Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A helyi környezetvédelemről, a külterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2015. 03. 25

Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A helyi környezetvédelemről, a külterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

2015.03.25.

Ebergőc Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1.) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Ebergőc község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülmények figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja.

1. Fejezet

Általános rendelkezései

1. § (1)

A rendelet célja, hogy Ebergőc község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.
(2)
A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed. Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a települési folyékony hulladékokra és az azokkal összefüggő tevékenységre.
(3)
A köztisztasági és települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést. fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.
(4)
Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában levő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg - bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni.
(5)
Ebergőc Község Önkormányzata ( a továbbiakban Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére és ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.
A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatás szabályairól a Képviselő-testület külön rendeletben rendelkezik.
(6)
Az egyéb szilárd hulladék tárolásáról és elszállításáról a közegészségügyi és környezetvédelmi szabályok betartásával az üzemeltetőnek, tulajdonosnak, használónak kell gondoskodnia. Ezen egyéb szemétféleségek legközelebbi tárolóhelye Fertőszentmiklós, Bregenc majori regionális szilárd hulladéklerakó
(7)
Az egyéb szilárd hulladék elszállítására a Képviselő-testület félévenként illetve szükség szerint lomtalanítást szervez, melyről a lakosságot hirdetés útján értesíti.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a.)
közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésnek megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.
b.)
járda: az a gyalogos közlekedésre rendelt, kiépített vagy kiépítetlen útterület. amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig (szegélyéig) terjed. Ha a járda területén a szilárd útburkolattal ellátott területrész mellett a járdaszegélyig még üres füves rész vagy virágos sáv illetve fűbeton is van, az egész területet a járdához tarozónak kell tekinteni.
c.)
egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb mértékű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék stb., valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg közterületeken keletkezett szilárd hulladék, szemét), építési törmelék;
d.)
tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése;
II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. §

(1)
A község területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák, fertőzésmentesen tartsák.
(2)
Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, hó eltakarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat a Körjegyzőség útján gondoskodik. Rendkívüli időjárás esetén a lakosság közmunkára kirendelhető.
(3)
Önkormányzati intézmények előtti, melletti területek tisztántartásáról az intézmény vezetői gondoskodnak.
(4)
Ebergőc község belterületén lévő közutak tisztántartásáról a közút kezelőjének kell gondoskodni.
(5)
A közcélú zöldterületek, nyilvános kertek, parkok, illetve azok előtt húzódó járdaszakasz tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, siktalanításáról a fenntartó gondoskodik.
(6)
Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

4. § (1)

Az ingatlan előtti, saroktelek esetén az ingatlan előtti, melletti és mögötti járda, valamint az árkok és átereszek tisztántartása az ingatlan tényleges használójának illetve tulajdonosának kötelessége. Ez a kötelesség kiterjed a járdán a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.
(2)
A tényleges használó illetve a tulajdonos kötelessége a járda területén növő gaz kiirtása, a fű szükség szerinti nyírása, károsítók elleni növényvédelem, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.
(3)
Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükségeshez képest naponként többször fel kell hinteni.
A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni.
E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.
(4)
A járda és a közút síkosság mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégeznie, hogy abból ne származzon baleset.
(5)
Gondozatlan járda tisztítását, hó és jég eltakarítását, síkosság mentesítését a körjegyző szükség esetén a rendszeresen mulasztó tényleges használó, tulajdonos helyett, annak költségére is elvégeztetheti.
(6)
Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.
(7)
A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.
(8)
Tilos az összerakott hó elhelyezése:
- a gyalogos közlekedési útvonalon, - az útkereszteződésben,
- az úttorkolatban,
- a kapubejárat elé, annak szélességében, - a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,
- a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.

5. § (1)

Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e.
Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.
(2)
Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet, valamint annak közvetlen környékét ( 3 m-es körzetben) állandóan tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról saját költségén gondoskodni.

6. § (1)

Nagy forgalmú közterületen, továbbá minden olyan ingatlanon, ahol tömeg fordul meg, a tulajdonosnak, a használónak kellő számú papír- és hulladékgyűjtő tartály elhelyezéséről, kiürítéséről és tisztántartásáról kell gondoskodni.
(2)
Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.
Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére zárható edényt kell kihelyezni és azt saját költségen elszállítani.

7. § (1)

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.
(2)
Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.
(3)
Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetésről - előzetes bejelentés alapján - az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.
(4)
A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos! Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni tilos!

8. § (1)

Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.
(2)
Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.
(3)
Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet Úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.
(4)
Közterületen 48 órán túl építési anyagot csak a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Építési, bontási vagy tatarozási munkák nagyobb mértékű közterület foglalásánál az igénybevett területet kerítéssel kell elzárni.
Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.
(5)
Közterületen bárminemű burkolat (úttest, járda stb.) felbontása csak a polgármester, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.
(6)
Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladékanyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.
(7)
Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni! Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles felszólításra 24 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.

9. § (1)

Közterületen szennyező anyagot (szemetet, rongyot, egyéb hulladékot) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítatni és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.
(2)
Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a köz- vagy magánterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjét azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

10. § (1)

A község közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz.
Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkát úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre nem kerüljön.
(2)
Ha a járművek kezelése során közterület beszennyeződik (olajfolyás, stb.) a jármű üzembetartója, haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni.
(3) A gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani tilos!
(4)
Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos!

11. § (1)

Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni. A közszemérmet és közízlést sértő feliratokat a tulajdonos 24 órán belül köteles saját költségén eltávolítani.
(2)
Épületen (kapun, ablakon stb.) egyéb létesítményben lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítatni, legkésőbb a felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

12. § (1)

A közterületek, a sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kiránduló- és táborozóhelyek beszennyezése tilos!
A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében az említett területen szemetet, hulladékot (üveg, papír stb.), szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni vagy eldobni tilos.
(2)
Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.
(3)
Aki közterületet, kiránduló-helyeket, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

13. § (1)

Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad. Köz- vagy magánterület fekáliával (emberi ürülékkel) szennyezni tilos!
(2) Az állattartással kapcsolatos köztisztasági feladatokról külön rendelet rendelkezik.
(3)
Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul a dögtemetőbe szállítani. Közúton történt állat elhullását - ha annak tulajdonosa ismeretlen - a Körjegyzőségnél azonnal be kell jelenteni.

14. § A település területén lévő tavakba, holtágakba, élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos!

III. Fejezet

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

15. §

IV. Fejezet

A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

16. § (1)

A közterületek magánterületek tisztántartására kötelezettek amennyiben kötelezettségüknek
egyaránt nem, vagy nem kellő időben tesznek eleget, a kötelezés hatósági eljárással történik.
(2)
Szabálysértést követ el és - amennyiben súlyosabbnak minősülő cselekmény nem valósul meg - ismételten is kiszabható, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:
a.)
az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlant nem műveli meg, nem tartja tisztán, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg 3.* (1),
b.) szemetet felhalmoz,
c.)
az ingatlanához tartozó járda tisztántartásáról ( hó eltakarításáról, síkosság mentesítéséről) nem gondoskodik 4. § (1), (3)-(4), 5. § (1),
d.)
ingatlanhoz tartozó járda területén nőtt gazt nem írtja, a kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik 4. § (2),
e.)
a járdákról letakarított havat a gyalogos, illetve járműközlekedést akadályozó módon rakja le. Havat útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, tömegközlekedéshez szolgáló jármű megállóhelyénél, a közüzemi szolgáltatási, felszerelési tárgyra, közérdekű létesítményre, illetve parkosított területre rakja 4. § (7)-(8),
f.) utcai árusításából keletkezett hulladékot, nem gyűjti össze és nem szállítja el 5. §(2),
g.)
alkalmi jelleggel igénybe vett közterületen és környékén keletkezett hulladékot nem gyűjti Össze, és elszállításáról nem gondoskodik 6. § (2),
h.)
az ingatlan előtti járműbehajtók átereszeit nem tartja karban, tisztántartásáról nem gondoskodik 7. § (2),
i.)
ingatlan előtt járműbehajtók átereszeit nem tartja karban, tisztántartásáról nem gondoskodik 7. § (2),
az ingatlanán keletkezett csapadékvizet nem a saját területén helyezi el, illetve azt bejelentés nélkül a kiépített csapadékcsatornába vezeti 7. § (3),
k.)
szennyezett vizet, eldugulás vagy rongálás okozására alkalmas anyagot a csapadékvízlefolyó utcai aknába, illetőleg a csapadékelvezető árokba vezet, önt, 7. § (4),
építési, bontási. karbantartási munkál: végrése során a tisztántartási, valamint építési illetve bontási anyag tárolási, elszállítási kötelezettségének nem tesz eleget 8. § (1)-(4), (6),
m.)
közútra. utpadkára salakot \ agy építési törmeléket, szemetet engedély nélkül szállít vagy elhelyez 8. § (7).
n.)
szennyező anyagot e rendelet előírásainak megszegésével szállít. illetve bármilyen anyag szállításával köz- vagy magánterület szennyeződik és azt nem tisztítja meg 9. §
o.)
gépkocsit tiltott helyen és módon mos 10. § (1)
p.)
jármű kezelése során közterületet beszennyez 10. § (2)
q.)
a gondozott zöldterületre járművel lábait vagy azon parkol 10. §(3)
r.)
vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépet, gépjárművet közterületen tárol 10. § (4)
s.)
közkifolyót nem háztartási vízszükséglet kielégítése céljára engedély, illetve hozzájárulás nélkül igénybe vesz,
t.) építményeket, kerítéseket, élőfát bármilyen felirattal megrongál 11. § (1)
u.)
plakátot, hirdetményt nem az e célra rendszeresített helyen helyez el, illetve az idejét múlt hirdetményt, plakátot nem távolítja el 11. § (1)-(2).
v.)
közterületeket, a sportolás céljára szolgáló területeken valamint a kiránduló- és táborozó - helyeket beszennyez 12. §
w. )
állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, közterületen, vagy magánterületen elhelyez vagy elhagy, köz- vagy magánterületet fekáliával ( emberi ürülékkel ) beszennyezni
x.)
a településen lévő tavakba, holtágakba élővízfolyásokba, belvízelvezető árokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezet, partjait szemét, vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezi 14. §,
y.)
a rothadó bűzös szemét, hulladék elszállításáról, mezsemmisítéséről haladéktalanul nem gondoskodik,
z.)
avar és kerti hulladékok nyílt téren történő égetését nem a rendeletben foglaltak szerint végzi 15. §.
(3) A szabálysértési eljárás lefolytatására az önkormányzat körjegyzője jogosult.
VI. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

A kihirdetés napja: 2002. augusztus 10.