Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI.10.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 01. 17- 2999. 12. 31

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.01.17.

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Felpéc Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a szociális igazgatásról és szociális is ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgáltatás útján Felpéc község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (1) bekezdésében meghatározott célokat megvalósítsa.

2. § A rendelet hatálya Felpéc község közigazgatási területén az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

3. § A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

II. Fejezet

FALUGONDNOKI SZOLGÁLTATÁS

4. § (1) A falugondnoki szolgálat működési engedély alapján látja el feladatait.

(2) A szolgáltatást – ideértve különösen az 5. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok ellátását – az Önkormányzat nem szüneteltetheti, a falugondnok távolléte esetén a folyamatos működésről a szakmai programban meghatározott módon, helyettes révén gondoskodik.

(3) A feladatok ellátásához az Önkormányzat személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet biztosít. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok felelős.

(4) A falugondnokot pályázati eljárás lefolytatását követően, határozatlan időre, teljes munkaidős önkormányzati közalkalmazotti munkakörbe Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) nevezi ki.

(5) A munkáltató jogkör gyakorlója a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(6) A falugondnok tevékenységét e rendelet, a szakmai program és a munkaköri leírásában foglaltak szerint látja el.

(7) A falugondnok tevékenységét a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet ( a továbbiakban: SZCSM rendelet) 8. számú melléklete szerinti tevékenységnaplóban köteles dokumentálni, azzal, hogy ennek során a 8. melléklet 9. pontjában meghatározottak vezetése alól a Képviselő-testület a falugondnoki szolgálatot mentesíti.

(8) A falugondnok az elvégzett előző évi munkáról minden év május 31-éig beszámol a Képviselő-testületnek.

(9) A falugondnok a feladatellátás eredményessége, hatékonyságának növelése érdekében kapcsolatot tart a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetséggel, és a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületével. Együttműködik az ellátási területén működő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, egészségügyi és oktatási szolgáltatókkal, intézményekkel.

5. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,

b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,

c) önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások,

d) egyéb feladatok.

(2) A feladatellátás szakmai tartalmát, az igénybevétel módját, a biztosított szolgáltatások formáit, körét, rendszerességet a falugondnoki szolgálat szakmai programja tartalmazza.

(3) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szolgáltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások, valamint a szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok, a közvetlen, személyes szolgáltatás alapfeladatai

6. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása,

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így ca) az egyéb gyermekszállítás.

(2) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás igény szerint biztosítja az étel házhoz szállítását.

(3) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás kérelemre ellátja a (2) bekezdésben foglalt ételszállítást.

(4) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás kérelemre tájékoztatást nyújt:

a) a szociális és gyermekvédelmi törvényben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal és szolgáltatásokkal, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban,

b) a helyben igénybe vehető pénzbeli és természetbeni ellátások, illetve a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátások köréről, feltételeiről és az igénybe vétellel kapcsolatos eljárási kérdésekről.

(5) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a falugondnoki szolgáltatás feladata:

a) a betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítása, mely az érintett személy településről intézményig, illetve onnan lakóhelyre szállítását jelenti,

b) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása, mely a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhoz szállításával történik.

(6) A falugondnoki szolgáltatás ellátja az óvodáskorú, valamint az általános iskolás korú gyermekek alkalmankénti szállítását (kulturális rendezvényekre, sport- és tanulmányi versenyekre, tanulmányi kirándulásokra, úszásoktatásra, stb. – ideértve a menetrend szerinti buszjárat kimaradása esetén az általános iskolás korú gyermekek szállítását a kötelező felvételt biztosító általános iskolába).

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatai

7. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás kiegészítő feladatai:

a) a közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése (a szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni),

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása (különösen: a lakossági igények továbbítása az Önkormányzat felé, valamint segítségnyújtás a hivatalos ügyek intézésében, így pl. az Önkormányzathoz benyújtott kérelmekkel kapcsolatban a különböző ellátások igényléséhez szükséges iratok beszerzésében),

c) egyéb lakossági szolgáltatások nyújtása (bevásárló utak szervezése, hozzátartozók szállítása kórházi látogatásra, háztartási gépek javításának intézése stb.),

d) a 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, az önkormányzati feladatokat segítő, közvetett szolgáltatások

8. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó - az önkormányzati feladatokat segítő - közvetett szolgáltatások:

a) önkormányzati intézményi ételszállítás (az óvodába történő ételszállítás),

b) az Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a falugondnoki szolgáltatás működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,

d) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási, árubeszerzési feladatok,

e) önkormányzati hivatalos ügyek intézésének szállítással történő segítése,

f) tájékoztató, hirdetmény, információ közzététele.

III. Fejezet

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

9. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A kérelem előterjeszthető a polgármesternél, illetve a falugondnoknál munkanapokon írásban, illetve szóban, településen belüli szolgáltatási igény esetén legalább 2 munkanappal, településen kívüli szolgáltatási igény esetén legalább 5 munkanappal az ellátás igénybevétele előtt.

(3) A szolgáltatás biztosításáról vagy annak elutasításáról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul, de legkésőbb a kért szolgáltatás időpontja előtt 1 munkanapon belül tájékoztatni.

(4) A szolgáltatással kapcsolatosan felmerült panaszt a polgármesterhez kell benyújtani, aki a kivizsgálást követően 15 napon belül értesíti a panasztevőt a panasz kivizsgálásának eredményéről.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § E rendelet 2022. január 17-én lép hatályba.