Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 31- 2019. 07. 31

Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:


„e) karácsonyi támogatás egyedi határozattal történő megállapítása a Képviselő-testület által külön egyedi döntésben meghatározott feltételek keretei között”


2. § A Rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az Önkormányzat erre irányuló kérelem esetén gyermekenként 20.000 forint támogatásban részesíti azt a jelen jogszabály hatálya alá tartozó személyt, akinek gyermeke született.”


3. § A Rendelet 18. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A támogatási kérelmet és annak mellékleteit a születést követő harminc napon belül az önkormányzat hivatalánál lehet benyújtani. A kérelem formanyomtatványa a jelen rendelet 1. számú melléklete. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának és a törvényes képviselő lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát.”


4. § A Rendelet 18. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Születési támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.”


5. § A Rendelet II. Fejezete 11. alcím alatti 19. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„19. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésének függvényében a karácsonyi ünnepek előtt, a téli időszak többletkiadásainak csökkentésére a gyermekek törvényes képviselői, a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők, valamint a képviselő-testület általi egyedi döntéssel a lakosság egyéb, az egyenlő bánásmód elvének figyelembe vételével meghatározott részére vonatkozóan pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátási pénzügyi keretet állapíthat meg.”


6. § A Rendelet 19. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:


„(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti egyedi döntésében meghatározza a pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátásra jogosultak körét, a támogatásra irányuló kérelem benyújtásának határidejét, a támogatás maximális összegét és a támogatás folyósításának egyéb feltételeit. A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti egyedi döntését legkésőbb a tárgyév november 30. napjáig hozza meg, amely döntéséről a lakosságot a helyben szokásos módon értesíti.”


7. § A Rendelet 19. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A támogatásra az a személy jogosult, aki a (2) bekezdés szerinti egyedi döntésben megállapított feltételeknek megfelel, és akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, továbbá aki a jelen rendelet 2. számú melléklete szerinti kérelmet hiánytalanul kitöltve benyújtja az önkormányzat hivatalához.”


8. § A Rendelet 29. § (1) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület az intézményi térítési díjakat jelen rendelet függeléke, a személyi térítési díjakat és kedvezményeket jelen rendelet 3. számú melléklete szerint állapítja meg, amelyet évente két alkalommal felülvizsgálhat.”


9. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. A jelen rendeletet a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.