Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021.(V.12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 05. 13

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021.(V.12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

Általános indokolás

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 76. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

A Kultv. 76. § (2) bekezdése alapján a települési önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatát a (3) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatások - a települési önkormányzat eltérő adottságaira figyelemmel történő - megszervezése, a 80. §-ban meghatározott pénzügyi támogatás biztosítása, valamint a közművelődés 82-83. §-ban szabályozott helyi lakossági képviseletének biztosítása révén (a továbbiakban együtt: közművelődési feladatok) látja el.

A Kultv. 76. § (3) bekezdése szerint a közművelődési alapszolgáltatások:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

A Kultv. 76. § (4) bekezdése alapján minden települési önkormányzat kötelező feladata a (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ennek keretében

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez - ha az adott településen működik - a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

A Kultv. 77. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében, a 78/I. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosít.

A Kultv. 78/H. § (1) bekezdése szerint a közösségi színtér a települési, kerületi közösségi művelődés szervezése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében fenntartott, működtetett vagy erre a célra alkalmassá tett és üzemeltetett, adott helyen rendszeresen működő, jogi személyiséggel nem rendelkező intézmény vagy egyéb létesítmény, helyiségegyüttes, épület.

A Kultv. 78/H. § (2) bekezdése szerint a közösségi színtér formái:

a) a kizárólag közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszínt biztosító közösségi színtér vagy

b) a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér.

A Kultv. 78/H. § (3) bekezdése alapján a közösségi színtér működtetése, továbbá a helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében a közösségi színtér fenntartója, működtetője szakirányú középfokú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat.

A Kultv. 78/H. § (4) bekezdése szerint a (3) bekezdés szerinti személy foglalkoztatását több fenntartó, működtető közösen is biztosíthatja oly módon, hogy egy személy legfeljebb három község tekintetében láthatja el feladatait.

Kultv. 79. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat a közművelődési rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására az e törvény követelményeinek megfelelő jogi vagy természetes személlyel - a Közművelődési Kerekasztallal való egyeztetést követően (amennyiben a településen működik ilyen) - közművelődési megállapodást köthet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi támogatást biztosít a közművelődési szakképesítés megszerzésére, így a munkavállaló képzésének költségeit a magyar állam vállalja magára. A képzések a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében zajlanak, Önkormányzatunk részéről is beiskolázásra került 1 fő.

A fentiek alapján a települési Önkormányzat a közművelődési tevékenységet három módon oldhatja meg.

saját, megfelelő végzettségű dolgozó alkalmazásával, legalább hatórás foglalkoztatási jogviszonyban

( Kultv. 78/H. § (3) bekezdés)

más településsel együtt alkalmazva a szakembert (

Kultv. 78/H. § (4) bekezdés)

jogszabályi követelményeknek megfelelő természetes vagy jogi személlyel megállapodás kötése a feladat ellátására

( Kultv. 79. §. (1) bekezdés)

A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet 3. §-a előírja, hogy a közművelődési feladatellátó a közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez minden év március 1-ig éves szolgáltatási tervet készít.

Az időközbeni jelentős jogszabályi változások miatt felülvizsgálatra került a jelenleg hatályos rendelet, mely számos ponton már nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért az új rendelet megalkotásától nem lehet eltekinteni.

Részletes indokolás

Az 1–6. §-hoz

1. § : meghatározza a rendelet hatályát,

2. § : a törvény által kötelezően ellátandó közművelődési alapszolgáltatások keretében biztosítandó feladatok felsorolásáról és a szolgáltatási tervről rendelkezik,

3. § : a közművelődési alapszolgáltatások biztosításának tárgyi, személyi feltételeit és a közösségi színtér elnevezését tartalmazza,

4. § : a feladatellátáshoz szükséges finanszírozásról és a helyi pénzügyi támogatás lehetőségéről rendelkezik,

5. § : a közösségi színtér igénybevételével kapcsolatos alapvető szabályozást tartalmaz,

6. § : hatályba lépésre vonatkozó és hatályon kívül helyezést megállapító rendelkezéseket tartalmaz.