Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2020. 06. 27- 2020. 10. 29

Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendelet alkotja: 


A rendelet célja, alapelvei, a szolgáltatás tartalma


1.§ (1) A rendelet célja, hogy Kisbodak Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által működetett falugondnoki szolgáltatás Kisbodak község közigazgatási területén élő személyek számára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60. § (1) bekezdésében, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.07.) SzCsM rendeletben (továbbiakban Szakmai rendelet) foglaltakat biztosítsa.

(2) A falugondnoki szolgáltatás célja: aprófalvak intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(3) A falugondnoki szolgáltatás eredményessége, hatékonysága érdekében a Képviselő-testület, az egészségügyi és szociális ellátórendszer, valamint a civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.

(4) A szolgáltatást az Önkormányzat - e rendelettel elfogadott - Falugondnoki Szolgálatának Szakmai Programja szerint kell ellátni.

(5) A Szakmai Program e rendelet 1. számú mellékletét képezi.

(6) A Szakmai Program meghatározza a falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat, azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét, a szolgáltatás igénybevételének feltételeit, módját.


A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed a Kisbodak Község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező

a) magyar állampolgárokra,

b) a bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) a hontalanokra,

d) a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre,

e) valamint a településen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokra.


A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok


3.§ (1) A Szakmai rendelet 39.§ (6) bek. alapján a falugondnoki szolgáltatás szállítás, megkeresés és közösségi fejlesztés szolgáltatási elemet biztosít.

(2) Szállítás: háziorvosi rendelésre szállítás, egyéb egészségügyi intézménybe szállítás, gyógyszerkiváltást és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása, egyéb gyermekszállítás, sporteseményekre szállítás.

(3) Megkeresés: egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása, önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére, közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásába, gondozottak személyes megkeresése.

(4) Közösségi fejlesztés: közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek lebonyolításának segítése, falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.


A falugondnoki szolgáltatás ellátása


4.§ (1) Az Önkormányzat a falugondnoki szolgáltatás feladatainak ellátására egy fő főállású falugondnokot foglalkoztat.

(2) A falugondnok foglalkoztatására a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szabályai az irányadók.

(3) A falugondnok felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A falugondnok a Szakmai Program és munkaköri leírása alapján látja el feladatát, melyről tevékenységnaplót vezet.

(5) A szolgálat ellátásához az Önkormányzat falugondnoki gépjárművet, mobiltelefont és – igény szerint – tabletet biztosít.

(6) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb távolléte esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(7) A falugondnok az elvégzett munkáról a tárgyévet követő év május 31. napjáig köteles beszámolni a képviselő-testületnek.


Záró rendelkezések


5. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg a 7/2019. (IX.20.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Mellékletek