Bodonhely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015 (XI.9.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2016. 01. 01

Bodonhely Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 1/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Bodonhely község közigazgatási területére terjed ki.

2. Az adókötelezettség, az adó alanya

2. § (1) A települési adó vonatkozásában adóköteles a település közigazgatási területén elhelyezkedő 30 méternél magasabb építési engedélyköteles nem lakás céljára szolgáló olyan építmény, amely nem minősül épületnek.

(2) Az adó alanya az, aki a naptári év első napján az (1) bekezdésben meghatározott építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

3. Adókötelezettség keletkezése és megszűnése

3. § (1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

(3) Az adózó az adókötelezettségét, annak keletkezésétől számított 15 napon belül köteles az önkormányzati adóhatóság által rendelkezésre bocsátott formanyomtatvány benyújtásával bejelenteni.

(4) Az adózó az adókötelezettséget érintő változást, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az önkormányzati adóhatóság által rendelkezésre bocsátott formanyomtatvány benyújtásával köteles bejelenteni.


4. Az adó mértéke

4. § (1) Az adó mértéke 500.000,- Ft/év.

(2) Az adó megfizetése évente kettő egyenlő részben történik minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.

5. Mentességek, kedvezmények.

5. § Adott helyrajzi szám alatt csak egy adótárgy adóztatható, a további adótárgyak mentesek a magánszemélyek kommunális adófizetési kötelezettsége alól.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a Htv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.



                          Kenesei Ferenc                                                dr. Kukorelli László

                            polgármester                                                            jegyző