Dénesfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Dénesfa Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 3/2009.(III.02.) önkormányzati rendelete a közterület használatának szabályozásáról és rendjéről (Egységes szerkezetben a 10/2013. (VIII.13.) önkormányzati rendelettel

Hatályos: 2009. 04. 01

Szerkesztés...

Dénesfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(III.02.) önkormányzati rendelete a közterület használatának szabályozásáról és rendjéről


( Egységes szerkezetben a 10/2013 (VIII.13.) önkormányzati rendelettel)



Dénesfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4)-(5) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

I.


Általános rendelkezések


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek a község területén a közterületek használatát meghatározza a községrendezési, környezetvédelmi, valamint a közlekedés biztonsági előírásokra tekintettel.



A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre, valamint e területek használóira terjed ki.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya: közutakra és azok műtárgyaira, amelyek nem közlekedési célú igénybevételéhez a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdése alapján a jegyző, mint a közút kezelője ad hozzájárulást az ott meghatározottak szerint.



A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata


3. §



Közterületet a rendeltetéstől eltérő célra csak az önkormányzattal kötött polgárjogi szerződés alapján lehet használni. A terület hasznosítása csak az önkormányzattal létesített bérleti jogviszony /a továbbiakban: közterület-használati szerződés/ létrejötte után lehetséges.




A közterület-használat iránti kérelem


4. §


(1) A közterület-használati szerződés létrejöttét kérelem benyújtásával kell kezdeményeznie annak, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni. A kérelmet Dénesfa Község Polgármesteréhez kell benyújtani.


(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

  1. a kérelmező nevét és állanód lakó- /telep/ helyének címét,
  2. a közterület-használat célját és időtartamát,
  3. a közterület-használat helyének, módjának és mértékének, nagyságának pontos meghatározását /helyszínrajz, rajz, fotó, m2, vagy egyéb más alkalmas módon/,
  4. a közterületen folytatni kívánt engedélyköteles tevékenység gyakorlására jogosító okirat /pl.: iparjogosítvány, működési engedély, őstermelői igazolvány/ hiteles másolatát,
  5. mellékletként a szakhatóságok hozzájárulását /szükség esetén/,
  6. a közút kezelőjének hozzájárulását / szükség esetén/,
  7. a kérelem mellékleteként csatolni kell a közterület használatához szükséges egyéb engedélyeket.


(3) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


(4) Nem köthető közterület-használati szerződés:

  1. zajos, bűzös tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve tűzijáték – gyakorlására,
  2. a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,
  3. község és utcaképbe nem illeszkedő berendezések létesítésére,
  4. olyan tevékenység folytatására, amely jogszabályi tilalomba ütközik (pl. üzletek működéséről szóló jogszabály, jövedéki tv. stb.)



II.


A közterület rendeltetéstől eltérő használatának szabályai


A reklámozással, hirdetéssel kapcsolatos szabályok


5. §



(1) Hirdetmények és plakátok kizárólag közterület-használati szerződésben meghatározott hirdetőtáblákon helyezhetők el.


(2) Az országgyűlési és az önkormányzati képviselő-választások során a választás kitűzésétől a választási kampány végéig a pártok, a jelöltek választási falragaszt, hirdetést, feliratot, szórólapot/ továbbiakban együtt: plakát/ ingyenesen helyezhetnek el az alábbi korlátozással:

A községi Önkormányzat által kihelyezett plakátokat érintetlenül kell hagyni, azokat eltávolítani és leragasztani nem szabad.


(3) Engedély alapján a pártok, jelöltek választási kampányt szolgáló hirdető berendezéseket helyezhetnek el közterület-használati díj fizetési kötelezettség nélkül. A hirdető berendezés elhelyezésére irányuló kérelmet a Dénesfa Községi Önkormányzatához kell benyújtani.


(4) A választási eredmények hivatalos közzétételét követő 30 napon belül a hirdetőtáblákról a politikai plakátokat az elhelyezők kötelesek eltávolítani. Az eltávolítási kötelezettség teljesítését a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi.

      A megadott határidőig el nem távolított plakátokat a Polgármesteri Hivatal a kihelyező költségére távolíttatja el.


(5) Az úttest szélétől számított 3 méteren belül elhelyezett hirdető berendezéseken villogó vagy káprázást okozó fény nem alkalmazható, felületük fényvisszaverő anyagból nem készíthető.


(6) Tilos hirdetményt, hirdetést, plakátot, reklámcédulát az e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre és úttartozékokra elhelyezni, felfesteni vagy bármilyen más módon rögzíteni.



A kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos szabályok


6. §


Közterületen kereskedelmi tevékenységet a mindenkor hatályos az üzletek működésére, a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló rendeletben szabályozott módon lehet folytatni.



A járművek elhelyezésével, javításával kapcsolatos szabályok


7. §


(1) Tehergépjármű valamint mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, lakókocsi, közterületen nem tárolható.


(2) Tárolásnak minősül közterületen az /1/ bekezdésben felsorolt járművel a folyamatos le- és felrakodáshoz, az okmánykezeléshez szükséges idő feletti, valamint a lakás és szállásépületek közelében 22-06 óra közötti folyamatos egy helyben maradás.


(3) Tilos közterületen járművek javítása, átalakítása, szerelése a továbbhaladás biztosításához szükséges hibaelhárítás kivételével.


(4) Közterületen üzemképtelen és forgalomból kivont jármű nem tárolható.







III.


A közterület-használati díj


8. §


(1) A közterület használója a közterület-használatért a szerződésben meghatározott díjat köteles fizetni.


(2) A közterület használatért megállapítandó díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) A közterület használatáért megállapított díjat Dénesfa Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni a bérlő részére biztosított csekken, illetve a szerződésben meghatározott időben és módon.


(4) A közterület-használati díj a polgári jog szabályai szerint hajtható be abban az esetben, ha a szerződésben megállapított határidőre a terület használója azt nem fizeti be. A késedelmi kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező mértékű.


(5) A közterület használója az önkormányzattal kötött külön megállapodás alapján a

közterületen értéknövelő beruházást végezhet. Értéknövelő beruházásnak minősül, ha a használó saját költségén fát ültet közterületen. Közterületi fakivágás, fenti esetben nem képezi külön eljárás lefolytatását, de bejelentési kötelezett. Fentiek alól kivételt képez az állami KHT. kezelésében lévő közút melletti fák, mely más szerv hatáskörébe tartozik.



Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól


9. §


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

  1. a fegyveres erők, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményeinek elhelyezése után;
  2. a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.


(2) A kulturális és sportcélú közterület-használat díjmentes.


Közterület-használati szerződés


10. §


(1) A közterület-használati szerződés megkötése a polgármester hatáskörébe tartozik.


(2) A közterület-használati szerződés megkötésekor figyelembe kell venni az országos településrendezési- és építési követelményeket, a községi, illetve településrendezési terveket, a szabályozási terveket, a helyi építési szabályokat, a műemlékvédelmi, köztisztasági, közlekedési, a vonatkozó kereskedelmi rendeletekben előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek /pl. iparjogosítvány, működési engedély/ fennállást is.


(3) Közterület-használati szerződés csak akkor köthető, ha a vonatkozó jogszabályok, az e rendeletben foglalt feltételek azt lehetővé teszik.


(4) A közterület-használati szerződés kötelező tartalma:

  1. a szerződő fél neve és állandó lakó- /telep/ helye,
  2. a közterület-használat célja és időtartama /határozott vagy határozatlan/
  3. a közterület-használat helye, módja, mértéke és feltételeinek pontos meghatározása,
  4. a szerződés határidejének lejárta, vagy bármely fél felmondása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírása, határideje,
  5. a közterület-használati szerződés megszűnése, utalás a rendes és az azonnali hatállyal történő felmondásra,
  6. közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértéke és fizetésének módja, határideje,
  7. a /2/ és /3/ bekezdés alapján meghatározott követelmények és feltételek.


(5) A közterület-használatot a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi.



A közterületek filmforgatási célú igénybevétele


10/A.§ (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 60 napot nem haladhatja meg.


(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző

     engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az

1500m²-t nem haladhatja meg.


(3) Közmű üzemzavara elhárításnak szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással

  fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 órán belül megszünteti. A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb 3 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.


(4) Rendkívüli természeti helyzet esetén a (3) bekezdés szabályait kell alkalmazni. A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti helyzet megszűnését, vagy ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a község  közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.


(5) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a.) forgatási helyszín esetében: 150Ft/m²/nap

b.) technikai kiszolgálás és stábparkolás esetében: 100Ft/m²/nap


(6) A fizetendő díj 30%-kal csökken, ha a közterült használat nem haladja meg a 30 napot. Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg a 30 napot, de a tényleges használat annál hosszabb az (5) bekezdés a.)-b.) pontja szerinti díjat kell megfizetni. Ha a tényleges közterület használat a 60 napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (5) bekezdés szerinti díjak ötszörösét kell megfizetni.


(7) Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló

film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot, filmművészeti, állami, felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása estén a 30 napot.



A közterület-használati szerződés megszűnése


11. §


(1) A felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.


(2) A határozatlan időre szóló szerződés megszűnik bármelyik fél írásban történő felmondásával a szerződésben rögzített felmondási idő lejártával.


(3) A határozott időre szóló szerződések megszűnnek a szerződésben megállapított idő elteltével.


(4) A közterület-használati szerződés időtartamától függetlenül 3 hónapos felmondási idővel felmondható az önkormányzat részéről a kártalanítási igény kizárásával, ha a közterületet a képviselőtestület eredeti céljára kívánja hasznosítani, vagy rajta községi közösségi létesítményt kíván elhelyezni.


(5) A szerződést azonnali hatállyal fel kell mondani, ha a szerződő fél a közterületet nem a szerződésben rögzített módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.


(6) Ha a szerződés megszűnik, a közterület használója köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ez a kötelezettség a szerződő felet építési engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha azt a szerződésben külön feltételként előírták.


(7) Ha a közterület-használat az /5/ bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


(8) A közterület-használati szerződés megszűnik, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényes vagy a vállalkozás megszűnik.


(9) A meghatározott időre szóló engedély érvényessége engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időtartamra szüneteltethető.








A közterület közterület-használati szerződés nélküli, valamint a szerződéstől

eltérő használatának jogkövetkezményei


12. §


(1) Közterület-használati szerződés nélküli közterület-használat esetén a jogosulatlan használó köteles:

  • felhívásra a használatot azonnal megszüntetni és a közterületet eredeti állapotában saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani a megadott határidőn belül.


(2) Ha a közterületet a használó nem állítja helyre, úgy az egyéb jogkövetkezményeken túl, költségére és az ő kárveszély viselése mellett a polgármester a helyreállítást elvégeztetheti.


(3) A szerződésben foglalt feltételektől eltérő használat esetén, felszólításra köteles a használó a megadott határidőn belül azt megszüntetni.


(4) Amennyiben az /1/ és /3/ bekezdésekben foglalt felhívásra a jogosulatlan használó a használatot nem szünteti be, az egyéb jogkövetkezményeken túl a polgármester a közterületen szerződés nélkül elhelyezett dolgokat a jogosulatlan használó költségére és az ő kárveszély viselése mellett eltávolíttathatja. A tulajdonos vagy meghatalmazottja csak az eltávolítás és a tárolás díjának megfizetése után veheti át az eltávolított tárgyakat.


(5) Ha az eltávolított dolog tulajdonosa 5 napon belül nem jelentkezik, írásban értesíteni kell a tárolás helyéről. Ismeretlen tulajdonos esetén a felszólítást a helyben szokásos módon kell közzétenni.


(6) Ha a tulajdonos az eltávolítást követő 2 hónapon belül nem jelentkezik, a tárgyat a polgármester értékesíti. Ha az értékesítési eljárás az eltávolítást követő 4 hónapon túl eredménytelen volt, a polgármester a megsemmisítést is elrendelheti.


(7) A 5.§. (5)-(6) bekezdésben előírtak megszegőit a polgármester a hirdetés, reklám eltávolítására ezen túlmenően az okozott kár megtérítésére és az eredeti állapot helyreállítására kötelezi.


(8) Közterület-használat joga át nem ruházható.














Vegyes rendelkezések


13. §




(1) A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett nap és m2 egésznek számít.


(2) Jelen rendelet 2009. április 1. napján lép hatályba.








Takács Lajos                                                                                                          Dr. Gál László polgármester                                                                                                                      jegyző






Záradék:


Jelen rendelet kihirdetése 2009. március 2-án megtörtént.



Dénesfa, 2009. március 2.



                                                                                                                     


 Dr. Gál László

                                                                                                                                         jegyző