Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020.(X.30.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében és 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


  1. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


A Hivatal vezetője, vagy felhatalmazása alapján a közös önkormányzati hivatal köztisztviselője – amennyiben az a döntés előkészítése során szükségessé válik - a kérelmező szociális helyzetéről környezettanulmányt készít. A környezettanulmány során vizsgálni kell a család lakáskörülményeit, vagyoni, jövedelmi viszonyait, és életvitelét.


  1. § A Rendelet 6. § (12) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A jogosultsági feltételek megszűnéséről a támogatásban részesülő – a feltételek megszűnésétől számított 5 munkanapon belül – köteles értesíteni a Hivatalt. Az értesítés, vagy hivatalból történt észlelés alapján a támogatás megszüntetését meg kell megállapítani.


  1. § A Rendelet 7. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A gyógyszerkiadások viseléséhez települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) 300 %-át, és a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át,

b) 400 %-át, és a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,

c) 500 %-át, és a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, feltéve, hogy a kérelmező közgyógyellátásra semmilyen jogcímen nem jogosult.



  1. § A Rendelet 7. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A jogosultsági feltételek megszűnéséről a támogatásban részesülő – a feltételek megszűnésétől számított 5 munkanapon belül – köteles értesíteni a Hivatalt. Az értesítés, vagy hivatalból történt észlelés alapján a támogatás megszüntetését meg kell megállapítani.


  1. § A Rendelet 8. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő kérelmező esetében a 400 %-át és vagyonnal nem rendelkezik. A rendkívüli települési támogatás - a (5) bekezdésben foglalt eset kivételével - háztartásonként évente legfeljebb négy alkalommal adható


  1. § A Rendelet 8. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem lehet kevesebb 5.000,- Ft-nál, de nem haladhatja meg a 150.000,- Ft-ot.


  1. § A Rendelet 8. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A (5) bekezdés alkalmazásában azokat a személyeket kell települési támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tudnak vagy az alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.


  1. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Az önkormányzat születési támogatásként önkormányzati hozzájárulást nyújt a törvényes képviselő részére a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások fedezetére.


  1. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A születési támogatás nyújtásának együttes feltétele, hogy a gyermek születésének időpontjában a kérelmező törvényes képviselő és a gyermek Kisbodaki lakóhellyel rendelkezzen, továbbá a kérelmezővel közös háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000%-át.


  1. § A Rendelet 9. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A születési támogatás gyermekenként egy alkalommal nyújtható, összege 75.000 Ft.


  1. § A Rendelet 9/A. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A képviselő-testület az időskorúak iránti tisztelet és megbecsülés jeleként támogatásban részesíti a község idős polgárait, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800 %-át.


  1. § A Rendelet 10 § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás összege 50.000,- Ft.


  1. § A Rendelet 11. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A gyermek beiskolázásához települési támogatás akkor állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.


  1.  § A Rendelet 11. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás iránti kérelem minden év augusztus 1. napjától szeptember 15. napjáig nyújtható be, addig a tanévig, amelyben a gyermek a 21. életévét betölti. E határidő elmulasztása jogvesztő.


  1.  § A Rendelet 12. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Települési támogatás állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetében 400 %-át és ápolási díjra semmilyen jogcímen nem jogosult.


  1.  § A Rendelet 12. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Az ápolást végző személy ápolási kötelezettségeinek teljesítését a polgármester, vagy az ő felhatalmazása alapján más önkormányzati dolgozó ellenőrizheti.


  1.  § A Rendelet 12. § (9) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Az (1) bekezdés alapján megállapított települési támogatás összege havonta az éves központi költségvetési törvényben meghatározott ápolási díj havi alapösszegének 100%-a.


  1.  § A Rendelet 13. § törlésre kerül
  2. § A Rendelet 14. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

A Képviselő-testület a Mosonmagyaróvár Térségi Társulással kötött mindenkor hatályos megállapodás alapján, e társulás fenntartásában működő Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, illetve a Család és Gyermekjóléti Központ útján a mindenkor hatályos megállapodás 1. számú mellékletében felsorolt alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat biztosítja.


Záró rendelkezések


  1.  §  (1) Ez a rendelet 2021. 01. 01. napon lép hatályba.

    (2) Ez a rendelet 2021. 01. 02. napon hatályát veszti.