Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

Elismerő címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2022. 09. 14

Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

Elismerő címek alapításáról és adományozásáról

2022.09.14.

Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (3) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

I. A Cím alapítása

1. § (1) Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete:

a) „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő címet és

b)Kisbodak virágos portája” elismerő címet (a továbbiakban együttesen: elismerő címek) alapít a település esztétikus képének kialakítása, kulturált lakókörnyezetének fejlesztése, a zöldfelületek bővítése, gondozása érdekében, továbbá a lakosság környezetszépítő tevékenysége motiválása céljából

(2) Az elismerő címekre pályázhat, vagy jelölhető a település közigazgatási területén lévő lakóingatlan tulajdonosa vagy használója.

(3) Az elismerő címeket évente legfeljebb 3 pályázó, jelölt nyerheti el.

(4) Az elismerés formája

a) a „Tiszta udvar, rendes ház” esetén a „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú, 18 cm x 12 cm nagyságú, falra szerelhető kerámia tábla.

b) a „Kisbodak virágos portája” esetén „Kisbodak virágos portája” feliratú 18 cm x 12 cm nagyságú, falra szerelhető kerámia tábla. (a továbbiakban együttesen: táblák)

(5) A (4) bekezdés szerinti táblát az elismerő címmel érintett lakóingatlannak közterület felé eső homlokzatára vagy a kerítésére jól látható helyre kell rögzíteni. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, használója, kérésre az önkormányzat gondoskodik.

(6) Abban az esetben, ha a (4) bekezdés szerinti tábla a lakóingatlan homlokzatára történő rögzítés után megsemmisül, vagy megsérül, annak pótlásáról kérelemre Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testülete gondoskodik.

II. A Cím adományozása

2. § (1) Az elismerő cím adományozható annak a lakóingatlan tulajdonosnak, használónak, akinek az ingatlanán található épület, kert, udvar (a beültetett virágok és növények vonatkozásában is) harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetéhez.

(2) A jelölő bizottság helyszíni ellenőrzés után tesz javaslatot a Képviselő-testületnek az elismerő cím adományozására, évenként legfeljebb 10 ingatlanra vonatkozóan.

(3) Az elismerő cím adományozásához és visszavonásához a Képviselő-testület minősített többségű döntése szükséges.

(4) Az elismerő címet elnyert lakóingatlan tulajdonosa, vagy használója a cím elnyerésének évét követő 3 egymást követő évben nem vehet részt a pályázaton az elismerő címmel érintett ingatlan vonatkozásában.

(5) Abban az esetben, ha az elismerő címmel érintett ingatlan a cím elnyerésének évét követő 3 egymást követő éven belül elidegenítésre kerül, vagy annak használója személyében változás történik, úgy az új tulajdonos, használó személyére a (4) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik.

III. Eljárási szabályok

3. § (1) Az elismerő cím elnyerésére a pályázatot évente március 31-ig kell meghirdetni.

(2) A pályázatot a képviselő-testület hirdeti meg a Kisbodaki Harangláb helyi lapban, az Önkormányzat honlapján, közösségi oldalán, az „Én községem, Kisbodak” applikációban és hivatalos hirdetőtábláján (9234 Kisbodak, Felszabadulás u 1.).

(3) Az elismerő címre a pályázatot jelentkezőként a lakóingatlan nagykorú természetes személy tulajdonosa, illetve használója; jelölőként Kisbodak községben lakcímmel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó, nagykorú természetes személy nyújthatja be. Több lakóingatlan tulajdonosa, illetve használója együttesen is pályázhat az elismerő címre.

(4) A pályázatot, illetve jelölést e rendelet 1. melléklete szerinti jelentkezési-, jelölő lapon a meghirdetést követő 30 napon belül személyesen vagy postai úton lehet Kisbodak község Önkormányzatának Képviselő-testületéhez eljuttatni, illetve elektronikusan a polgarmester@kisbodak.hu címre megküldeni.

(5) Az elismerő cím adományozásáról a Képviselő-testület dönt a jelölő bizottság javaslata alapján minden év július 30-ig.

(6) A jelölő bizottság 3 tagból áll. A jelölő bizottság tagjait e rendelet 2. melléklete tartalmazza. Az értékelés csak akkor érvényes, ha a jelölő bizottság legalább 2 tagja értékelte a pályázatot.

(7) A pályázó ingatlan értékelése:

a) Az ingatlan értékelése helyszíni bejárás keretében történik.

b) A pályázó ingatlanát a jelölő bizottság tagjai külön-külön 1-től 10-ig terjedő pontozással értékelik, e rendelet 3. mellékletét képező lapon.

c) Az ingatlan értékelési pontszámát a jelölő bizottság tagjai által adott pontok összege adja.

d) Az értékelés időpontjáról a pályázót az értékelést megelőzően 5 nappal értesíti a jelölő bizottság.

(8) Az elismerő címre nem jelölhető az, aki ezen rendelet 5. § (3) bekezdése szerint érdemtelen a címre.

(9) A jelölő bizottság a kialakult pontszám sorrend szerint ajánlja a díjra a pályázókat. A jelölő bizottság minden évben egy jelöltet pontszám nélkül is jelölhet a díjra, a különleges méltánylást érdemlő esetben, akár a pályázat benyújtása elmulasztása esetén is.

4. § (1) Az elismerő címek évente egy alkalommal, az augusztusi Kemence-nap keretében kerülnek átadásra.

(2) Az elismerő címmel kitüntetettek nevét közzé kell tenni a meghirdetés helyein.

(3) A nyertes az elismerő cím elfogadásával hozzájárul ahhoz, hogy a meghirdetés helyein neve közzétételre kerüljön, valamint a pályázattal kapcsolatban az adományozó a sajtót, médiát tájékoztassa.

5. § (1) Az elismerő címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett erre érdemtelenné válik.

(2) A jelölő bizottság saját hatáskörében vagy a hozzá érkezett kezdeményezés alapján felülvizsgálja az adományozott az elismerő címet és a képviselő –testületnél kezdeményezheti annak visszavonását.

(3) Érdemtelen az elismerő címre az:

a) akit jogerős büntetőbírósági ítéletben elmarasztaltak, vagy

b) akinek az ingatlana, vagy az ingatlan előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá vált, vagy parlagfűvel fertőzött lett, vagy

c) akinek saját hibájából eredendően az önkormányzattal szemben 90 napot meghaladó tartozása áll fenn, vagy

d) aki a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 11/2021.(XI.19.) rendeletben foglalt rendelkezésben foglaltakat előző évben megsértette és ellene jogerős marasztaló határozat született.

(4) Nem részesülhet díjazásban:

a) polgármester

b) alpolgármester

c) önkormányzati képviselő

d) képviselő-testület bizottságának tagja

e) jelölő bizottság tagja

6. § Az elismerő címhez díjazás adható, melyről a képviselő-testület költségvetése alapján dönt.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg a „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím alapításáról és adományozásáról szóló 3/2018. (III.9.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

8. § Ez a rendelet 2022. szeptember 14-én lép hatályba.