Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IV.24.) sz. önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 25- 2015. 04. 25

Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 24.) sz. önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 7. § az alábbi (3a)-(3b) bekezdésekkel egészül ki:

„(3a) Időszakos létfenntartási gondnak minősül az a rendkívüli élethelyzet, mely a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon belül keletkezett átmeneti jelleggel.

(3b) Tartós létfenntartási gondnak minősül az a rendkívüli élethelyzet, mely a kérelem benyújtását megelőző 3-10 hónapon belül keletkezett és azóta is fenn áll.”


2. § A R. 8. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyt – az (1b) bekezdés kivételével – akinek a háztartásban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén pedig a 150%-át.”


3. § A R. 8. § az alábbi (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1b) Tartós létfenntartási gonddal küzdő személy esetén kizárólag abban az esetben nyújtható rendkívüli települési támogatás, ha a kérelmező hitelt érdemlő módon igazolni tudja, hogy a tőle elvárható módon mindent megtett annak érdekében, hogy a rendkívüli élethelyzetet elkerülje, vagy azt megszüntesse.”


4. § A R. 8. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Különös méltánylás esetén a Képviselő-testület döntése alapján háztartásonként évente egy alkalommal – jövedelemre és más körülményre való tekintet nélkül – rendkívüli települési támogatás állapítható meg abban az esetben, ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, vagy a háztartásban létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet állt elő.”


5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és azt követő napon hatályát is veszti.


Gyömöre, 2015. április 22.




Szalay Péter

jegyző

Nagy Beáta

polgármester