Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2022. 12. 01

Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2022.12.01.

Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a jogszabályban biztosított véleményezési jogkörében eljáró, a fogyasztók illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Dunaszentpál község közigazgatási területén lévő köztemetőre, annak létesítményeire, valamint a fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását és üzemeltetését végzőkre, valamint a temetői szolgáltatásokat igénybe vevő és a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes vagy jogi személyekre, továbbá mindazokra, akiknek a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységek ellátása során, azzal összefüggésben jogai keletkeznek és akikre kötelezettségek hárulnak.

(3) Dunaszentpál község területén található köztemető: 9175 Dunaszentpál, 114 helyrajzi szám alatti köztemető.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) Dunaszentpál község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, ismételt használatba vételéről vagy kegyeleti park céljára szolgáló átalakításáról Dunaszentpál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt a településrendezési eszközöknek és a hatályos ágazati jogszabályoknak megfelelően.

(2) Dunaszentpál Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) önállóan biztosítja a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását saját alkalmazottja vagy kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján.

3. Temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § A köztemetőben temetésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely;

b) kettes sírhely;

c) sírbolt (kripta);

d) urnafülke;

e) urnasírhely;

f) urnasírbolt.

4. § (1) Az egyes sírhely 2 méter hosszú, 1 méter széles, 2 méter mélységű. A ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 2 méter hosszú, 1 méter széles és 0,3 méter magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,5 métert. Különleges esetekben a temető fenntartója ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(2) A kettes sírhely 2 méter hosszú, 2 méter széles, 2 méter mélységű. A ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 2 méter hosszú, 2 méter széles és 0,3 méter magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,5 métert. Különleges esetekben a temető fenntartója ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(3) A temetési helyek egymástól való oldaltávolságának 0,60 méternek kell lenni.

(4) A sorok közötti távolságnak 1,00 méternek kell lenni.

5. § (1) Az elhamvasztott halottak hamvainak urnái részére urnafülkéket kell létesíteni, de az urnák sírokba is helyezhetők. Az urna a terepszinthez viszonyítva minimum egy méter mélyre kell, hogy kerüljön.

(2) Az urnafülkékbe és az urnasírhelyekbe az elhamvasztott halottak urnái helyezhetők el.

(3) Az egyes urnafülkék belső mérete 30 x 30 cm, amelyben 1 urna helyezhető el.

(4) Koporsóval betemetett egyes sírhelyekbe legfeljebb 2, koporsóval betemetett kettes sírhelybe legfeljebb 4 urna helyezhető el az ezzel érintett sírhely nagyságától és az addigi eltemetettek számától függően.

(5) Urnasírhelyre legfeljebb kettő urna temethető el.

(6) Az urnasírhelyre ráépíthető sírépítmény befoglaló mérete 1 méter hosszú, 0,9 méter széles és 0,3 m magas, a síremlék (fejkő) magassága nem haladhatja meg az alapsíktól számított 1,0 métert. Különleges esetekben a temető fenntartója ettől eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

6. § (1) A sírboltok (kripták) méretei:

a) A 2 koporsós sírbolt mérete: 2,6 méter hosszú és 1,9 méter széles

b) A 4 koporsós sírbolt mérete: 2,6 méter hosszú és 2,2 méter széles

c) A 6 koporsós sírbolt mérete: 2,6 méter hosszú és 3,0 méter széles

(2) A sírbolt építmények terepszinttől számított magassága nem haladhatja meg a 2,5 métert.

(3) Sírbolt (kripta) létesítéséhez a temető fenntartójának előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.

7. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes és kettes sírhelyek esetében 25 év;

b) urnafülke és urnasírhely esetében 25 év;

c) urnasírbolt esetén 25 év;

d) sírbolt (kripta) esetében 60 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a megváltás napjával kezdődik.

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A díjakat a temetést, kihantolást, vagy rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(5) A temetési helyekkel való észszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely, kriptahely nem foglalható le. Kivételt képeznek a kettes vagy a mélyített sírhelyek.

(6) A díjfizetés az önkormányzat házi pénztárába történik, a halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának átadásával egyidejűleg. A halottvizsgálati bizonyítványt kizárólag abban az esetben kell átadni, ha a temetési hely megváltására az elhunyt személy halálát követően kerül sor.

(7) Az eltemettető köteles a temetési szándékot a fenntartó felé bejelenteni. A bejelentéssel egyidejűleg a temetési hely kijelölését az eltemettetőnek a fenntartótól kell kérni. A temetési szándékot a korábban megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is mindenkor be kell jelenteni a fenntartónak. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló befizetési csekket vagy egyéb iratot, amellyel bizonyítani vagy valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.

(8) Rátemetésnél a teljes sírhely díját kell megfizetni, a sírhelyhasználat ideje a temetési hely feletti rendelkezés lejártáig tart.

(9) A hamvakat tartalmazó urnának az urna sírba temetése és rátemetés esetén is annak a sírhelynek a díját, illetve időarányos díját kell megfizetni, amelybe az urnát betemetik.

(10) Amennyiben a temetkezési helyek használati ideje lejárt, a temető fenntartója hirdetményben köteles a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt hat hónappal erre felhívni. Ha a temetkezési helyek használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, a fenntartó a használati idő lejárta után – de legalább a hirdetményezést követő hat hónap elteltével – a temetkezési helyet újra értékesítheti. A használati idő lejártáról a hirdetményt a temető bejáratánál elhelyezett hirdetőtáblán kell kifüggeszteni és a helyben szokásos módon is közzé kell tenni.

4. Temető létesítményei, ravatalozás

8. § (1) A köztemetőben a tárgyi és infrastrukturális feltételekről a fenntartási feladatokat ellátó önkormányzat gondoskodik.

(2) Ravatalozni kizárólag az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató által, a köztemető nyitott ravatalozójában lehetséges. A ravatalozó használatáért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni.

(3) A temető fenntartója köteles a ravatalozó állapotáról és rendjének fenntartásáról gondoskodni.

5. Sírgondozás

9. § (1) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személyek kötelesek gondoskodni. A temetési hely gondozásának kötelezettsége magában foglalja a szomszédos temetési helyig terjedő terület is. A temetési hely gondozása során a szomszéd temetési hely nem sérülhet.

(2) A temetési hely környezetének karbantartásáért az érintett területtel közvetlenül határos temetési helyek felett rendelkezők egyetemlegesen felelnek.

(3) A temető területén – a síremlékek kivételével – bárminemű emlékmű, egyéb felirat, ülőpad stb. kizárólag a fenntartó előzetes írásbeli hozzájárulásával helyezhető el.

(4) A sírboltok és sírok megjelölésére szolgáló síremlékek, vagy a sírok elhatárolására szolgáló szegélyek csakis a sírhelyen helyezhetők el. A sírhelyek területén kívül egyéb helyet elfoglalni nem szabad. A sírhelyek elhatárolására kerítés nem létesíthető.

(5) A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyeken, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését. A sírokra fás szárú növényzet nem telepíthető.

(6) A sírhelyeken kívüli területre bárminemű növényzetet kizárólag a temető fenntartója ültethet.

(7) Fák és két méter magasságot meghaladó növényzet kivágását a temető fenntartója indokolás és kártalanítás nélkül elrendelheti.

(8) A temető területén tilos lépcsőt építeni vagy egyéb rögíztett tárgyat elhelyezni, szemetelni, lebontott sírjelet, síremléket tárolni, a terepszintet megváltoztatni és a polgármester előzetes jóváhagyása nélkül bármilyen építési tevékenységet folytatni.

(9) A temető általános rendje érdekében a temető fenntartója jogosult az elhanyagolt, gondozatlan sírral rendelkezni jogosult személyt vagy annak örökösét felszólítani a temető rendjét sértő rendezetlenség megszüntetésére. A felszólítást a fenntartó hivatalos levélként kézbesíti az eltemetésre köteles személy által tett nyilatkozatban foglalt adatok szerint.

(10) Amennyiben a (9) bekezdés szerinti intézkedés nem vezet eredményre, úgy a temető fenntartója a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt, elgazosodott sír rendbetételét, gyomtalanítását elvégeztetheti a sírhellyel rendelkezni jogosult költségére, amelynek díjáról a 2. melléklet rendelkezik.

6. A temetők rendjének szabályozása

10. § (1) A temető nyitva tartási rendje: folyamatos.

(2) 12 év alatti gyermek felügyelet nélkül a temetőben nem tartózkodhat.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(4) A temetőbe állatot bevinni – a vakvezető, terápiás és mozgáskorlátozottakat segítő eb, valamint a fegyveres és rendészeti szervek által tartott szolgálati ebek kivételével – tilos.

(5) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák – helyezhetők el.

(6) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni.

(7) A temetőbe – a temetkezési tevékenységben részt vevő gépjármű, valamint a temető üzemeltetéséhez szükséges gépjármű kivételével – közúti közlekedési eszközzel (teher- vagy személygépjármű, kerékpár, roller stb.) behajtani tilos. Idősek, valamint mozgáskorlátozottak részére a temető fenntartója térítésmentesen engedélyezheti a közúti járművel való behajtást a temető területére. A temető fenntartója eseti jelleggel engedélyezheti a temetőben – az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató kivételével – egyéb vállalkozói tevékenység folytatásához használt gépjárművek vagy más közlekedési eszközök behajtását, amelyre vonatkozóan térítési díjat nem állapít meg. A közúti járművel a temető területére történő behajtási szándékot a behajtást megelőző legalább kettő munkanappal korábban a polgármesternek írásban be kell jelenteni.

(8) A temető fenntartója köteles a szemétgyűjtőhely kijelöléséről gondoskodni, közcélú területeket és a növényzetet ápolni, a közterületeket kezelni és felújítani.

(9) A temetkezési helyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos. A hulladékot a temető fenntartója által kijelölt tárolóhelyre kell szállítani. A temetőben az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyen, hulladékgyűjtő konténerbe kizárólag a sírhely gondozás során keletkező hulladék helyezhető el.

(10) A hulladékgyűjtők ürítéséről az üzemeltető köteles gondoskodni. A hulladék elszállítása szükség szerint történik.

7. Temetkezési szolgáltatások és a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek

11. § (1) A temetkezési szolgáltató a tevékenységének a településen történő megkezdésekor köteles a temető fenntartóját e tényről írásban tájékoztatni.

(2) A temetőn belül az elhunyt ravatalozásával, szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátását (a továbbiakban: temetkezési szolgáltatás) a temetkezési szolgáltató a szakszemélyzetének és saját berendezésének igénybevételével végzi.

(3) A temetőben síremlék bontási, állítási, sírbolt építési, bontási, továbbá javítási, felújítási munkálatokat a rendelkezni jogosult megbízása alapján bármely egyéni, vagy társas vállalkozás végezhet. A munkavégzést a munka megkezdése előtt írásban be kell jelenteni az önkormányzatnak. Temetőfenntartási hozzájárulási díjat a fenntartó nem állapít meg.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók a munkálatok befejezését követően a törmeléket, hulladékot, a lebontott korábbi síremléket és annak keretét is kötelesek elszállítani vagy elszállíttatni, és a temetési hely környezetét rendezetten, tisztán hagyni. Amennyiben ezen kötelezettségét az érintett nem teljesíti, az üzemeltető a munkát végző vagy a megrendelő költségére végzi azt el.

12. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

13. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Dunaszentpál Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2017. (X. 31.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

1. melléklet a 14/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai

1. Egyes sírhely díja 2.000,- Ft

2. Kettes sírhely díja 4.000,- Ft

3. Sírbolthely (kripta) díja 50.000,- Ft

4. Urnafülke díja 8.000,- Ft

5. Urnasírhely díja 2.000,- Ft

6. Urnasírbolt (kripta) díja 10.000,- Ft

A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

2. melléklet a 14/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

Temetőre vonatkozó költségek díjtételei

1. Elhanyagolt sír rendbetételének költsége (8. § (10) bekezdés): 50.000,- Ft / alkalom.

2. Ravatalozó használati díja: ingyenes