Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 01

Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2022.11.01.

Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A kötelező közszolgáltatással ellátott terület Dunaszentpál község közigazgatási területe.

(2) A közszolgáltatás kiterjed:

a) az ingatlanokon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

2. A közszolgáltató feladata

2. § (1) A közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató a PANNON-VÍZ Zrt. (címe: 9025 Győr, Országút u. 4.; Cg: 08-10-001658; a továbbiakban: közszolgáltató).

(2) A közszolgáltatási szerződésben rögzítésre kerülnek a magasabb szintű jogszabályokban előírt egyes tartalmi elemek.

(3) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltató által üzemeltetett Kunsziget, 0226/6 helyrajzi számú ingatlanon működő szennyvíztisztító telep területén kialakított, ezen hulladék fogadására alkalmas, ártalommentes elhelyezését lehetővé tevő műszaki létesítményekkel ellátott, hatósági engedéllyel rendelkező telepen helyezi el, amelynek üzemeltetését a közszolgáltatással megbízott közszolgáltató végzi.

(4) A közszolgáltató tevékenysége ellátásához – a felelősségének korlátozása nélkül – alvállalkozókat vehet igénybe.

3. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) A nem közművel összegyűjtött szennyvíz begyűjtésére és szállítására a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között szerződéses jogviszony jön létre.

(3) A megrendelés történhet lakossági fogyasztó esetében személyesen a közszolgáltató ügyfélfogadásán vagy telefonon a közszolgáltató által megadott telefonszámon, nem lakossági ügyfelek esetében kizárólag írásban.

4. § (1) A közszolgáltató a beérkező igényeket folyamatosan és teljes körűen kielégíti a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást az igénybejelentés alapján teljesíti azokon a fogyasztói helyeken, ahol az ingatlanra való bejutás károkozás nélkül biztosított.

(3) Amennyiben a gyűjtőhelyen található szennyvíz származási helye és a keletkezési körülmények egyértelműen kommunális eredetre utalnak, a közszolgáltató a kezelési technológia részeként elvégzendő vizsgálatokat külön díj felszámítása nélkül elvégzi. Ha az adottságok nem egyértelműek (pl. előtisztító nélküli konyha üzemeltetéséből származó vagy nem háztartási jellegű tisztítószereket használó kibocsátó), a beszállított szennyvíz jellemző szennyezőinek vizsgálatát az átvételkor levett mintából, a mindenkor érvényes laboratóriumi vizsgálatok díjának felszámítása mellett a közszolgáltató elvégzi. Amennyiben a fogyasztó ehhez nem járul hozzá, a gyűjtőhely ürítését közszolgáltató nem végzi el.

(4) Amennyiben a gyűjtőhelyen közszolgáltató veszélyes hulladékot, illetőleg egészségre, élet- vagy testi épségre veszélyt jelentő hulladékot, valamint a gyűjtő járművek berendezéseinek megrongálódásához vezető hulladékot talál, úgy megtagadhatja a szolgáltatást, ezzel egyidőben köteles értesíteni a települési önkormányzatot, valamint az illetékes hatóságot.

5. § A közszolgáltató köteles:

a) a közszolgáltatásnak a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül – az igénylő ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban – eleget tenni,

b) rendkívüli, illetve sürgős esetekben az igénybejelentéstől számított 6 órán belül a közszolgáltatásnak eleget tenni, amelyért azonban a közszolgáltató felár érvényesítésére jogosult,

c) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

d) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni a beérkezett közszolgáltatási igényekről a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő tartalommal,

e) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű-, gép- és eszközberendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni,

f) eleget tenni a mindenkor vonatkozó magasabb szintű jogszabályokban előírtaknak a közszolgáltatás ellátása során, különös tekintettel a környezetszennyezés megelőzésére,

g) amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és szállítása során szennyeződés keletkezik, a közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie.

6. § (1) A közszolgáltató jogosult:

a) a szolgáltatást igénybevevő természetes személy vonatkozásában a névre, születési névre, anyja nevére, lakcímre, születési időre és helyre, telefonszámra és elektronikus levelezési címre vonatkozó, valamint

b) a szolgáltatást igénybevevő nem természetes személy vonatkozásában a névre, székhelyre, adószámra, telefonszámra, elektronikus levelezési címre, a képviselő nevére és címére vonatkozó

adatokat kezelni.

(2) A közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, megismerhetőségéről, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adatvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(3) A közszolgáltató az (1) bekezdés szerinti személyes adatokat a közszolgáltatási jogviszony létrejöttével kezelheti.

(4) A közszolgáltató a személyes adatokat a közszolgáltatás teljesítésével kapcsolatos feladatok ellátása, azt követően pedig a közszolgáltatási jogviszonyból eredő jogok érvényesítése vagy kötelezettségek teljesítése érdekében, csak a cél megvalósításához szükséges ideig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató a kezelt adatokat törli.

4. Az önkormányzat kötelezettségei

7. § Az önkormányzat kötelezettsége:

a) a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatása,

b) a közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási jogának biztosítása,

c) a közszolgáltatási díjnak minden év december 31. napjáig történő felülvizsgálata és a következő évre érvényes közszolgáltatási díj meghatározása,

d) a díjkedvezményből adódó díjkompenzáció megfizetése a közszolgáltató felé,

e) nyilvántartás vezetése azon ingatlanokról, melyeknek nem közmű csatornahálózaton keresztül történik a szennyvíz elvezetése, amelyhez az adatokat a közszolgáltató bocsátja rendelkezésére.

5. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles:

a) az ingatlanán keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a külön jogszabályban meghatározott műszaki– és közegészségügyi előírások szerint, környezetkárosítás nélkül ideiglenesen tárolni, gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni, részére a közszolgáltatási díjat megfizetni,

b) a közszolgáltatást vízfogyasztásától függően szükség szerint, de évente minimum egy alkalommal igénybe venni és a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani,

c) a kötelező munkák végzését tűrni, e célból a közszolgáltatót az ingatlanába beengedni, gondoskodni a szennyvíztározó műtárgy fedlapjának balesetmentes nyithatóságáról és hozzáférhetőségéről.

(2) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételét legalább 5 munkanappal előbb be kell jelenteni.

(3) Az ingatlantulajdonos felel a közszolgáltatónak átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz minőségéért, amely nem tartalmazhat környezetre veszélyes anyagot, technológiai eredetű szennyvizet, mérgeket, zsírokat.

9. § (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól, amennyiben beépített, de nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, vagy a vízfogyasztás csak növények öntözésére korlátozódik.

(2) Üdülőként nyilvántartott vagy időlegesen használt ingatlan esetén az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a 8. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően évente legalább egyszer köteles igénybe venni.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak tényét és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos változást be kell jelenteni a közszolgáltatónál a változás tényének napját követő 15 napon belül.

(4) Az ingatlantulajdonos abban az esetben is mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól, ha az ingatlanon saját szennyvízkezelést és ártalmatlanítást végez és a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély hiteles másolatával igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik. Ezen igazolási kötelezettségének az ingatlantulajdonos első ízben jelen rendelet hatálybalépését követő, illetve a kezelő-ártalmatlanító berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

6. A közszolgáltatás díja

10. § (1) A közszolgáltatás igénybevételének ellenértéke az ingatlantulajdonost terheli.

(2) A közszolgáltatás igénybevételéért a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos díjat kell fizetni, amelynek mértékét jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(3) Rendkívüli és sürgős esetekben (igénybejelentéstől számított 6 órán belül kért szolgáltatás) a közszolgáltatás díja a mellékletben meghatározott szolgáltatási díjtételek másfélszerese.

(4) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételének elvégzésekor kell a közszolgáltatás díját megfizetnie. A közszolgáltató a díj megfizetéséről számlát állít ki, melyet továbbít az ingatlantulajdonosnak.

(5) Az ingatlantulajdonosnak a számlát a kibocsátást követő 5 évig meg kell őriznie és a közszolgáltatás igénybevételének igazolása érdekében a települési önkormányzat jegyzője részére évente egyszer be kell mutatnia a tárgyévet követő év március 31-ig.

11. § (1) A képviselő-testület a közszolgáltatási díjat minden év december 31-ig felülvizsgálja a közszolgáltató javaslata alapján.

(2) A közszolgáltató díjkalkulációját, díjmegállapításra vonatkozó javaslatát minden év november 15-ig megküldi a települési önkormányzat jegyzőjének, aki azt a képviselő-testület elé terjeszti.

12. § A képviselő-testület a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozóan kedvezményt nem állapít meg.

13. § (1) A díjfizetési kötelezettség határidejének elmulasztása esetén díjhátralék keletkezik, amely az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamattal, valamint a behajtás egyéb költségeivel együtt adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

(2) A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére a jogkövetkezményekről történő tájékoztatás mellett.

(3) A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90. nap elteltével – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a közszolgáltató a díjhátralék, a késedelmi kamat és az egyéb költségek adók módjára történő behajtását kezdeményezi.

(4) A szabályosan benyújtott igénylés alapján a települési önkormányzat jegyzője – a kezdeményezés kézhezvételétől számított 8 napon belül – a külön jogszabályban meghatározottak szerint haladéktalanul intézkedik a díjhátralék, késedelmi kamat és a felmerült költségek behajtása érdekében. Az ilyen módon behajtott összeget a települési önkormányzat jegyzője 8 napon belül átutalja a közszolgáltatónak.

(5) Amennyiben a közszolgáltatást igénybevevő díjhátralékos nem tulajdonosa az ingatlannak és a vele szemben lefolytatott behajtás eredménytelen, a díjhátralékot, késedelmi kamatot és felmerült költségeket az ingatlan tulajdonosától vagy vagyonkezelőjétől kell behajtani. Közös tulajdonban álló ingatlan esetén a tulajdonosok felelőssége egyetemleges.

7. Záró rendelkezések

14. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 1. melléklet a Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.