Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Darnózseli Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről, és az illetményalap megállapításáról

Hatályos: 2024. 01. 24

Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.24.
a Darnózseli Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről, és az illetményalap megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
ELŐTERJESZTÉS
………. község 2024. január …….-án tartandó ülésére
Előterjesztést készítette: Dr. Veilandics Eszter jegyző
Tárgy: Közös Önkormányzati Hivatal 2024. évi költségvetése
A Darnózseli Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről és az illetményalap megállapításáról szóló rendelet megalkotása
Tisztelt Képviselőt testület!
A hivatal költségvetése személyi és dologi kiadásokból tevődik össze.
A bevételi oldal az állami támogatásból és a községek hozzájárulásából áll.
2024. évben kedvezőbb a finanszírozás mind az 1 főre eső fajlagos összeg és a hivatali elismert létszám tekintetében.
2024. évben 84.480.000 Ft állami hozzájárulással számolhatunk a tavalyi 79.189.641 Ft, mely +5 millió Ft-ot jelent. Ennek következtében kevesebb a községek által nyújtandó támogatási összeg.
Jelen hivatali költségvetés tervezet nem tartalmaz jutalom keretet, amennyiben az üres álláshely nem kerül betöltésre annak összege használható fel.
A dologi kiadásoknál a szolgáltatásokat tekintve +20 % áremelkedéssel számoltunk.
A dologi kiadásoknál új tételek:
továbbképzés, anyakönyvi szakvizsga, reprezentáció
A dologi kiadásoknál a 2023. év tényleges kiadását figyelembe vettük.
A nyomtatványoknál nem számoltunk emelkedéssel, mivel a választási keretből is költeni tervezünk ezen tételre.
A személyi juttatásokat nézve jelenleg (2024. januári állapot) aktívan 9 főt foglalkoztat a hivatal, mely előreláthatólag március hónaptól 2 fővel emelkedik, addig csökkentett létszámmal dolgozunk.
Számolunk egy üres álláshellyel is, részmunkaidős, vagy második félévtől teljes állású kolléga személyében.
A hivatali létszámkeretünk SZMSZ -ünk alapján 12 fő.
Az elismert létszám 14,08 fő.
A 11 fő alkalmazottból 6 fő rendelkezik felsőfokú végzettséggel, 5 fő középfokú végzettséggel. (2024. márciusi állapot!)
2024. január 1-én aktívan dolgozó 9 főből 5 fő alapbéren foglalkoztatott, míg 4 fő személyi béren vagy eltérítéssel besorolt kolléga.
2024. március 1-vel ez a következőképpen módosul a 11 főből 3 fő alapbéren, míg 8 fő személyi béren vagy eltérítéssel alkalmazott kolléga.
A bérek emelését eltérítéssel vagy személyi bér megszabásával lehet megtenni 2024. március 1-2025. február 28-ig terjedő időszakra.
2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) köztisztviselői törvény rendelkezései:
Alapilletmény-eltérítés *
234/A. § * A képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők alapilletmény-eltérítésére a 133. § (3) bekezdését kell alkalmazni azzal, hogy az eltérítés tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra állapítható meg. Az eltérítésről szóló döntést minden év március 31-éig kell meghozni.
Személyi illetmény
235. § * (1) A képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselőnek az e törvényben meghatározott illetményrendszerre vonatkozó szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthat meg - a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke jóváhagyásával - a jegyző, illetve a főjegyző. Személyi illetmény minősítéssel, ennek hiányában teljesítményértékeléssel alátámasztott, kivételes teljesítményt nyújtó köztisztviselő részére állapítható meg. A tárgyév március 1-jétől a következő február végéig terjedő időszakra vonatkozó, határozott időre megállapított havi személyi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.
(2) A vezetői munkakört betöltő köztisztviselő személyi illetménye visszavonható vagy módosítható, ha vezetői munkakörből alacsonyabb vezetői vagy nem vezetői munkakörbe kerül.
Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok az általuk fenntartott hivatal dolgozói részére az illetményalapot meghatározzák.
A jelenleg előterjesztett rendelet a 2023. évi szinthez képest illetményalap tekintetében 5,8 % emelést tartalmaz a jelenlegi 68.000.-Ft helyett 72.000 Ft-ot.
A 2024 garantált bérminimum 15%-kal magasabbra nő, míg a minimáltat 10%-kal emelik.
2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről
62. § (1) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2024. évben 38 650 forint. ( 2008 óta ez az összeg!)
62. § (6) A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2024. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
Az illetménykiegészítés mértéke egységes, iskolai végzettség nem befolyásolja, azaz valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű és valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselőnek az alapilletmény 20 %-a.
A bérek összegének emelése nem egységes módon, összeggel történik. A bérek kalkulációnál figyelembe vettem a betöltött munkakört – osztott -e vagy egy feladatkört lát -e el -, hány településen teljesít, munkaidő után adódik e elfoglaltsága ( pl. ülés, gazdálkodási egyeztetés, plusz pályázati elszámolást vállal e.)
Összeségében a kollégák többségének 5-6 % béremelés jelentene e hivatali költségtervezet elfogadása. 3 kolléganő bérének emelkedése lenne magasabb 2 fő pénzügyi 13%/16% és 1 fő adóügyi kollégánál 22%, mely okai az alapilletménye a minimálbért sem érte el, illetve új feladatvállalás.
A jegyző gyakorolja a munkáltatói jogokat a közös önkormányzati hivatal köztisztviselői és munkavállalói tekintetében; így munkabérük megállapítása is az ő jogosultsága és kötelezettsége.
2024. évben 360.000Ft (2022. évben 450.000 Ft, 2023. évben 340.000) cafetéria juttatással tervezünk ( az illetményalap ötszörösével 72000Ft *5 ). A költségvetési törvény kimondja:
2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről
62. § (4) A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten adott – az Szja tv. 71. § (1) bekezdésében meghatározott – juttatások összege, törvény eltérő rendelkezése hiányában, 2024. évben nem haladhatja meg a nettó 400 000 forintot.
A dolgozókat törvény szerint bankszámla hozzájárulás illeti meg, ez az összeg sem változott évek óta.
2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről
62. § (5) A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke a 2024. évben legfeljebb 1000 forint.
Tisztelettel kérem az önkormányzatokat, hogy az előterjesztés indokait vitassák meg, a rendeletet alkossák meg, a határozatot pedig hozzák meg a hivatali költségvetésről a hivatal működése érdekében.
A rendelet megalkotása minősített többséget igényel.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján
Rendelet-tervezet címe:
……………..község Önkormányzat képviselő – testületének / .( .) önkormányzati rendelete a Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről, és az illetményalap megállapításáról
Rendelet-tervezet valamennyi jelentős hatása, különösen
Társadalmi, gazdasági hatás: a rendelet megalkotásával a hivatal dolgozóinak illetménye egyértelművé, átláthatóvá tehető. Jól fogja tükrözni az elvégzett munka, valamint a szakmai tapasztalat értékeit.
Költségvetési hatás: A hivatal részére nyújtott finanszírozás nagyrészben fedezi rendelet által nyújtható illetményeket, azok járulékait, egyéb költségvetési hatása nincs.
Környezeti, egészségügyi hatás: a rendelet megalkotása közvetlen környezeti és egészségügyi következményekkel nem jár.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: a feladat adminisztratív többlet teherrel nem jár.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Az illetményalapot vissza kell venni a törvényben meghatározott szintre.
Egyéb hatás: további hatás nem várható.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: rendelkezésre állnak.