Gyömöre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 17.) önkormányzati rendelete

Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 17.) önkormányzati rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 17- 2023. 07. 23

Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 17.) önkormányzati rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.17.

Gyömöre Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) sz. önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 8. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyt – az (1b) bekezdés kivételével - akinek a háztartásban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén pedig a 150%-át.”

2. § A R. 9. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesülhet az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

3. § A R. 9. § (9) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(9) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege

a. 5.000 Ft, ha az igénylő háztartásának egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét,
b. 4.000 Ft, ha az igénylő háztartásának egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét, de nem éri el a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
c. 3.000 Ft, ha az igénylő háztartásának egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, de nem éri el annak 200 %-át.”

4. § A R. 10. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az ápolási települési támogatásra jogosult az a személy, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, illetve egyedülálló személy esetén annak 350%-át.”

5. § A R. 11. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást állapíthat meg az adott évi költségvetési rendeletben szereplő keretösszeg erejéig annak a közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkező tartósan beteg személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén a 350 %-át nem haladja meg, továbbá a havi igazolt gyógyszerköltsége meghaladja a (3) bekezdés a-d) pontja szerinti mértéket.”

6. § A R. 11. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra jogosult az (1) bekezdésben meghatározott jövedelmi feltételeknek megfelelő személy, akinek a krónikus betegsége kezelésére szolgáló rendszeres havi gyógyszerköltsége

a. meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 20 %-át, de nem éri el annak 25 %-át,
b. meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 25 %-át , de nem éri el annak 30 %-át,
c. meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 30 %-át ,de nem éri el annak 35 %-át,
d. meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 35 %-át.”

7. § A R. 12. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Temetési segély nyújtható annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és a háztartásban az egy főre jutó havi átlagjövedelem a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének 250%-át nem éri el.”

8. § A R. 19. § (1) bekezdés b) pont helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Lakáscélú támogatásban részesülhetnek azok:

b) akiknek a háztartásban az egy főre jutó havi átlagjövedelem a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének 600%-át nem haladja meg.”

9. § Ez a rendelet 2023.07.17-én lép hatályba, és 2023.07.24-én hatályát veszti.