Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016. (IV.6.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 15- 2016. 04. 15

Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) II. Fejezete a következő 15. alcímmel egészül ki:


15. Védőoltás költségeinek támogatása


22/A. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésének függvényében a kiskorú gyermeket nevelő családok, valamint a 60 év feletti időskorúak többletkiadásainak csökkentésére, az egyenlő bánásmód elvének figyelembe vételével természetbeni szociális ellátásként oltási támogatást állapíthat meg a képviselő-testület döntésével meghatározott mértékben.

(2) Az önkormányzat különösen a rotavírus, a bárányhimlő, a gennyes agyhártyagyulladás, a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladás, a humán papillomavírus és az időskori tüdőgyulladás elleni védőoltások térítési díjához nyújt támogatást, azonban a képviselő-testület eseti döntésével a támogatott oltások körének bővítésére jogosult.

(3) A képviselő-testület éves költségvetése ismeretében határozattal állapítja meg a támogatandó védőoltások körét és a támogatás mértékét. A képviselő-testület az egyes védőoltások támogatásának mértékét külön határozattal is megállapíthatja. A képviselő-testület a döntésről a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatja. A támogatás a határozat meghozatalát követően, a képviselő-testület egyéb döntése hiányában a költségvetési év végéig beadatott védőoltásokra vonatkozóan vehető igénybe.

(4) Az oltási támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon az önkormányzat hivatalában lehet előterjeszteni a védőoltás beadását követő 30 napos jogvesztő határidőn belül. A kérelemhez mellékelni kell a beadott védőoltásról vagy védőoltásokról szóló, az oltás beadását végző háziorvos vagy házi gyermekorvos által kiállított, erre a célra rendszeresített és az önkormányzat hivatalában elérhető igazolást, valamint az oltóanyag megvásárlását igazoló gyógyszertári bizonylatot.”


2. § (1) A Rendelet 3. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

„d) oltási támogatás települési támogatásként történő megállapítása.”

(2) A Rendelet 3. § (1) bekezdés c) pontja esetében a mondatvégi írásjel „ , ” írásjelre módosul.


3. § Jelen rendelet 2016. április 15-én lép hatályba.