Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014. (XII.2.) sz. önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2014. 12. 03- 2015. 03. 30

Gyömöre Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc. tv.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, illetve a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. § Gyömöre Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján – a megállapított 35 m3 tűzifa erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.


A rendelet hatálya


2. § E rendelet hatálya kiterjed Gyömöre Község területén életvitelszerűen élő, a mindenkor hatályos Szoc. tv. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.


Hatáskör


3. § A tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálására Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testülete jogosult.


Eljárási rendelkezések


4. § (1) Az ellátás iránti kérelmeket írásban, az 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon, 2014. január 10. napjáig személyesen, ügyfélfogadási időben kell benyújtani a Gyömöre Község Önkormányzatánál (továbbiakban Hivatal). Szóbeli kérelem esetén a Hivatal a kérelmet formanyomtatványon rögzíti. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(2) A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élők személyi adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni.


(3) A jogosultnak a megállapított ellátás a határozat jogerőre emelkedését követően nyújtható.


(4) A tűzifa elszállításáról az önkormányzat gondoskodik a jogosult részére.


(5) A tűzifa átadás-átvételét a 2. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon kell dokumentálni.


5. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező

  1. háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,
  2. gyermekét egyedül nevelő szülő, továbbá olyan háztartás, ahol fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személy él, az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,
  3. egyedül élő esetében a nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,
  4. lakása fával, vagy részben fával fűthető

és a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona és az önkormányzat felé fennálló tartozása nincs.


(2) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki

  1. egyedülálló nyugdíjas – életkorára és jövedelmi viszonyaira tekintet nélkül – vagy az egy háztartásban élő nyugdíjasok, ahol az egy háztartásban élők mindkét tagja elmúlt 70 éves, abban az esetben, ha a település területén nem él nagykorú gyermeke, vagy
  2. egyedül élő, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül, vagy
  3. a Szoc. tv. szerint
    1. aktív korúak ellátására, vagy
    2. adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy
    3. lakásfenntartási támogatásra jogosult.
  4. gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő, vagy
  5. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, vagy
  6. egyéb rendkívüli életkörülmény között élő személy.


(2) A tűzifa támogatás mértéke kérelmezőnként legfeljebb 2 m3


(3) A közös háztartásban élők közül csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.


Záró rendelkezések


6. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2015. március 31. napján hatályát veszti.



Gyömöre, 2014. december 1.




Nagy Beáta

Szalay Péter

polgármester

jegyző


Indokolás


A Belügyminisztérium megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a szociálisan rászorulókat, egyedül élő idős embereket fenyegető veszélyhelyzet megelőzésére miként nyújtson segítséget a téli időszakban.

A Kormány a 1516/2014. (IX. 16.) Korm. határozatban döntött a IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezeten belüli előirányzat átcsoportosításáról, melynek felhasználására vonatkozó részletszabályokat a helyi önkormányzatok szociális tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet rögzíti.

A Minisztérium döntése alapján, 622.300 Ft összegű vissza nem térítendő egyszeri támogatásra jogosult Gyömöre Község Önkormányzata, melyet az önkormányzat 35 m3 keménylombos tűzifa vásárlására használhat fel.

A megvásárolt tűzifa szétosztásának, illetve a támogatásra való jogosultság feltételeiről szóló szabályokat a Képviselő-testületnek – a korábbiakhoz képest – rendeletben kell szabályoznia.