Feketeerdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2018. 01. 01

Feketeerdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2018.01.01.

Feketeerdő Község Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, az 5-10. § tekintetében az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva; véleményezési jogkörében eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatósága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja Feketeerdő község sajátos településképének, építészeti és természeti értékeinek társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és rendezett arculatának kialakítása érdekében a helyi értékvédelemmel, településképi követelményekkel és a településkép-védelmi eszközökkel kapcsolatos szabályok megállapítása.

2. A rendelet területi hatálya

2. § A rendelet Feketeerdő Község közigazgatási területére terjed ki.

3. A rendelet alkalmazása

3. § (1) E rendeletet Feketeerdő Község Önkormányzata Helyi Építési Szabályzatáról szóló 2/2003.(IV.15.) önkormányzati rendeletével (a továbbiakban HÉSZ) valamint a Településképi Arculati Kézikönyvvel együtt kell alkalmazni.

(2) E rendelet alkalmazásában:

1. Funkcionális utcabútor: a pad és asztal, a kerékpárállvány, a hulladékgyűjtő, a telefonfülke, favédőrács, virágtartó.

2. Egyéb célú berendezés: reklám, reklámtartó berendezés és legalább 50 %-ban közérdekű, közcélú információ elhelyezésére szolgáló berendezés.

4. A rendelet mellékletei, függelékei

4. § (1) A védetté nyilvánított épületeket, építményeket, természeti értékeket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) A településképi konzultációhoz, bejelentéshez szükséges kérelem nyomtatványt a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(4) A telepítésre javasolt növények listáját a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

II. Fejezet

A helyi védelem

5. A helyi védelem célja, feladata

5. § (1) A település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek, a táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(2) A helyi értékvédelem feladata a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, utcaképi, építészeti, történeti, régészeti, képző- és iparművészeti, műszaki-ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épület-együttesek, építmények, épületrészek, köz- és műtárgyak, növények vagy növény-együttesek számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, valamint a nyilvánossággal történő megismertetése.

(3) A helyi védelem irányítása, a védelem alá kerülő értékek körének meghatározása a képviselő-testület feladata.

(4) A helyi védelem feladatait a polgármester a helyi társadalmi és egyéb szervezetek, valamint a lakosság véleményének kikérésével látja el.

6. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai

6. § (1) Helyileg védetté történő nyilvánításra, valamint annak megszüntetésére javaslatot tehet

a) bármely állampolgár, akár saját, akár más tulajdonában lévő értékek tekintetében,

b) helyben működő jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társadalmi szervezetek.

(2) A javaslatban fel kell tüntetni

a) a kezdeményező nevét, lakcímét/székhelyét,

b) a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

c) pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám),

d) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók),

e) a kezdeményezés indoklását.

7. Testületi döntéssel összefüggő feladatok

7. § (1) A helyi védelem alá helyezés és megszüntetés szakmai előkészítése Feketeerdő község önkormányzati főépítészének (továbbiakban: Főépítész) feladata.

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálatot kell készíteni, amelyhez indokolt esetben be kell szerezni a védendő érték jellegétől függően szakértők véleményét.

(3) A képviselő-testület helyi védelem alá helyezheti az arra érdemesnek talált épületeket, építményeket, azok tulajdoni viszonyaitól függetlenül.

(4) A védetté nyilvánítás előtt a tulajdonost tájékoztatni kell, aki 15 napon belül írásban észrevételt tehet.

(5) A helyi védelem alá helyezés vagy a védettség megszűnésének tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(6) A helyi védett értékekről nyilvántartást kell vezetnie. A nyilvántartás nyilvános.

8. A helyi védelem fajtái

8. § (1) A helyi területi védelem a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban Tr.) 23/C. § (3) bekezdésében helyi területi védelemként meghatározott helyi értékekere terjedhet ki.

(2) A helyi egyedi védelem a Tr. 23/C. § (4) bekezdésében helyi egyedi védelemként meghatározott értékekre terjedhet ki.

(3) Az önkormányzat helyi egyedi védelem alá helyezi az 1. mellékletben meghatározott helyi értékeket.

9. A védett értékek fenntartása

9. § (1) A helyi védelem alatt álló építészeti, természeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért településképbe illő esztétikus fenntartása, gondozása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(2) Azon tevékenység, amely a védett érték létét, állagát veszélyezteti, vagy károsítását jelenti, közérdeket sért.

(3) A védett érték településképbe illő esztétikus fenntartása, gondozása és jókarbantartása a mindenkori tulajdonos, vagyonkezelő feladata.

III. Fejezet

A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

10. § (1) Településképi szempontból meghatározó területek az 2. sz melléklet szerinti

a) történeti településrész területe

b) a családi házas területek

c) az újonnan beépített területek

d) az üdülő területek

e) az országos természeti oltalom alatt álló területek

f) a Natura 2000 területek

g) az országos ökológiai hálózat övezetei

h) a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területek övezete

IV. Fejezet

A településképi követelmények

10. A településképi szempontból meghatározó területekre

vonatkozó követelmények

11. § (1) Kerítés közterület határán 180 cm magasságig építhető, legfeljebb 60 cm lábazattal, kapuépítmény legmagasabb pontja 2 m lehet. A kerítés magasságát a szomszédos meglevő kerítések magasságához illeszkedően kell meghatározni. A kerítésnek 70 %-ban áttörtnek kell lennie.

(2) Közterület felé tömör kerítés és/vagy kapu csak lakóterületen építhető, abban az esetben ha a lakóépület az utcai telekhatáron áll és a kerítés hossza a 6 métert nem haladja meg.

(3) A nem utcai kerítések magassága legfeljebb 2,0 méter lehet.

(4) Kerítés anyaga fémlemez, hullámlemez, felület kezelés nélküli nyersbeton, zsalukő nem lehet.

12. § (1) Magastetős épület esetén táblás napelemeket/napkollektorokat a tető lejtésével párhuzamosan úgy kell elhelyezni, hogy

a) azok a tető szélein, gerincén ne lógjanak túl,

b) széleik igazodjanak egymáshoz, a tető-felépítményekhez és a tetősík ablakok osztásrendszeréhez,

13. § Napelemcserép a tető teljes felületén alkalmazható

14. § (1) A településen telephellyel rendelkező szervezetek, vállalkozók, szálláshelyek iránymutató tábláit a települési utcaneveket és intézményeket jelölő egységes kialakítású útbaigazító táblák mintájára kell kialakítani.

(2) Útbaigazító tábla a létesítmény 1000 m-es körzetén belül helyezhető el, amely előírás alól kivételes méltányolást érdemlő esetben felmentés adható.

15. § (1) A telepítendő növényfajok kiválasztásakor a honos, a termőhelyi adottságoknak megfelelő növényfajokat kell telepíteni olyan fajok kiválasztásával, amelyek megfelelnek a termőhelyi feltételeknek, életképesek, összhangban vannak az adott területnek és környezetének funkcióival. A telepítésre javasolt növényzet listáját az 1. sz. függelék tartalmazza.

(2) A takarófásítások növényanyagát a tájra jellemző fa és cserjefajokból kell összeállítani lombkoronaszint, magas cserje szint, alacsony cserje szint kialakításával. A lombkoronaszint kifejlett állapotban legalább 50%-os záródású legyen.

(3) Saroktelek esetén a takaró növényzetet a közterületen úgy kell telepíteni, hogy az ne akadályozza, ne takarja el a kilátást a járművel közlekedők elől.

(4) Közterületen fa ültetéshez, járda, gépkocsi behajtó építéséhez, burkolat elhelyezéséhez a közterület tulajdonosának hozzájárulása szükséges.

11.Történeti településrészre, családi házasre, új beépítésű és üdülő területekre vonatkozó követelmények

16. § (2) A településképi illeszkedés érdekében új épület építése vagy meglévő épület átalakítása, bővítése, felújítása esetén a kialakult településszerkezetet, a településre jellemző építészeti karaktert sértő építészeti megoldás nem megengedett.

(2) Az illeszkedés tekintetében különösen vizsgálni kell az alábbi építészeti elemeket:

a) a párkány magasságát, kiülését,

b) a tetőidom formáját, a tető hajlásszögét,

c) a tetőfelépítmények jellegét, arányát,

d) a homlokzatok vonalvezetését, plasztikusságát, architektúráját,

e) a tömegképzés jellegét,

f) a nyílások arányrendszerét, a teljes homlokzatfelülethez való viszonyát,

g) az utcai kerítések és ezek nyílásainak megoldását.

(3) Különös gondot kell fordítani meglévő épületek átalakítása, bővítése esetén az új épületrészeknek a meglévő épülethez való harmonikus illeszkedésére: architektúra, anyaghasználat és részletképzés tekintetében egyaránt.

17. § (1) Kialakult beépítésű telektömbben új épület vagy épületrész elhelyezésénél az elő-, oldal és hátsó kert, tetőidom tömegformájának megtervezésénél a környezetében kialakult - utcaszakaszként minimum a szomszédos 5-5 ingatlant – állapotot kell figyelembe venni.

(2) Új lakó- és üdülőépületek építése, meglévő épületek héjazatának felújítása, cseréje során nem megengedett a műanyag hullámlemez, hullámpala, trapézlemez valamint a bitumenes hullámfedés alkalmazása.

18. § (1) Tetőtéri loggia, erkély utcai homlokzaton nem létesíthető

(1) Pinceszinten lévő garázsba lehajtó rámpa utca felől nem létesíthető.

(3) Lakóépület bejárati ajtaja közvetlenül az ingatlan közterületi határára nem helyezhető.

(4) Az épületek tetőhajlásszöge egyéb illeszkedési előírás hiányában 45º–nál nem lehet nagyobb.

(5) Zöld és kék tetőszín a területen nem megengedett.

(6) Utcai homlokzaton gépészeti berendezés (klíma) nem jelenhet meg.

(7) Közterületről látható homlokzatok színezéséhez pasztell árnyalatú színeket kell előnyben részesíteni.

19. § (1) Cégér, cégfelirat, cégtábla épületen, épületrészen, építményen csak annak homlokzatához (stílusához, anyaghasználatához) illeszkedően helyezhető el és nem haladhatja meg a homlokzat felületének 10 %-át.

(2) Cégér maximális mérete 70 × 70 cm lehet.

(3) Magastetőn, lapostetőn cégér, cégtábla, vagy cégfelirat nem helyezhető el.

(4) Tetőfelületen, lapos tetőn vállalkozást népszerűsítő berendezés, grafikai elem nem helyezhető el.

(5) A cégéren, cégtáblán, cégfeliraton, a vállalkozást népszerűsítő grafikai elemen futófény, fényfelirat nem alkalmazható.

12. Történeti településrészre, családiházas területekre vonatkozó követelmények

20. § (1) Garázs közterület felől közvetlenül nem nyitható, kivéve,

a) ha az a kialakult állapot (telekszélesség) miatt műszakilag más módon nem biztosítható,

b) sarok telek hosszoldalán.

(2) A történeti és a családiházas településrészen a kedvező utcakép megtartása és kialakítása érdekében az utcai telekhatárhoz legközelebb álló épületek utcai homlokzatszélessége és utcai homlokzatmagassága a szomszédos telken álló, hasonló helyzetű épülethez képest 25%-kal térhet el.

(3) Túlnyomóan beépített területen a meglévő tetőidom átépítése, vagy új épület tetőszerkezetének kialakítása során annak dőlésszöge legfeljebb 5 fokkal térhet el a szomszédos épületek jellemző tetőhajlásszögétől.

(4) Gépészeti és közmű-csatlakozási berendezések az épületek utcai homlokzatára, előkert nélküli beépítés esetén nem helyezhetők el. A berendezés csak az előkertbe, az udvarra vagy az épület alárendeltebb homlokzatára helyezhető.

13. Üdülőterületekre és védett természeti területekre vonatkozó követelmények

21. § Az épületek jellege, kialakítása, anyaghasználata a táj és a település hagyományaihoz igazodó legyen.

14. A helyi védelemben részesülő elemekre vonatkozó követelmények

22. § (1) Meg kell őrizni, illetve helyre kell állítani a helyi egyedi védelem tárgyának – a védettség alapját jelentő értékvizsgálat szerinti értékét képező –

a) eredeti külső megjelenését, (beleértve az ahhoz csatlakozó tetőfelületet és vízelvezető rendszert);

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész- és befoglaló méreteit,

b) eredeti anyaghatását, nyílászárók esetében eredeti anyaghasználatát; nyílásosztását,

c) eredeti épülettartozékait

(2) Helyi védettségű építészeti örökség telkén törekedni kell az értékes növényzet megtartására.

23. § Helyi egyedi védett építmény bontására csak a helyi egyedi védett építmény olyan mértékű károsodása esetén kerülhet sor, amely műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A helyi egyedi védett építmény bontására csak az építmény teljeskörű felmérését és a védettség megszüntetését követően kerülhet sor.

24. § Helyi védettségű építészeti örökség részét képező szobor, képzőművészeti alkotás helyreállítása, restaurálása szakrestaurátor bevonásával történhet.

25. § A helyi védelem alatt álló növényegyedeket kivágni, megcsonkolni, csak élet- és balesetveszély elhárítása érdekében, erdészeti vagy kertészeti szakvélemény alapján lehet.

15. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

26. § (1) Önálló antennatartó szerkezet, torony nem létesíthető településképi szempontból meghatározott védett természeti területeken.

(2) Antennatartó szerkezet víztornyon elhelyezhető.

27. § (1) Az újonnan beépítésre kerülő lakóterületeken a villamos közép- és kisfeszültségű, valamint közvilágítási hálózatok és távközlési hálózat létesítésekor, illetve rekonstrukciójakor, azokat földkábelen, vagy alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni.

(2) Közmű-létesítmények (nyomvonalas létesítmények, elektromos transzformátor, közvilágítási kapcsolószekrény, távközlési elosztószekrény, gáznyomás-szabályozó) elhelyezésénél figyelemmel kell lenni a településképi megjelenésre.

(3) Több közműépítmény csoportos elhelyezése esetén az egységeket összevonva kell tervezni, a takarást egybefüggően kell kialakítani.

(4) Közműépítmény növényzettel történő takarását nyírható örökzöld cserjével kell biztosítani.

28. § Közművezetékek felújítása, cseréje során a megszűnő, feleslegessé vált közművezetéket, közműépítményeket el kell bontani, felhagyott vezeték, műtárgy közterületen nem maradhat, kivéve azon eseteket, ahol a közműszolgáltató szakértői véleménnyel azt indokolja.

16. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

29. § (1) A reklámok közzétételére, a reklámhordozók elhelyezésére a településkép védeleméről szóló 2016. évi LXXIV törvény (továbbiakban Tktv.), a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rr.), és e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A település számára jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében, a polgármester engedélyével, a vonatkozó jogszabályi rendelkezésektől eltérés engedélyezhető évente összesen tizenkét naptári hét időszakra.

(3) Közművelődési célú hirdetőoszlopon, hirdető felületen csak közművelődéssel kapcsolatos tájékoztatás, reklám, plakát helyezhető el.

30. § (1) Funkcionális utcabútoron reklám, reklámtartó berendezés nem helyezhető el.

(2) Reklámot, reklámtartó berendezést elhelyezni egyéb célú berendezésen lehet.

V. Fejezet

Településkép érvényesítési eszközök

17. Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció

31. § A településkép védelme érdekében a Főépítész tájékoztatást ad és szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül.

32. § (1) A főépítészi szakmai konzultáció kérelmezése kötelező

a) a településképi szempontból meghatározó területen lévő ingatlanon történő, lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet hatálya és az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban Épr.) hatálya alá tartozó építési engedélyhez kötött építési tevékenység esetén amennyiben az

aa) új lakóépület építésére

ab) meglevő lakóépület közterületről látható megjelenését érintő bővítésére, átalakítására irányul.

b) helyi védelem alatt álló épületek felújítása esetén.

(2) A kötelező szakmai konzultációhoz a 3. számú melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani, amelyhez a csatolandó dokumentáció megegyezik az egyszerű bejelentéssel végezhető építési tevékenységekhez, illetve az építési engedélyezéshez beadandó dokumentáció vázlattervszintű dokumentumaival, melyet fotómontázzsal vagy látványtervvel kell kiegészíteni. A dokumentációt 2 példányban kell benyújtani.

(3) A Főépítész a kérelmezőt a konzultáció időpontjáról e-mailben, vagy telefonon értesíti.

(4) A szakmai konzultáció során a Főépítész javaslatot tehet a településképi követelmények érvényesítésének módjára.

(5) A kötelező szakmai konzultációról jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyben az üggyel kapcsolatos lényeges információkat kell rögzíteni.

33. § Településképi szakmai konzultáció kérhető bármely településképet érintő esetben.

18. Településképi bejelentési eljárás

34. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni

a) reklám elhelyezésének,

b) építmények rendeltetés változtatásának megkezdése előtt.

35. § (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesternél kezdeményezhető. A településképi bejelentési eljárás megindításához a 3. számú melléklet szerinti kérelmet kell használni.

(2) A bejelentéshez 2 példányban papíralapú dokumentációt kell mellékelni, amely tartalmára

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/B. § rendelkezése az irányadó.

36. § A polgármester a bejelentésről az Főépítész szakmai véleménye alapján hozza meg a döntését.

37. § (1) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó határozat érvényességének ideje 1 év. A bejelentésben foglalt építési tevékenységet a határozat érvényességi idején belül be kell fejezni.

(2) Amennyiben a polgármester által kiadott határozat érvényessége lejár, az eljárást ismételten le kell folytatni.

19. A településképi kötelezési eljárás

38. § (1) A polgármester településképi kötelezési eljárást folytathat le

a) kötelező településképi konzultáció elmulasztása esetén,

b) amennyiben az ingatlan tulajdonosa a bejelentési eljárás hatálya alá tartozó tevékenység bejelentését elmulasztotta,

c) amennyiben a bejelentő a településképi bejelentési eljárás során hozott döntésben foglaltakat megszegte,

d) amennyiben az ingatlan tulajdonosa az építési tevékenységek során az e rendeletben foglalt településképi követelményeket megsértette,

39. § (1) A polgármester a kötelezési eljárás lefolytatása előtt végzésben felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre. A végzésben a jogszabálysértés megszüntetésére határidőt szab ki.

(2) A határidő eredménytelen eltelte esetén a polgármester településképi kötelezés (önkormányzati hatósági döntés) formájában az ingatlan tulajdonosát az érintett építmény, építményrész felújítására, átalakítására, elbontására kötelezheti.

20. A településképi bírság

40. § (1) A településképi követelmények megszegése vagy végre nem hajtása esetén egyszeri felszólítást követően településképi bírsággal sújtható.

41. § (1) A polgármester 50.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírságot szabhat ki.

(2) A mérlegelés szempontjai: az önkormányzati településképi bírság arányos a mulasztással okozott jogsértő magatartás következményeivel, illetve a jogkövető magatartás megszegésének súlyával.

VI. Fejezet

Önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer

42. § (1) A helyi védelem alatt álló építmény tulajdonosának, a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenően a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok esetén a külső homlokzat eredeti állapot szerinti helyreállításának költségeihez támogatás adható.

(2) A védett épületre adható támogatás mértéke a homlokzat, tető, kerítés, kapu felújítási költségeinek maximum 20 %-a.

(3) A támogatás forrása a képviselő-testület által az éves költségvetésben erre a célra elkülönített összeg.

43. § (1) A támogatási szerződés megkötésére a Képviselő-testület döntését követő 30 napon belül kerül sor.

(2) A szerződés tartalmazza a megítélt összeg folyósításának módját, a felhasználás feltételeit, az elszámolás határidejét, az ellenőrzés szabályait.

VII. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

44. § (1) E rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatályba lépése napján államigazgatási egyeztetés alatt lévő és a hatálybalépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

(3) E rendeletet a már megkezdett eljárások esetében az eljárás azon szakaszától kell alkalmazni, amely a hatályba lépéskor még nem kezdődött meg.

(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a HÉSZ 7. § (4) bekezdése, (7) bekezdésében a „Az utcai kerítés legfeljebb 1,80 m magas, legalább 50%-ban áttört lehet. A nem utcai kerítések magassága nem haladhatja meg a 2,0 métert.” szövegrész, (13) bekezdése, 10. § (2), (3), (4) bekezdése, 11. § (3) bekezdése, 15. § (3) bekezdésében a „Három egymás melletti telek beépítésénél az előkerti határvonaltól az építési vonal legfeljebb 3,0 méterre a telek belseje felé egységesen elmozdítható, kivéve, ha az övezeti előírás másként rendelkezik.” szövegrész, a 19 § (2) bekezdés b) pontja, (3) bekezdés b pontjában „Az épületek a táji építészeti hagyományaihoz igazodó formában és anyaghasználattal épüljenek. Az épületek a táj építészeti hagyományaihoz igazodó formában, anyaghasználatban, színezésben készüljenek.” szövegrészek, a 20 § (4) bekezdés „Az épületek a táj építészeti hagyományaihoz igazodó formában és anyaghasználattal épüljenek.” szövegrész, az (5) bekezdésében „A tanyaház épületének kialakítása, anyaghasználata feleljen meg a táj építészeti hagyományainak.” szövegrész.

1. melléklet a 17/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

A helyi egyedi védelem alatt álló elemek

hrsz.

cím

megnevezés (cím)

1.

3/3

Hétvezér utca

Kisboldogasszony templom és a templom előtti kereszt

2.

122

Árpád tér

hársfa

3.

9

Ezredeskert

Milleniumi tölgyfák

2. melléklet a 17/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásának térképi bemutatása1a.
A térkép az országos természetvédelmi oltalom alatt álló, a NATURA 2000, az ökológiai hálózat övezeteit és a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő övezetek területeit ábrázolja. (A területek közt átfedések
vannak.)null

3. melléklet a 17/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM településképi szakmai konzultációhoz/ bejelentéshez

Kérelmező

Neve:

Értesítési címe:

Telefonszáma

e-mail címe:

Lakcíme:

Felelős tervező

Neve:

Értesítési címe:

Telefonszáma:

e- mail címe:

Tervezői jogosultsága:

Építési tevékenység

Helye:

Tárgya:

Rövid leírása:

Hrsz:

A terv típusa:

Megjegyzés: ÉTDR azonosító,

Kelt, ……………………………………………………….
………..…………………………
Kérelmező

1. függelék a 7/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez a 17/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

Természet- és tájvédelmi szempontból növénytelepítésre javasolt fajok listája
Őshonos fafajok

Tudományos név

Magyar név

Acer campestre

mezei juhar

Acer platanoides

korai juhar

Acer pseudoplatanus

hegyi juhar

Acer tataricum

tatár juhar

Betula pendula

közönséges nyír

Carpinus betulus

közönséges gyertyán

Fraxinus angustifolia subsp. pannonica

magyar kőris

Fraxinus excelsior

magas kőris

Fraxinus ornus

virágos kőris

Malus sylvestris

vadalma

Populus nigra

fekete nyár

Populus termula

rezgő nyár

Prunus avium

madárcseresznye

Prunus padus

zselnicemeggy

Pyrus pyraster

vadkörte

Quercus cerris

csertölgy

Quercus petraea

kocsánytalan tölgy

Quercus pubescens

molyhos tölgy

Quercus robur

kocsányos tölgy

Salix alba

fehér fűz

Sorbus aria

lisztes berkenye

Sorbus aucuparia

madárberkenye

Sorbus domestica

házi berkenye

Sorbus torminalis

barkóca berkenye

Tilia cordata

kislevelű hárs

Tilia platyphyllos

nagylevelű hárs

Ulmus glabra

hegyi szil

Ulmus laevis

vénicszil

Ulmus minor

mezei szil

Staphylea pinnata

mogyorós hólyagfa

Őshonos cserjefajok

Tudományos név

Magyar név

Berberis vulgaris

közönséges borbolya

Cerasus fruticosa

csepleszmeggy

Cornus mas

húsos som

Cornus sanguinea

veresgyűrű som

Coryllus avellana

közönséges mogyoró

Cotinus coggygria

cserszömörce

Cotoneaster niger

fekete madárbirs

Crataegus laevigata

kétbibés galagonya

Crataegus monogyna

egybibés galagonya

Euonymus europeus

csíkos kecskerágó

Euonymus verrucosus

bibircses kecskerágó

Hedera helix

közönséges borostyán

Ligustrum vulgare

közönséges fagyal

Lonicera xylosteum

ükörke lonc

Prunus spinosa

kökény

Prunus tenella

törpemandula

Rosa canina

gyepűrózsa

Rosa pimpinellifolia

jajrózsa

Rubus caesius

hamvas szeder

Salix cinerea

rekettyefűz

Spiraea media

szirti gyöngyvessző

Viburnum lantana

ostorménfa

Viburnum opulus

kányabangita

Vinca minor

kis télizöld meténg

Telepítésre javasolt egyéb fa- és cserje fajok

Tudományos név

Magyar név

Acer ginnala

tűzvörös juhar

Aesculus carnea

vadgesztenye

Aesculus hippocastanum

vadgesztenye

Catalpa bignonioides

szivarfa

Colutea arborescens

sárga borsófa

Corylus colurna

törökmogyoró

Ginkgo biloba

páfrányfenyő

Laburnum anagyroides

közönséges aranyeső

Liriodendron tulipifera

tulipánfa

Malus baccata

díszalma

Platanus × acerifolia

közönséges platán

Prunus × cistena

vérszilva

Salix caprea

kecskefűz

Sophora japonica

japánakác

Sorbus rotundifolia

kereklevelű berkenye

Staphylea pinnata

mogyorós hólyagfa

Tilia tomentosa

ezüsthárs

Prunus fruticosa

csepleszmeggy

Prunus serrulata

díszcseresznye