi színtér fenntartásának költségeit, a rendezvények költségét, a technikai-műszaki és infrastrukturális feltételekkel kapcsolatos kiadásokat, személyi kiadásokat és egyéb költségeket – költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel és a központi költségvetésből származó feladatfinanszírozás.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból - a közművelődési feladatok támogatására - biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges saját forrást a mindenkori éves költségvetési rendeletében biztosítja.

7. § Ez a rendelet 2021. november 10-én lép hatályba.