Feketeerdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VII. 23.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére nyújtott tűzifa támogatásról

Hatályos: 2024. 07. 24- 2025. 06. 30

Feketeerdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VII. 23.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére nyújtott tűzifa támogatásról

2024.07.24.

Feketeerdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Feketeerdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti „a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása” jogcím alapján 20 erdei köbméter tűzifa erejéig a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

2. § A rendelet hatálya Feketeerdő község területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és a községben életvitelszerűen élő, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

3. § (1) Az Önkormányzat – az 1. §-ban meghatározott támogatás és önrész erejéig – a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához kérelemre, természetbeni ellátás formájában támogatást nyújt azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át (jelenleg 114 000 Ft), egyedül élő esetén a 450 %-át (jelenleg 128 250 Ft).

(2) A kérelem elbírálásánál – a jogosultsági feltételek megléte esetén – előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra jogosult, illetve azt a családot, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

(3) A közös háztartásban élők közül csak egy kérelmező jogosult a tűzifa juttatásra.

4. § A természetben nyújtott tűzifa támogatás mértéke legfeljebb 5 erdei m3lehet.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon 2024. augusztus 15. és szeptember 16. között lehet benyújtani a Dunakiliti Közös Önkormányzati Hivatalban.

(2) A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élők személyi adatairól, vagyoni-, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni vagy annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni. A kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő 3. §-ban meghatározott körülményeket a kérelmezőnek igazolnia kell.

(3) A kérelmekről az igénylések benyújtásának határidejét követő 15 napon belül kell dönteni

(4) A szociális célú tűzifa támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatás semmilyen címszóval nem kérhető.

(5) Az átvett tűzifa mennyiségére vonatkozóan a jogosultak az átvétel helyén átvételi elismervényt írnak alá.

6. § Ez a rendelet 2024. július 24-én lép hatályba, és 2025. július 1-jén hatályát veszti.