Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018.(X.12.) önkormányzati rendelete

A kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2018. 10. 13


Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím alapítása és adományozása


1. § (1) Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet alapít.


(2) KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címmel ismerhetők el azoknak az érdemei, akik Kisbodak község fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, nemzetközi társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtottak és ezzel a község polgárai körében közmegbecsülésre tettek szert.


(3) KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet élő, továbbá olyan személy kaphat, akinek a cím odaítélése életében nem volt lehetséges (posztumusz).


(4) A posztumusz kitüntető címet a kitüntetett özvegyének, ennek hiányában leszármazottainak, leszármazók hiányában felmenőinek, felmenők hiányában legközelebbi oldalági rokonának kell átadni, valamennyi fenti személy hiányában a közigazgatásilag illetékes Levéltárában kell elhelyezni. Több azonos sorban átvételre jogosult esetén az átadási ünnepségre valamennyi személyt meg kell hívni.


(5) KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet önkormányzati választási ciklusonként legfeljebb 1 fő kaphat.


(6) KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozására a polgármester, a községi önkormányzati képviselő, a községben működő civil szervezet vezetője, egyházak megbízottja, a községben működő intézmény vezetője, valamint a Kisbodakon lakóhellyel rendelkező, KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA címmel már megadományozott személy tehet javaslatot.


(7) A javaslatot az 1. mellékletben meghatározott tartalommal, folyó év június 30. napjáig, a polgármesternek címezve kell benyújtani.


(8) A kitüntető cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése alapján határoz a képviselő-testület. A képviselő-testület a cím odaítéléséről minősített többséggel dönt.


(9) A kitüntető címet a képviselő-testület a kemencenapi ünnepéhez kötődően adományozza. Indokolt esetben a KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím egyéb időpontban és alkalommal is átadható, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes keretit. A kitüntető címet a polgármester adja át.


(10) KISBODAK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA kitüntető címmel a képviselő-testület díszoklevelet és kitüntető plakettet adományoz.


(11) A díszoklevél tartalmazza:

  1. a cím adományozásának rövid indoklását,
  2. a kitüntetett nevét, foglalkozását,
  3. a képviselő-testület határozatának számát,
  4. a kiállítás keltét,
  5. a polgármester aláírását, az önkormányzat pecsétjének lenyomatát.

(12) A kitüntető plakett művészi kivitelű, legfeljebb 90 mm átmérőjű, átlagosan 5 mm vastagságú, bronzból készült, kör alakú tárgy. Az első oldalán Kisbodak község címere van, a másik oldalán a cím megnevezése nyomtatott nagybetűkkel a körív mentén, illetve a plakett közepén a kitüntetett neve és a kitüntetés éve.

2. KISBODAK KÖZSÉGÉRT cím alapítása és adományozása


2. § (1) Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete KISBODAK KÖZSÉGÉRT címet alapít.


(2) KISBODAK KÖZSÉGÉRT cím azoknak a természetes személyeknek, közösségeknek, szervezeteknek adományozható, akik, illetve amelyek Kisbodak község fejlesztésében, gazdasági, társadalmi, kulturális, tudományos életében, a művészetek terén, az irodalomban, az egészségügy, oktatás, nevelés, közművelődés, vagy sport terén, hosszabb időszakon át eredményes és maradandó tevékenységet végeztek.


(3) KISBODAK KÖZSÉGÉRT címet önkormányzati választási ciklusonként legfeljebb 3 fő vagy szervezet kaphat


(4) A KISBODAK KÖZSÉGÉRT cím adományozására javaslatot tehetnek a 1. § (6) bekezdésében felsoroltak. A cím adományozásának rendje e rendelet 1. § (7) – (8) bekezdése szerint történik.


(5) A címet a képviselő-testület valamely községi ünnepséghez kötődően adományozza. A címet a polgármester adja át. Posztumusz cím átadására a 1. § (4) bekezdésében foglalt előírásokat is alkalmazni kell.


(6) A KISBODAK KÖZSÉGÉRT címmel a képviselő-testület díszoklevelet és plakettet adományoz.


(7) A díszoklevél és plakett tartalmára és formájára a 1.§ (11)-(12) bekezdése az irányadó.

3. Általános rendelkezések


3. § (1) Az adományozással járó költségek fedezetét a képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében biztosítja.


(2) Kiváltság vagy egyéb kedvezmény a címek adományozásával nem jár.


(3) A címek adományozásával járó előkészítő, szervező, ügyviteli feladatokat a Közös Önkormányzati Hivatal látja el.


(4) A kitüntetettekről a jegyző nyilvántartást vezet.

4. A kitüntető cím visszavonása


4. § (1) E rendeletben szabályozott kitüntető címet a képviselő-testület visszavonja attól a kitüntetettől, akit a bíróság a közügyek gyakorlásáról jogerősen eltiltott.


(2) E rendeletben szabályozott kitüntető címet a képviselő-testület visszavonhatja, ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető címre különösen az, aki tevékenységével, magatartásával sérti a jó erkölcsöt vagy Kisbodak község jó hírnevét.


(3) A visszavonást ugyanazok kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek.


(4) A visszavonásról a javaslat alapján a képviselő-testület minősített többséggel dönt, egyben gondoskodik a kitüntető cím megvonásáról.


5. Záró rendelkezések


5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


  1. Hatályát veszti Kisbodak Község Képviselő-testülete 10/1996.(VIII.7) ÖKT. számú rendelete a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről.

Mellékletek