Magyarkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2000. (VI.2.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2016. 07. 22

Magyarkeresztúr község önkormányzata, attól a céltől vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, díszpolgári címet alapít.

A díszpolgári cím

1. §

(1) A község „díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általánosan elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

(3) Díszpolgári cím évente 2 adományozható.

2. §

(1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a jogokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a.) tanácskozási joggal résztvehet a képviselő-testület nyilvános ülésein,

b.) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c.) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményeit, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

d.)1 elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, ingyenes díszsíhelyet biztosít számára, és az eltemettetésének költségeihez legfeljebb 250.000,- Ft összeggel hozzájárul.

Az elismerés adományozásának rendje

3. §

(1) A díszpolgári cím az évente megtartandó falunap alkalmával rendezett ünnepségen kerül átadásra.

(2) Az elismerés odaítélése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Képviselő-testület az elismerés odaítéléséről minősített többséggel hozott határozattal dönt.

(3) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés adományozható. Ebben az esetben átvételre a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(4) A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át.

Az elismerés visszavonása

4. §

(1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) Az elismerés visszavonásának módjára a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

5. §

(1) Az elismerésben részesített személyekről az önkormányzat hivatala nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesítéséről.

(2) Az elismerések költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

Záró rendelkezések

6. §

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


1A 2. § (2) bekezdés d) pontja a Magyarkeresztúr Község Önkormányzata 3/2016. (VII. 21.) rendeletének 1. §-a szerint módosított szöveg.