Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017.(V.29.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések engedélyezésének szabályairól, és az azokért fizetendő díjakról

Hatályos: 2017. 05. 30

Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1.§

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Kisbodak Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén történő házasságkötésre terjed ki.


2.§

Értelmező rendelkezések

  1. : az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben a munkaideje alatt a házasságkötés jogszabályban rögzített eljárása és szövege.
  2. Hivatali helyiség: Kisbodaki Közösségi Ház
  3. Külső helyszín: a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre engedélyezett helyszín.
  4. Hivatali munkaidőn túl házasságkötést

 - Hétfő-csütörtök 16 és 19 óra között,

 - Pénteken 14 és 19 óra között,

 - Szombaton 10 és 19 óra között lehet lebonyolítani.

3.§

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai


(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötésekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


(2) Házasságkötés hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

4.§

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén közreműködés díjazása

(1) Az alapszolgáltatás nyújtása díjmentes.

(2) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül a házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja bruttó 25.000,- Ft.

(3) A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja egységesen bruttó 30.000,- Ft.

(4) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított házasságkötés díjmentes.

(5) A szolgáltatási díjat a házasságkötés megrendezése előtt legalább 10 nappal, az Önkormányzata költségvetési elszámolási számlája javára kell megfizetni.

(6) Amennyiben a házasságkötésre nem kerül sor, a befizetett szolgáltatási díjat a kérelmezők írásbeli kérelmére a hivatal akkor fizeti vissza, ha a házasságkötés lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 3 nappal korábban sor kerül.

(7) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb, mint 3 napon belül kerül sor, vagy a házasságkötés írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett szolgáltatási díj 50%-át fizeti vissza a hivatal.


5.§

Az anyakönyvvezető díjazása


(1) A hivatali helyiségben és munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén közreműködő anyakönyvvezető házasságkötésenként bruttó 20.000,- Ft díjazásban részesül.

(2) A hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén közreműködő anyakönyvvezető házasságkötésenként bruttó 25.000,- Ft díjazásban részesül.

6.§

Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 5/2017. (IV.24.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.