Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 03. 08- 2013. 09. 27

Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

1. §


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület), annak bizottságaira, Dunaszeg-Dunaszentpál-Kunsziget Községek Körjegyzőségére (a továbbiakban: Körjegyzőség), valamint Dunaszentpál Község Önkormányzatának irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. §


A költségvetés bevételei és kiadásai


(1) A Képviselő-testület Dunaszentpál Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) 2013. évi költségvetését:


69.155 E Ft

költségvetési bevétellel

69.155 E Ft

költségvetési kiadással




állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1 melléklete szerint határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a rendelet 2.1 és a 2.2 melléklete tartalmazza.

(4) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a rendelet 1.2., 1.3., 1.4. mellékletei tartalmazzák.

(5) A működési egyenleg belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(6) A felhalmozási egyenleg finanszírozása előző év költségvetési maradványának, igénybevételével történik.

3. §


A költségvetés részletezése


(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nem keletkeznek.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2013. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai nem keletkeznek.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a rendelet 4. melléklete szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást az eredeti előirányzatok között nem tervez.

(7) A Képviselő-testület a 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves engedélyezett létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a rendelet 6., 6.1 mellékletei szerint határozza meg.

(8) A Képviselő-testület a kiadások között 5.838 E Ft általános, 0 E Ft céltartalékot állapít meg.

(9) A Képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát 500 E Ft összegig, utólagos beszámolási kötelezettséggel a polgármesterre ruházza át.

4. §


A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 2 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(2) A költségvetési szerv vezetője a rendelet 7. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület utólagos beszámolási kötelezettség mellett a polgármesterre ruházza át.

5. §


Az előirányzatok módosítása


(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester, illetve a költségvetési szerv vezetője a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról harminc napon belül tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (1) és (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - félévenként -, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. §


A gazdálkodás szabályai


(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) A Körjegyzőség, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által az önállóan működő költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül a Körjegyzőség nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet az önállóan működő költségvetési szerv érdekében használ fel.

(4) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

7. §


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Győri Többcélú Kistérség útján gondoskodik.


8. §


Záró és vegyes rendelkezések


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2013. január 1-jétől alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszíti Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012.(V.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2011. évi költségvetési beszámolójáról, valamint a 2011. évi pénzmaradvány elszámolásáról.