Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 10. 03

Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.03.
a szociális célú tűzifa támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
Ebergőc község Önkormányzata
E b e r g ő c
I N D O K O L Á S
Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a szociális célú tűzifa támogatásról szóló


Általános indoklás
Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja rögzíti, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében a törvény kereti között rendeletet alkot. Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX: törvény 13. §. (1) bekezdésének 8. pontja kimondja, hogy a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében a helyi önkormányzat feladata különösen – többek között – a szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások biztosítása.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Sztv.) 45. §. (1) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat rendeletet alkosson az adandó támogatásokkal kapcsolatban.
Részletes indoklás
Ebergőc Község Önkormányzata kérelmet nyújtott be szociális célú tűzifa támogatás ügyében, mely eredményes volt. az önkormányzatnak ki kell dolgozni a támogatás részleteire vonatkozó rendelkezéseket.
A pályázati kiírás kiemeli azokat a személyeket, akik az önkormányzattól ellátásban részesülnek és emiatt elsődleges címzettjei a támogatásnak. A rendeletben figyelembe vettük a megjelölt ellátotti kört, és ezen felül további ellátotti köröket állapítottunk meg.
2024. év április 15-ig el kell számolni a támogatás igénybevételéről.
Ebergőc, 2023. szeptember 25.
Szabó Szabolcs
polgármester