Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (XI.29.) sz. önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2018. 11. 30

Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás és a 73. § (2) bekezdésében és 76. § (1) bekezdésében, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy Gyömöre község polgárainak érdekeit és a kulturális egységet szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátásának módját, formáit, finanszírozásának formáját.


2. § A feladatellátás során Gyömöre Község Önkormányzata gondoskodik a közművelődési, nyilvános könyvtári és közgyűjteményi intézmények működtetéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően Gyömöre Község Önkormányzata az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a település kulturális életét gazdagítja.


3. § E rendelet hatálya kiterjed a Gyömöre területén működő azon intézményekre, szervezetekre, egyházakra, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják, vagy tevékenységük azokat érintik.


2. Az önkormányzat közművelődési feladatai


4. § Az önkormányzat által vállalt közművelődési alapszolgáltatások:

  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  3. az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok elősegítése,
  4. az egész életre kiterjedő tanulás elősegítése,
  5. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének elősegítése,
  6. az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység elősegítése,
  7. a tehetséggondozás és -fejlesztés elősegítése,
  8. a község környezeti, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, így különösen: kiállítások szervezése, helyi értékek, a község múltjára utaló tárgyak gyűjtése, védelme, közismertté tétele,
  9. a nemzetiségi önkormányzat bevonásával a nemzetiségi értékek, hagyományok ápolása, közismertté tétele,
  10. rendezvények szervezése, így különösen a település hagyományaihoz, szokásaihoz kapcsolódó rendezvények, ünnepekhez kapcsolódó rendezvények, valamint
  11. a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.


3. A közművelődési feladatok ellátási formái


5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait közösségi színtér működtetése útján látja el.


(2) A közösségi színtér elemei:

  1. Rózsa Ferenc u. 10. – Könyvtár
  2. Rózsa Ferenc u. 11. – Kultúrház és Rendezvénytér


6. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

  1. a köznevelési intézményekkel,
  2. az egyházközségekkel,
  3. a nemzetiségi önkormányzattal,
  4. kulturális tevékenységet végző társadalmi és civil szervezetekkel,
  5. hasonló feladatokat ellátó országos, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.


(2) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az 5. § (2) bekezdésben megjelölteken kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

  1. az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit;
  2. az önkormányzat területén működő, de nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladatot ellátó, de közművelődési tevékenységi körrel is rendelkező intézményeket;
  3. a helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezeteket;
  4. a településen bejegyzett közművelődési tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat;
  5. a közművelődést anyagilag támogató gazdasági szervezeteket,
  6. más hasonló feladatokat ellátó országos, térségi intézményeket, civil szervezeteket, vagy más jogi személyeket.


(3) A (2) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények és közösségi színterek által el nem látott feladatok teljesítése, vagyok azok kiegészítése érdekében történhet.


4. A közművelődés finanszírozásának elvei


7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetési támogatás, saját bevétel, valamint a minisztériumi érdekeltségnövelő és más pályázati pénzeszközök. További forrás az Intézmény szolgáltatásaiért esetlegesen fizetett díj, természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása és az intézményeknek kiírt pályázati támogatások.


(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása, céljainak megvalósítása érdekében kulturális feladatokat ellátó jogi személyeket vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket évente Képviselő-testületi döntés alapján pénzügyi támogatásban is részesíthet.


5. Záró rendelkezések


8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Gyömöre, 2018. november 26.




Szalay Péter

jegyző

Nagy Beáta

polgármester