Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (XI.12.) sz. önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2015. 11. 13- 2016. 03. 30

Gyömöre Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc. tv.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. §


Gyömöre Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. tv. (továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet IX.13. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása alapján – a megállapított 31 m3 tűzifa erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.


A rendelet hatálya


2. §


E rendelet hatálya kiterjed Gyömöre Község területén életvitelszerűen élő, a mindenkor hatályos Szoc. tv. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.


Hatáskör


3. §


A tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálására Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testülete jogosult.


Eljárási rendelkezések


4. §


(1) Az ellátás iránti kérelmeket írásban, az 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon, 2016. január 10. napjáig személyesen, ügyfélfogadási időben kell benyújtani Gyömöre Község Önkormányzatánál (továbbiakban Hivatal). Szóbeli kérelem esetén a Hivatal a kérelmet formanyomtatványon rögzíti. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(2) A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élők személyi adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni.


(3) A jogosultnak a megállapított ellátás a határozat jogerőre emelkedését követően nyújtható.


(4) A tűzifa elszállításáról az önkormányzat gondoskodik a jogosult részére.


(5) A tűzifa átadás-átvételét a 2. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon kell dokumentálni.


5. §


(1) A szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy annak a háztartásnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező

  1. háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,
  2. gyermekét egyedül nevelő szülő, továbbá olyan háztartás, ahol fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személy él, az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,
  3. egyedül élő esetében a nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,
  4. lakása fával, vagy részben fával fűthető

és a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona nincs és a kérelmezőnek, valamint a vele egy háztartásban élő személyeknek az önkormányzat felé fennálló tartozása nincs.


(2) A tűzifa támogatás mértéke kérelmezőnként legfeljebb 2 m3


(3) A közös háztartásban élők közül csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.


Záró rendelkezések


6. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2016. március 31. napján hatályát veszti.



Gyömöre, 2015. november 11.





Szalay Péter

Nagy Beáta

jegyző

polgármester