Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VI.25.) sz. önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2015. 08. 01

Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Gyömöre község közigazgatási területére terjed ki.


2. Az adókötelezettség, az adó alanya


2. § A kommunális adó vonatkozásában az adókötelezettséget és az adó alanyát a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 24. § határozza meg.


3. Adókötelezettség keletkezése és megszűnése


3. § (1) A kommunális adó vonatkozásában az adókötelezettség keletkezését és megszűnését a Htv. 25. § határozza meg.


(2) Az adózó az adókötelezettségét, annak keletkezésétől számított 15 napon belül köteles az önkormányzati adóhatóság által rendelkezésre bocsátott formanyomtatvány benyújtásával bejelenteni.


(3) Az adózó az adókötelezettséget érintő változást, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az önkormányzati adóhatóság által rendelkezésre bocsátott formanyomtatvány benyújtásával köteles bejelenteni.


4. Az adó mértéke


4. § Az adóalanyt a rendeletben meghatározott adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 5.000 Ft adó terheli évente.


5. Mentességek, kedvezmények.


5. § (1) Adott helyrajzi szám alatt csak egy adótárgy adóztatható, a további adótárgyak mentesek a magánszemélyek kommunális adófizetési kötelezettsége alól.


(2) A jegyző egyéni elbírálás alapján – különös méltánylás esetén – adómérséklést engedélyezhet, illetve mentességet adhat kérelemre abban az esetben, ha az egy háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.


6. Záró rendelkezések


6. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a Htv. rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) Jelen rendelet 2015. augusztus 1. napján lép hatályba.


(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 6/2010. (XII.15.) sz. önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító önkormányzati rendeletek.


Gyömöre, 2015. június 24.



Szalay Péter

jegyző

Nagy Beáta

polgármester