Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2021.(VI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 16

Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.16.
a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2021.(VI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Ebergőc Községi Önkormányzat
Ebergőc
A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2021.(VI.10.) önkormányzati rendelet módosítása
i n d o k o l á s
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal az alábbiakban hívta fel a figyelmet a szociális és gyermekvédelmi tárgyú önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról készült országos tapasztalatokat összegző Összefoglaló jelentésben foglaltak alapján:
Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény (továbbiakban: Módtv.) módosította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.), mely 2023. január 1. napjával bevezette a szociális vetítési alap fogalmát.
A tárgykörben alkotott szociális önkormányzati rendeletekben számos szociális juttatás megállapításának alapja az Szt. módosítása előtt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege volt, amely azt jelentette, hogy a szociális juttatások mértéke az öregségi nyugdíjminimumhoz igazodott.
Ezen a viszonyítási alapon változott a Módtv., mely 2023. január 1. napjával arról rendelkezett, hogy a szociális juttatások mértékét a szociális vetítési alap határozza meg, mely jelenleg 2023. évben a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 71. § (5) bekezdése értelmében 28.500.- Ft-ban került meghatározásra.
A hivatkozott jogszabályhelyek alapján szükségessé válik a települési önkormányzatok szociális tárgykörben alkotott önkormányzati rendeleteinek módosítása.
Fentiekre tekintettel a Kormányhivatal kéri, hogy az Önkormányzat tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete 2023. szeptember 5. napjáig a szociális tárgykörben alkotott önkormányzati rendeleté módosítsa, továbbá a módosító rendelet ugyanezen határidőn belül a Nemzeti Jogszabálytár Törvényességi Felügyelet Írásbeli Kapcsolattartás felületén történő megküldéséről is gondoskodni szíveskedjen.
I N D O K O L Á S
Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2021.(VI. 10.) szóló önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
Az ágazati jogszabály a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra,
jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra egységes viszonyításai alapot vezetett be szociális vetítési alap elnevezéssel. A szociális juttatások megállapításának alapja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) módosítása előtt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege volt. Ezen a viszonyítási alapon változtatott a törvény, ugyanis a rendelkezés hatályba lépését követően a szociális juttatások mértékét a szociális vetítés alap összege határozza meg. 2023. január 1-jétől az Szt.-ben bevezetésre került a szociális vetítési alap, így a támogatásokra való jogosultság megállapításánál nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét kell figyelembe venni és alkalmazni. Az elnevezésben történt változást át kell vezetni a
Rendelet teljes szövegében.
Részletes indokolás
1. §.
a.) 3. §. (7) bekezdése a rendszeres havi ellátások jogosultsági feltételét tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett a szociális vetítési alap került feltüntetésre.
b.) 5. §. (4) bekezdésének b.) c.) pontja a települési lakhatási támogatás feltételét tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett a szociális vetítési alap került feltüntetésre.
1. 5. §. (5) bekezdésének a.) b.) c.) pontja a települési lakhatási támogatás egy hónapra jutó összegének feltételeit tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett a szociális vetítési alap került feltüntetésre.
1. 6. §. (5) bekezdésének b.) pontja a települési ápolási támogatás feltételeit tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett a szociális vetítési alap került feltüntetésre.
1. 7. §. (1) bekezdésének a.) b.) pontja a települési gyógyszertámogatás feltételeit tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került feltüntetésre.
1. 8. §. (1) bekezdésének a.) b.) pontja a temetési támogatás feltételeit tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került feltüntetésre.
1. 9. §. (2) bekezdésének a.) b.) c.) pontja a szociális kamatmentes kölcsön feltételeit tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került meghatározásra.
1. 10. §. (3) bekezdése az újszülöttek családjának támogatása feltételét tartalmazza, a nyugdíjminimum helyett, a szociális vetítési alap került meghatározásra.
1. 11. §. (2) bekezdése a tanévkezdési támogatás feltételeit tartalmazza az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került meghatározásra.
1. 12. §. (2) bekezdése a rendkívüli települési támogatásra való jogosultság feltételét tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került meghatározásra.
1. 13. §. (2) bekezdése a fűtési kiadások támogatására való jogosultság feltételét tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került meghatározásra.
1. 14. §. (2) bekezdése a köztemetés költségeinek méltányosságból történő elengedésének feltételeit tartalmazza, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, a szociális vetítési alap került meghatározásra.
Ebergőc, 2023. augusztus 10.
Szabó Szabolcs
polgármester